Завантаження ...
banner

Дефіцит кадрів на Чернігівщині: ТОП-10 найзатребуваніших професій

Літо — не лише найкращий сезон для відпочинку, а й гаряча пора для випускників шкіл, які мають остаточно визначитися з майбутньою професією. Щоб цей вибір був вдалим, важливо орієнтуватися в ситуації

робота, професії, кадри, дефіцит

Літо — не лише найкращий сезон для відпочинку, а й гаряча пора для випускників шкіл, які мають остаточно визначитися з майбутньою професією. Щоб цей вибір був вдалим, важливо орієнтуватися в ситуації на ринку праці, аби знати яких фахівців бракує, а кому навпаки важко працевлаштуватись за фахом?  

За словами директора Чернігівського обласного центру зайнятості Лідії Падалки, вже котрий рік поспіль на ринку праці області спостерігається нестача кваліфікованих робітничих кадрів.

Цього року найбільшим попитом у роботодавців користуються  кваліфіковані робітники з інструментом (йдеться про слюсарів-ремонтників, електромонтерів, токарів, електрогазозварників тощо), робітники з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устаткування (це – водії автотранспортних засобів, трактористи-машиністи, машиністи котельні тощо), працівники сфери торгівлі та послуг (продавці, соціальні працівники, охоронники, кухарі тощо). 

У сільськогосподарському секторі потрібні тваринники, робітники з обслуговування сільськогосподарського виробництва, доярі, свинарі та лісоруби. Затребуваними є й представники найпростіших професій: підсобні робітники, прибиральники, вантажники, сторожі, комірники, робітники з благоустрою, двірники, укладальники-пакувальники, мийники посуду.

Є попит і на людей з вищою освітою та досвідом роботи. Роботодавці, наприклад, постійно шукають високопрофесійних бухгалтерів, економістів, інженерів різної спеціалізації, юрисконсультів, агрономів, представників торгівельних, менеджерів. 

Отже, ТОП-10 професій, по яких спостерігається найбільший дефіцит кадрів на Чернігівщині: 

– водії, 

– трактористи, 

– швачки, 

– електромонтери, 

– слюсарі, 

– електрогазозварники, 

– токарі, 

– продавці, 

– сестри медичні, 

– інженери різної спеціалізації. 

Станом на 1 липня 2019 року на одну вакансію в середньому по області претендувало 6 осіб. Серед зареєстрованих безробітних 43% – це люди з вищою освітою, 29% – професійно-технічною, 28% – загальною середньою. 

Валентина Федусь, ОЦЗ
Джерело: Чeline 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: