Завантаження ...
banner

Чисте «завтра» для України. Хто відповідальний?

Наприкінці липня цього року відбувся Круглий стіл на тему «Чисте «завтра» для України. Хто відповідальний?». Захід проводився у рамках спільного проекту Українського кризового медіа-центру та Естонського центру

відходи, сміття, переробка

Наприкінці липня цього року відбувся Круглий стіл на тему «Чисте «завтра» для України. Хто відповідальний?». Захід проводився у рамках спільного проекту Українського кризового медіа-центру та Естонського центру східного партнерства.

Для початку відзначимо, що проблема управління побутовими відходами є актуальною для всього світу і водночас вона є одним із завдань України в рамках Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.


Метою круглого столу було  визначення етапу, на якому зараз знаходиться питання управління відходами. Обговорювали також успішні кроки і завдання, що мають здійснити  державні органи та місцева влада для того щоб роздільний збір відходів почав працювати, а полігонів у існуючому вигляді ставало менше.

Учасниками заходу стали експерти, науковці, представники місцевого самоврядування.

відходи, сміття, переробка
 
На якому етапі ми зараз знаходимося в контексті виконання Угоди про Асоціацію? Які найважливіші завдання ми маємо на найближчий час, особливо враховуючи  оновлення складу Верховної ради?

Юлія Мігай, представник урядового офісу з питань Європейської та Євроатлантичної інтеграції: 

Міністерство екології та природних ресурсів розробило Закон про управління відходами та прийняли план, щоправда він не містить всіх документів, які б могли бути в ньому запроваджені. 

Наталія Зайцева, експертка Офісу підтримки та впровадження реформ Міністерства регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України: 

За останній три роки було прийнято два документи в сфері управління відходами: Національна стратегія управління відходами до 2030 року та Національний пан управління відходами, що був прийнятий у 2019 році. Наступним кроком мав би стати Закон про управління відходами, який довго розроблявся та нещодавно був поданий до Верховної Ради.

Як тільки цей закон буде прийняти, розраховуємо на прийняття нового закону про муніципальні відходи. Міністерство відповідає за нормотворчу діяльність, впроваджувати це повинні органи місцевого самоврядування. 

На даний момент всі повноваження у сфері управління побутовими відходами вже передане на місця. Тобто, система управління відходами зараз повністю знаходиться в руках місцевого самоврядування. Треба зазначити, що місцеві громади самі вже  багато роблять для роздільного збирання відходів.

Додам, що сучасний полігон це досить дорого. Щоб будувати полігони необхідно підвищувати ціну на вивезення сміття. Інший спосіб – це інвестиції, тут робота загалом по Україні  ведеться не надто активно.

відходи, сміття, переробка
 
Чи правда що українські підприємства, які переробляють вторинну сировину іноді закупають її за кордоном? 

Так, оскільки в нас нема розвиненої інфраструктури для збору цієї сировини. Треба розуміти, що переробляться не просто сміття, а вторинна сировина, тобто відходи треба сортувати або збирати окремо. Важливим етапом у вирішення даного питання має стати прийняття Закону про управління відходами, в ньому запроваджується принцип розширеної відповідальності виробника, коли вартість переробки буде закладена у вартість самого товару. Даний принцип має бути введений для деякий видів сировини, це зокрема упаковка товарів, електронне обладнання, батерейки та акумулятори.

Після вищеназваного Закону про управління відходами очікується прийняття законів, які конкретно регулюватимуть питання упаковок та батерейок.

У місті Вишгород стоять контейнери для роздільного збору сміття, що  установлені по всьому місті. Поділіться досвідом організації роздільного збору на рівні міста? 

Володимир Слабий, голова Української пакувально-екологічної коаліції «УкрПЕК»:

Діяти треба не чекаючи прийняття законів та не обмежуючись встановленням контейнерів, дуже важливо також системно підходити до проблеми сортування сміття і займатися плануванням. 

Для вирішення питання необхідні багатомільйонні інвестиції, одним підняттям ціни на вивезення сміття питання не вирішити. Необхідно, щоб була система встановлення контейнерів, вивезення відходів і їх сортування, тільки на цьому етапі відходи перетворюються на вторинну сировину. 

Яка перспектива  сміттєспалювальних заводів, та чи є альтернатива спалюванню сміття та захороненню? 

Альтернативи, на жаль, не існує. Ті відходи які не підлягають переробці або спалюють, або захоронюють. Сучасний сміттєспалювальний завод коштує сотні мільйонів доларів. Звісно, необхідно закривати ті полігони, які відпрацювали свій ресурс, потрібно також будувати  сучасні полігони.

Популярними є ініціативи зі збору батерейок, що стається з  батерейками після їх збору?

Так, ми маємо  ряд ініціатив зі збору батерейок, але нажаль, жодне підприємство в Україні не переробляє батарейки. Проблема в тому, що переробка бетерейок є збитковою. Оплата переробки можлива за рахунок коштів, які будуть стягуватися за рахунок розширеної відповідальності виробників після прийняття Закону про управління відходами.

******

Як бачимо, тема управління відходами тільки здається простою, насправді тут є багато нюансів. Для ефективного вирішення проблеми перетворення відходів у вторинну сировину необхідно прийняти відповідні нормативно-правові акти,  але обов’язково має бути активна діяльність зі сторони місцевої влади.

Ярослав Дигал для mynizhyn.com
Фото: Український кризовий медіа-центр
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: