Завантаження ...
banner

Долар не по 8, зате картопля по 10! А люди хочуть 28

29 серпня у Великій Дорозі Ніжинського району картоплю приймали по 10 і по 9 гривень. По 10 платили в Талалаївці, Липовому Розі, Володьковій Дівиці Носівського району. Такої ціни ще не було

29 серпня у Великій Дорозі Ніжинського району картоплю приймали по 10 і по 9 гривень. По 10 платили в Талалаївці, Липовому Розі, Володьковій Дівиці Носівського району. Такої ціни ще не було.

— Приїхали позавчора ввечері, — каже Олександр Косуха з Великої Дороги. У них квартирували щедрі закупівельники. — Їздили по навколишніх селах, потім за Чернігів. І майже зразу машину завантажили. Приймають по 9 звичайну («слов’янка», «біла роса»), а синю і «гренаду» по 10. Привезли цибулю по 8.

«Нашим по чому не постав, не те»

— 18 тонн набрали, загрузилися, їдемо в Запоріжжя. Там продаватимем по 12, — каже закупівельних Валерій Раюшкін. Родом з Чернігова, живе в Запоріжжі. Картоплею займаються разом з дружиною Раїсою. — По 10 приймали «чорний принц», «червону шапочку», «гренаду».

— Люди задоволені?

— Нашим людям по чому не постав, не те.

У Ніжинському районі картопля не вродила. Несуть мало. У Великій Дорозі зібрали всього 4-5 тонн. У Ріпкинському районі краще справа йде. Там приймаємо по 8,50-9 гривень за кіло. Люди здають охоче.

картопля, продаж, селяни
Єфросинія Косуха

Коли приймальники їздять по інших селах, картоплю в односельців приймає 78-річна Єфросинія Косуха з сином Олександром.

— Раніше черга стояла, наперед записувалися, — каже жінка. — А в цьому році і несли б, та нічого. Ціна достойна, — погоджується. — А нема її, картоплі. Якби була — озолотились би. Я сама в цьому році здала 66 кілограмів. А раніше тонну-півтори.

Саджаємо її на 10 сотках. Минулий рік три тонни зібрали, а цей — півтори.

Єфросинія Наумівна зважує мішки, що принесла сусідка 59-річна Лідія Петренко. Записує в блокнот.

— Всього здала 150 кілограмів. По 9 гривень. Ціна має бути дорожча, — вважає Лідія Анатоліївна. — Стільки сил в той город вклали. А не вродило. Он сусіди продають під двором по 12-15 гривень. Якби хоч по 12 приймали, було б нормально.

Тогоріч 600 кіло продала. Гроші такі самі, бо купляли по 4. Але ж трактори тоді дешевші були, щоб зорати, обробити і викопати.

Цей рік саджала сорт «санте». Розварюється добре.

картопля, продаж, селяни

81-річний Петро Герасименко з дружиною, 77-річною Надією Михайлівною, набирають картоплю в сітки. Допомагати приїхали з Ніжина дочка Галина з зятем Миколою і трирічним правнучком Данею.

— У нас нормальна картопля, — каже Петро Іванович. — «Слов’янка» добре вродила, «біла роса» непогано. Трохи «циганки» здав, 2 центнера, по 10 гривень за кіло. Ще здаємо центнер «слов’янки» по 9.

Колись картоплю на Москву возили — отам заробити можна було. 46 год пропрацював у колгоспі. Своя техніка є.

Раніше трохи більше здавали. Город під картоплю соток 10. Завжди 50 рядків саджали, зараз тільки 20.

Хороша ціна цей рік на картоплю, — вважає Петро Іванович. — Хватить. Гроші — то таке, що завжди їх мало і завжди треба ще.

— Після того як картоплю по 2,50 купляли, то цьогорічна — адекватна ціна, — згоден зять Микола.

«По 7 не здаватиму, краще зачекаю...»

У центрі Вертіївки біля магазину, навпроти сільради біля бусу (газелі) нудьгує 44-річний Бахриз Абасов. Вантажівка заповнена картоплею в мішках на третину. Люди підходять, цікавляться ціною і йдуть.

— Приїжджаю у Вертіївку вже кілька років підряд. З Дніпра. Тут у знайомої зупинився, а то ще б 100 гривень за ніч платити треба було.

— Погана ціна, — каже Степан з Вертіївки, швидко йдучи геть. — Перша машина приїжджала — по 8 купляли, а це вже по 7. Якби хоч 10.

— У минулому році по 3 приймав, то черга стояла, — образився Бахриз. — Близько тонни привезли люди вчора. Сьогодні ще нікого не було. Кажуть, рано: половина ще не вибрали, а половина не перебрали.

Я на цій картоплі гривню зароблю, — бідкається картоплеперекупник. — В Дніпрі продаватиму по 11. А бензин? А сітки? Щороку нові треба, одна сітка — 2 гривні.

Картоплю Бахриз Абасов приймає, не ділячи на сорти, аби крупна. Платить 7 гривень за кіло.

— Вчора не прийняв у жінки 30 кіло, бо дрібна, — каже.

Ціною на картоплю цікавляться дві жіночки.

— У нас перед тим приймальники приїжджали, по 10 купляли. Хто здав, довольні, — каже 52-річна Раїса Ловейко. — А ми в травні садили, тоді дощі йшли. Удобрили хорошо. Ловка вродила, але по 7 здавати не буду. Почекаю, як по 10 купляти приїдуть. А ще краще по 28, — сміється. — Мені не спішно, я й навесні продати можу, як ціна підніметься. На п’ятірку точно подорожчає.

— Так пов’яне ж або погниє?

— Ні, не гниє і не в’яне, — запевняє Раїса. — Вона вся по сітках, сорти «біла роса», «слов’янка» і рожева. І «віринею» саджала, рання, найсмачніша. Але то собі поїсти.

картопля, продаж, селяни

— А що, ми з подругою Леною на Київ возили, там по 20 здали. Правда, небагато, скільки довезли: Лена 40 кг, а я 30, — підтверджує 46-річна Оксана Корж. — Як 50 кілограмів по 20 здать, то вже 1000 гривень. А по 7 гривень скільки тої картоплі продати треба?

Оксана і Раїса саджали в цьому році по 30 соток картоплі.

— А минулі роки 50-75 соток завжди. Але ж важко, а картопля торік і по 2,50 була. Посадили менше, а вона цей рік подорожчала. Але я не жалію, — запевняє Раїса. — Менше на спину, менше на голову.

— А я п’ять сіток привезу, — заспішила Оксана. — Мені зараз гроші треба: син з армії у відпустку на 10 днів приїжджає. І нам зарплату в «Авдіївському» на півтора місяця затримали. Кілограмів 100, поки накопали, так втомилися. Вручну, бо ще не «катеенили» (КТН— картоплекопалка). Саджала «слов’янку», «біла росу» і темно-червону («голландську»),

В Салтиковій Дівиці перекупники приїжджали з Дніпра. Приймали по 9,50.

Продати зараз чи потім?

Запитала в експерта: чи виросте картопляний курс ще? Продавати зараз чи чекати до весни? Чому картопля так подорожчала?

Володимир Купріянов, голова асоціації картоплярів Чернігівської області:

— По-перше, не вродила. Головна причина — кліматичні умови. А саме спека. Коли температура повітря перевищує 25-30 градусів, то не проходить фотосинтез, всі обмінні процеси ускладнюються. Зі стебел не надходять поживні речовини до кореня. Менше бульбоутворення. Відповідно, урожаю хорошого не буде. А цей рік в червні стояла спека, не було дощів.

По-друге, ціна на картоплю була невисока, і саджати стали менше. Багато господарств, що саджали по 100-200 гектарів картоплі, в цьогоріч відмовилися від неї.

Уже не займається картоплею «Індустріальна молочна компанія». Фермерське господарство в Коропському районі «Білі роси» саджали 200 гектарів — відмовились взагалі. Але багато господарств продовжують саджати: в Менському, Сосницькому районах.

— Як вважаєте, картопля ще подорожчає чи треба продавати зараз?

— Навесні, звичайно, буде дорожча. Ту, що зараз купують по 7, цілком вірогідно, весною заберуть по 17. Якщо хороше сховище, з регульованим режимом вологості, то збережеться. В кого є умови, можна спробувати притримати.

* * *

З року в рік картоплі саджають менше. І кліматичні умови стабільністю не радують: то спека сушить, то сніг випаде на щойно посаджену. А ціна так скаконула тільки цього року. Є, мабуть, ще якась причина. Може, справа у тому, що багато сільських чоловіків пішли служити, а городи закинули? На контракті можна заробити до 30 тисяч гривень у місяць. Ого, скільки це важких мішків!

Олена Гобанова, тижневик «Вісник Ч» №36 (1738), 5 вересня 2019 року
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: