Завантаження ...
banner
banner

У Ніжині пропонують встановити пам'ятник Кушакевичам

Ніжин може поповнитися ще одним пам'ятником. Ідею озвучив на засіданні містобудівної ради ніжинець Микола Шкурко. Скульптура має зображувати дві постаті видатних особистостей – Андрія та Павла Кушакевичів. 1 липня 2020 року

Кушакевичі, пам'ятник

Ніжин може поповнитися ще одним пам'ятником. Ідею озвучив на засіданні містобудівної ради ніжинець Микола Шкурко, повідомляє сайт mynizhyn.com.

Скульптура має зображувати дві постаті видатних особистостей  – Андрія та Павла Кушакевичів. 1 липня 2020 року виповниться 125 років з моменту заснування Ніжинського ремісничого училища імені А. Кушакевича, яке було відкрито на його пожертви. Правонаступником училища є нинішній Ніжинський агротехнічний інститут.

Тож, аби вшанувати внесок цих видатних діячів в історію нашого міста, М. Шкурко запропонував встановити майбутній пам'ятник перед виконаним у класичному стилі головним фасадом інституту. 

Заступник начальника УЖКГ та Б Світлана Сіренко поцікавилася, чи є ескіз памятника та хто скульптор. М. Шкурко відповів, що на разі є тільки ентузіазм і загальне бачення, як це має бути: дві бронзові постаті в увесь зріст стоять на постаменті. За концепцію взяли пам'ятник Гете і Шиллеру – подвійну бронзову статую-памятник у Веймарі. У виготовленні та встановленні пам'ятника Кушакевичам  розраховують на допомогу меценатів.

Світлана Сіренко зазначила, що часу для реалізації задуманого дуже мало: цього року на цю ідею навряд чи знайдуться кошти у міському бюджеті, потрібно закладати їх на наступний рік.

До обговорень долучився Сергій Зозуля, старший науковий співробітник відділу історичного пам’яткознавства Центру пам’яткознавства НАН України та УТОПІК. Фахівець зазначив, що, по-перше, перед встановленням пам'ятника випливе питання перепоховання і перенесення останків Хайтовича І. і С. Мохового, а це довгий процес.

А по-друге, майбутній памятник персоніфікований. І постава, і обличчя мають бути схожими на Кушакевичів. "Але достеменно ніхто не може сказати, як виглядав Павло Федорович, а як – Андрій федорович, – констатував С. Зозуля. –   Андрія Кушакевича взагалі немає зображення. На пошуки знову таки потрібен час".

Ідею вислухали і обіцяли винести на розгляд міської ради. А чи втілиться вона в життя – побачимо згодом.

Валентина Пильник 

Кушакевичі, пам'ятник

Кушакевичі, пам'ятник

Кушакевичі, пам'ятник

 


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: