Завантаження ...
banner
banner

Всеукраїнський день дошкілля: вітаємо ніжинських професіоналів своєї справи!

Дошкілля... Це особлива країна, в якій господарюють діти. Саме тут малеча отримує перші знання, знайомиться з літерами та цифрами, вчиться дружити і відстоювати свої інтереси, саме там закладаються навички соціальної поведінки й спілкування

дошкілля, діти, вихователі

Дошкілля... Це особлива країна, в якій господарюють діти. Саме тут малеча отримує перші знання, знайомиться з літерами та цифрами, вчиться дружити і відстоювати свої інтереси, саме там закладаються навички соціальної поведінки й спілкування.

Дошкільний вік – один з найбільш важливих періодів у житті, у цей період не тільки закладаються основи світосприйняття і здоров’я дитини, а й формується особистість і вектор моральності. Всі ці найперші в житті досягнення неможливі без педагога, вихователя дитячого садка.
 
В останню неділю вересня працівники дошкільних установ відзначають своє професійне свято – Всеукраїнський день дошкілля. З нагоди цієї світлої дати журналістам mynizhyn.com вдалося поспілкуватися з професіоналами своєї справи – працівниками дошкілля Ніжина.

Наталія Примушко, завідуюча ДНЗ № 13  «Берізка»
, очолює педагогічний колектив  з 1988 року. Наталія Миколаївна – відмінник освіти України, «Жінка року – 2001» в номінації «Працівник дошкільного закладу», заслужений працівник
 освіти України, а також отримала обласну премію імені Софії Русової:

дошкілля, діти, вихователі

"Наша професія вимагає глибокої самовіддачі, величезного терпіння та нескінченної любові. Виховання – це стиль життя. Виховання маленьких українців та україночок на початку їхнього життєвого шляху – це непросте завдання, але від його успішного вирішення залежить становлення малюка як особистості. Той фундамент, який закладається в нас з дитинства, служить нам опорою в подальшому житті. Ми, працівники ДНЗ №13 "Берізка", велику увагу приділяємо унікальному і своєрідному  внутрішньому світу дитини, прагнемо дати нашим вихованцям найкраще і навчаємо, даруючи тепло своїх сердець".

дошкілля, діти, вихователі

дошкілля, діти, вихователі


Ірина Дєдкова, завідуюча ДНЗ № 25 «Зірочка»
. Ірина Станіславівна присвятила роботі в сфері дошкілля 34 роки. 


дошкілля, діти, вихователі

Про плюси і мінуси в своїй роботі мудрий педагог говорить так: "Кожного дня, прокидаючись вранці, я відчуваю себе молодою,  повною сил та енергії, адже в мене є улюблена справа всього мого життя: я працюю з дітками, допомагаю їм сформуватися гарними особистостями і відчуваю, що робота наша потрібна завжди. Колектив у нас на 80% – молодь. Ідемо в ногу з прогресом! Саме завдяки нашій спільній, наполегливій праці, творчому пошуку, професійній майстерності працівників кожен день у ДНЗ №25 "Зірочка" – це відкриття нового і цікавого. А щодо мінусів, то це те, що держава нас недооцінює... Тим, хто тримає малечу за руку, навчає та формує правильний світогляд, сплачується мізерна зарплата..."


дошкілля, діти, вихователі



Оксана Сороколіт, завідуюча ДНЗ № 14 «Соколятко»
. Кредо цього дошкільного закладу: «У кожній дитині сонце. Давайте йому світити». Візитка закладу – щасливі і здорові діти.


Будучи досвідченим керівником, Оксана Віталіївна пригадує свої дитячі роки в дошкільному закладі: "Я була непосидючою вихованкою садочка "Ластівка". Увесь час щось складала та розбирала: пензлики, ляльки – будь що, що потрапляло мені до рук. Усе мені було цікаво! Пам'ятаю свою першу виховательку, її добру усмішку і невтомні руки. Спогади лише приємні, мабуть, тому я ї обрала для себе таку професію... Ось уже близько 20 років я працюю і живу в країні дошкілля... Починала виховатем, пройшла всі сходинки, вивчила всі нюанси в цій нелегкій, але вкрай важливій роботі, аж до завідуючої..."





Творчий, досвідчений педагог Світлана Гаврилей, завідуюча ДНЗ № 17, Центру театралізованої діяльності ім. М. Заньковецької «Перлинка» пригадує цікавий випадок співпраці з батьками:



"Наш садочок – тетріалізований. Одного разу святкували ми весняне свято 8 березня. Це був перший ранок для молодшої групи. Привітання, святкова атмосфера, лагідні посмішки... Хлопчики виходили на сцену навшпиньках, поклавши руки один-одному на плечі, а дівчатка – взявшись за краї спідничок. Ранок відбувся, діти привітали своїх матусь... Аж тут на сцену виходить тато нашого вихованця з сімейним портретом та квітами в руках, аби привітати свою дружину. І виходить він так само, як маленькі хлопчики, навшпиньках! Це виглядало дуже весело, щиро і колоритно!"


дошкілля, діти, вихователі

дошкілля, діти, вихователі


Людмила Чмут, вихователь ДНЗ №25, "Зірочка"

дошкілля, діти, вихователі


"Працюю вихователем 5 років, у молодшій та старшій групі. Роботу свою люблю і не поміняю ні на яку іншу.  Для вихователя важливо знайти "ключик" до кожної маленької особистості. Ми орієнтуємося на здібності дитини, розвиваємо їх. Вихователь має пам'ятати, що дитина є партнером у вихованні та навчанні. У нашому садочку працюють за технологіями психолого-педагогічного проектування, яке сприяє розвитку комунікативних якостей у дітей. Ми часто проводимо бесіди з нашими вихованцями, навчаємо правилам поведінки, розповідаємо повчальні історії".

Тетяна Дахно, вихователь ДНЗ №14 "Соколятко":

дошкілля, діти, вихователі

"Більше 10 років я працюю в цій сфері. Секретів ніяких немає: треба просто любити дітей. Недарма говорять: стався до інших дітей так, як би ти хотів, щоб ставилися до твоєї дитини. Деякий час я працювала вчителем, але професія вихователя мені ближча і я жодного разу не пожалкувала про цей шлях. Мій син також був вихованцем садочка №14, тож я була для нього і мамою, і вихователькою... Головне в дошкіллі – це любов, а її багато не буває".

Колектив сайту mynizhyn.com приєднується до привітань та бажає винуватцям свята мудрості, натхнення,  позитиву в роботі та пошани від суспільства! Нехай малеча надихає вас на креативні знахідки та творчі дії!

Валентина Пильник 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: