Завантаження ...
banner
banner

Хто має компенсувати різницю в тарифі на теплоенергію?

Ніжинський виконавчий комітет направляє звернення до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана стосовно тарифів на теплоенергію. Як відомо, місяць тому, а саме: 26 червня поточного року Кабінет Міністрів України прийняв Постанову, якою

ТОВ

Ніжинський виконавчий комітет направляє звернення до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана стосовно тарифів на теплоенергію.

Як відомо, місяць тому, а саме: 26 червня поточного року Кабінет Міністрів України прийняв Постанову, якою встановив граничні тарифи на теплоенергію: постанова №560 «Деякі питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг». Уряд встановив граничні ціни/тарифи на послуги для киян та жителів  міст обласного значення – 1400 гривень за 1 Гкал.  У Ніжина інші розрахунки: 2009 за 1 Гкал

За розрахунками ТОВ "НіжинТеплоМережі" виходить річна різниця в тарифах більше 41 млн. грн. "Хто буде цю різницю компенсувати?", – запитав заступник міського голови Сергій Осадчий і сам відповів: "У міського бюджету немає на це коштів". Опираючись на Асоціацію міст України, щоб розвантажити міські бюджети, витрати має компенсувати держава.

Сергій Осадчий зауважив, що дана постанова прийнята з цілим рядом порушень діючого законодавства і додав: 
"Місцеві органи юстиції розпочали акцію "Чесна платіжка", де спонукають жителів міста, аби ті зверталися до органів місцевого самоврядування з вимогою зменшити ціни в платіжках". Сергій Олександрович висловив побоювання, що напередодні опалювального сезону це може викликати неабияку напругу і підсумував: "Дану постанову потрібно терміново відмінити".
 
Погодився з цим і міський голова Анатолій Лінник: "Постанова не відповідає Законам України. Прийняття такої популістичної постанови ставить під загрозу початок опалювального сезону в Ніжині. Щоб покрити річну різницю в тарифах, згідно нової Постанови Кабміну, треба виділити 41 мільйон з міського бюджету. Частина боргів тепломереж сформована невідшкодуванням різниці тарифів саме державою, а потім підприємство не має коштів платити за використаний газ, і держава тут же нараховує пеню за несплачену суму. Тут держава виступає  нечесним партнером по віджношенню до органів місцевого самоврядування. У постановах мають бути чесно зазначені джерела покриття цієї різниці". 

Дане звернення підтримали одноголосно за наступних умов: ніжинці мають взяти до уваги, що виконавчий комітет не проти, щоб тариф для населення складав 1400 гривень за 1 Гкал, але вважають за потрібне внести зміни в постанову стосовно того, щоб компенсація різниці в тарифі була з державного бюджету.
 

Валентина Пильник

 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: