Завантаження ...
banner
banner

Від активіста батьківського комітету – до керівника школи

Не так давно на Сергія Никонця офіційно поклали обов’язки директора одного з найбільших навчальних закладів Ніжина – загальноосвітньої школи №10. Після гіркої втрати колишнього директора Ольги Мисник, яка буквально жила школою, педагогічний

Ніжин, школа №10, Сергій Никонець

Не так давно на Сергія Никонця офіційно поклали обов’язки  директора одного з найбільших навчальних закладів Ніжина – загальноосвітньої школи №10. Після гіркої втрати колишнього директора Ольги Мисник, яка буквально жила школою, педагогічний колектив цього закладу не міг оговтатися від горя. Разом з тим, вчителі та працівники школи розуміли, що потрібна людина, яка б вела за собою, була лідером, що надихає на роботу.

Сергія Никонця знали в ЗОШ №10 давно, так, як уже багато років він був активним членом  батьківського колективу і зарекомендував себе людиною принциповою та порядною. Тому не дивно, що педагогічний колектив (більше 80 осіб) і колектив батьків (понад 800) зійшлися на тому, що саме така людина потрібна їхньому навчальному закладу.
 
Було підготовано заяву до міського голови Анатолія Лінника та начальника управління освіти Ніжина Станіслава Крапив’янського з проханням підтримати ініціативу активістів. Ніхто не заперечував. Як зізнався журналістам сайту mynizhyn.com Сергій Віталійович: "Коли всі ці люди прийшли до мене і я побачив довіру в їхніх очах, то зрозумів: назад дороги немає. Відмовитися з мого боку було б нечесно".

Отож, спочатку було підписано наказ про посаду вчителя фізкультури (Сергій Віталійович у 2002 році закінчив Чернігівський педагогічний інститут і має досвід роботи вчителем фізкультури у Київській  ЗОШ № 283). А на педраді в ЗОШ № 10 начальник управління освіти С. Крапив’янський представив в.о директора школи С. Никонця. До речі,  чималий стаж роботи на керівних посадах і в сфері менеджменту – це теж його.

Людина, яка веде за собою

"Зі школою №10 знайомий уже давно, – говорить Сергій Віталійович, – тут навчався мій старший син, зараз до 5 класу ходить донька. З Ольгою Мисник теж був знайомий понад 10 років, її ідеї мені близькі".

Уже в липні-серпні цього року Сергій Никонець приймав активну участь у підготовчих роботах по модернізації ЗОШ. "Ми всі працювали пліч-о-пліч, – говорить директор, – щоб докласти максимум зусиль, аби розпочати навчання вчасно і навчати якісно».

Ось що говорять про свого мудрого керівника колеги: Світлана Віталіївна Дроб'язко: "При керівництві Ольги Мисник наша школа піднялася врази більше. Після її смерті наш колектив був у розпачі. Ми шукали людину, яка б змогла повести за собою. Знаючи Сергія Віталійовича тоді ще як активного члена батьківського комітету, можу сказати, що це людина чесна, толерантна та добросовісна, яка не залишить у важку хвилину, якій можна, не боячись, відкритися і бути почутим». 

Ніжин, школа №10, Сергій Никонець

Кульбіда Сергій Володимирович, завуч з господарської діяльності продовжує: «Тому все необхідне, в тому числі й підписи, ми зібрали дуже швидко: за півдня. Уже і збір закінчився, а батьки все йшли до школи, аби підтримати ініціативу. До речі, хочу наголосити, що Сергій Віталійович має ще й другу освіту, крім педагогічної, він економіст-бухгалтер, що в подальшому має важливе значення для школи.  Я погоджуюся з твердженням, що директор школи не повинен бути фахівцем, він має бути гарним менеджером. А так, як Сергій Віталійович працював на керівних посадах, то, я переконаний, він усе зможе».

Ніжин, школа №10, Сергій Никонець

Довіра і взаєморозуміння в колективі

– Після мого призначення, – говорить Сергій Віталійович, – ми з педколективом домовились, що будемо йти в ногу, як одна команда, спираючись на плече друга. Кожен працівник на своєму місці буде робити те, що може, але ще з більшою відповідальністю.  Я бачу, як люди стараються і це спонукає іти, розвиватися, особливо  у цей складний час, коли отримали такий унікальний шанс на модернізацію школи.

На батьківських зборах, які відбулися 31 серпня, батьки висловились одноголосно, що діти не переходять до інших шкіл, а ми будемо всіляко сприяти позитивним умовам навчання. Тому було спільно прийнято рішення, щоб уроки проходили по 35 хвилин, між ними – десятихвилинні перерви. Так, їдальня не працює, але учні забезпечені сучасним сухим харчуванням. Ми працюємо над тим, щоб їдальня запрацювала якнайшвидше. Можливо, навіть за тиждень.

"Для мене теперішня моя діяльність – це нове, цікаве, – зізнається директор. – Основне для керівника  – коли люди вірять, це відчувається і надає сил, спонукає до звершень. Нещодавно побачив в мережі Інтернет вислів: "Хороша атмосфера в колективі – це коли працівники не бояться свого керівника, а бояться його підвести". Це – про нас.

Ніжин, школа №10, Сергій Никонець

Так, складно всім, але навчальний процес потрібно було розпочати гідно і 2 вересня  учні мали сісти за парти, не дивлячись на те, що в школі триває ремонт. Нам було навіть складно уявити, як ми це зможемо зробити? Але змогли, підкреслюю, всі разом! Хапаючись за останні дні літа (29, 30 і 31 серпня),  батьки, адміністрація школи, педколектив,  технічні працівники навели лад у класних приміщеннях. Так, внутрішні роботи ще не завершені, але база, щоб навчатися, є. Та й під час цього масштабного прибирання ми ще ближче познайомились один з одним. 
«Шкода, що виходить з моди слово "ініціатива",– зазначає Сергій Віталійович. – А такі люди, скажу я вам, на вагу золота. 

Ремонтні роботи в ЗОШ №10 тривають

«Ми всі націлені на те, щоб використати наповну наш унікальний шанс на модернізацію школи, – акцентує директор. – На сьогоднішній день ми йдемо попереду тих термінів, що зазначені в проектах. Не можу не згадати, що наша школа щодня відчуває потужну підтримку міської влади і управління освіти, усі наші спільні старання направлені на те, щоб ремонт пройшов швидко та якісно. 

Попереду:  реконструкція даху, в процесі – повна заміна тепломережі. Також буде проведено теплоізоляцію стін будівлі та підвалу (між першим поверхом і підваломбуде утеплене перекриття). Крім того, буде встановлено теплопункт. Що важливо: у кожному класі, за допомогою рекуператорів, ми облаштуємо сучасну систему мікроклімату. Тепло буде розповсюджуватись по кожному поверсі, що дасть суттєву (на 80%) економію. 

Ніжин, школа №10, Сергій Никонець
Рекуператор

А фасад школи буде виконано в одному кольорі, але в трьох різних відтінках. 

Ми докладаємо максимум зусиль, щоб до початку опалювального сезону опалення в класах запрацювало».
 
На кінець розмови Сергій Віталійович додає: «Ми отримуємо неоціненний досвід щодо того, як можна навчатися і працювати. Можна все, коли в колективі, в нашій великій шкільній та учнівській  родині панує лад і взаєморозуміння. Разом ми сила!»

Валентина Пильник
Фото Наталія Нікітіна

Ніжин, школа №10, Сергій Никонець

Ніжин, школа №10, Сергій Никонець

Ніжин, школа №10, Сергій Никонець

Ніжин, школа №10, Сергій Никонець

Ніжин, школа №10, Сергій Никонець

Ніжин, школа №10, Сергій Никонець

Ніжин, школа №10, Сергій Никонець

Ніжин, школа №10, Сергій Никонець
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: