Завантаження ...
banner
banner

Спочатку року суди розглянули вже 121 справу про булінг

Школа – важливий етап у житті дитини, тому необхідно створити умови для розвитку її індивідуальності, продуктивної активності та творчості. У 2018 році Верховна Рада України ухвалила Закон

школа, булінг, суд, правова допомога

Школа – важливий етап у житті дитини, тому необхідно створити умови для розвитку її індивідуальності, продуктивної активності та творчості. У 2018 році Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу», який передбачає чіткий алгоритм дій у випадку цькування та штрафи за вчинення неправомірних дій у школі. Закон  в дії : пропонуємо Вам статистику  звернень та розглянутих судами справ.

Україна опинилася в першій десятці країн Європи за поширеністю шкільних цькувань серед 11-15-річних школярів. Лише минулого року в українських школах зафіксували близько 109 тисяч звернень до психологів через цькування.

Щороку дві третини – 67% – українських дітей стають жертвами, кривдниками або свідками. За даними дослідження UNICEF 40% постраждалих від цькування взагалі ні з ким не ділилися проблемою і не зверталися за допомогою. А що найстрашніше, 22% – вважають, що це нормальне явище.

У період  із 19 січня 2019 року (з дати набрання чинності закону по протидію цькуванню) по 22 травня 2019 року судами розглянуто вже 121 справу про булінг.  Із них: в 65 справах було винесено рішення про накладення стягнення: у 6 випадках – попередження; у 8 випадках призначені  громадські роботи; в 1 випадку кривдника  зобов‘язали публічно вибачитись; у 50 випадках накладено  штраф;  31 справа відправлена на доопрацювання до органів поліції;  у 16 справах було встановлено відсутність складу правопорушення;  у 9 справах суд обмежився усним зауваженням.

Окрім того, у 9 справах матеріали були складені по ст. 184  «Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей» Кодексу України про адміністративні правопорушення , однак суд встановив, що це ст. 173-4 «Булінг (цькування) учасника освітнього процесу» . В зв'язку з тим, що суд не може змінювати кваліфікацію - справи були закриті.

Цікаво, що у  6 справах однією зі сторін були вчителі. У 3 справах вони виступали кривдниками, однак одна з них була закрита, бо суд встановив відсутність складу правопорушення в діях вчителів, а 2 відправлено на доопрацювання до органів поліції. По 3 справах вчителів було визнано потерпілими особами, їх кривдники оштрафовані.

9 рішень винесено щодо кібербулінгу, тобто цькуванню із застосуванням засобів електронних комунікацій. За статистикою  найчастіше кіберцькування мало місце у соціальній мережі Instagram та месенджерах Viber, Telegram.

Важливо!!! Доки дитині не виповнилось 18 років, відповідальність за її вчинки несуть батьки. Пам’ятайте, якщо ваша дитина порушує права іншої дитини, вчиняючи над нею насильство (булінг),  батьки можуть бути притягнуті до адміністративної,  кримінальної або цивільної відповідальності.

Відповідальність за деякі прояви булінгу наступає до досягнення дитиною 18 років.

Пропонуємо покрокову інструкцію, як зупинити цькування у школах:

- Якщо Ваша дитина постраждала від булінгу, потрібно зробити наступне.

- Звернутися до класного керівника, а в разі його/її неспроможності владнати ситуацію –  до завуча або директора школи. 

- Найкраще написати і зареєструвати офіційну заяву, адже керівництво закладу освіти несе особисту відповідальність за створення безпечного і комфортного середовища для кожної дитини. 

- Якщо вчителі та адміністрація не розв’язали проблему – звертайтеся із заявою до поліції.

За отриманням консультації та захистом своїх прав звертайтеся до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 7-16-15) та його структурних підрозділів (бюро правової допомоги). Єдиний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: