Завантаження ...
banner

На Чернігівщині почала діяти заборона на вилов раків

В період з 15 серпня по 15 вересня у водоймах Чернігівської області буде встановлено заборону на будь-який лов раків під час їх другої линьки. Мета заборони – захистити членистоногих на період другої линьки

раки, заборона, вилов

В період з 15 серпня по 15 вересня у водоймах Чернігівської області буде встановлено заборону на будь-який лов раків під час їх другої линьки.

Мета заборони – захистити членистоногих на період другої линьки, під час якої вони найбільш вразливі. Причиною линьки раків є їх ріст та розвиток. Панцир у раків надзвичайно міцний, він заважає повноцінно рости, тому такий процес, як скидання панциру є необхідним для розвитку особин. Під час линьки вони скидають не лише панцир, а й хітинову оболонку очей та зябер. Линяють раки не у норах, а на відкритому просторі, тому в цей період вони менш всього захищені.

Малорухливість та природна незахищеність раків під час линьки дуже приваблює любителів легкої здобичі. Тому Чернігівський рибоохоронний патруль звертається до громадян з проханням не нехтувати даною забороною, адже від того, як пройде цей процес залежить популяція цього виду біоресурсів у водоймах області.

раки, заборона, вилов

Повідомляємо, що після закінчення заборони одній собі за добу дозволяється впіймати не більше 30 шт. раків на загальних водоймах та не більше 50 шт. на водоймах, де впроваджене платне рибальство. Забороняється вилов цих річкових мешканців у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування.

Чернігівський рибоохоронний патруль закликає громадян бути відповідальними та дотримуватись природоохоронного законодавства. Якщо ви помітили порушення - прохання терміново повідомляти за номером телефонної «гарячої лінії»: (099) 112-13-44 та (0462) 93-75-57.

Довідкова інформація:

Лов раків у заборонений період є порушенням законодавства, в результаті якого наступає адміністративна відповідальність за ч. 4 ст. 85 КУпАП. Дана стаття передбачає накладання штрафу у розмірі до 680 грн. Крім того, порушнику доведеться сплатити збитки у розмірі 25,5 грн за кожного незаконно виловленого рака.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: