Завантаження ...
banner
banner

Літературні архіви Ніжина допомогли краєзнавцю з Конотопа створити книгу

Науковий співробітник Конотопського міського краєзнавчого музею ім. О.М. Лазаревського, краєзнавець Шаміль Акічев 30 років створював книгу «Пам’ятні дати з історії Конотопщини», вивчаючи архіви та бібліотеки різних міст, в тому числі й Ніжина

краєзнавець, архів, книга

Науковий співробітник Конотопського міського краєзнавчого музею ім. О.М. Лазаревського, краєзнавець Шаміль Акічев 30 років створював книгу «Пам’ятні дати з історії Конотопщини», вивчаючи архіви та бібліотеки різних міст, в тому числі й Ніжина, повідомляє Конотоп.City.

За словами автора, це перша спроба у великому форматі показати історію краю від XVII століття до 1941 року. Вона присвячена пам’яті матері. Умовна назва могла бути «Річка Хронос Конотопщини».

«Не став робити розділи й через те, що дуже важко визначити де закінчуються окремі періоди. Усе почалося з 1634 року, коли зафіксована перша згадка про Конотоп, і закінчилося 22 червня 1941 року. Далі — війна, а там вже йде зовсім інша історія», — розповів Шаміль Акічев. Книга як науково-популярне видання готувалося до друку понад 30 років. Краєзнавцю довелось попрацювати в архівах та бібліотеках Києва, Харкова, Львова, Дніпра, Чернігова, Сум, Ніжина, Конотопа, щоб знайти маловідомих та невідомих фактів з історії краю.
 
До книги увійшли архівні та газетні матеріали, відомості з різних джерел та дані про діячів із різноманітних енциклопедичних видань.
 
Створюючи книжку, автор хотів так подати ці історичні матеріали читачу, щоб посіяти роздуми про минуле нашого краю, про відомих історичних осіб. Книга вийшла накладом у 200 примірників. Вона налічує 312 сторінок. Наразі точна дата презентації невідома. Як наголосив сам автор, недолік цієї книжки — відсутність фотографій, ілюстрацій, карт та схем.
 
Після презентації книгу передадуть в архіви, бібліотеки, музеї та краєзнавчі організації Конотопа та України. Також хочуть передати примірники у Британську бібліотеку та Бібліотеку Конгресу США. У планах — зробити електронний варіант книги.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: