Завантаження ...
banner

Погодження на перевірку СТОВ "Дружба Нова" не надано. Дихаємо викидами далі?

Ситуація, яка склалася в Ніжині з СТОВ "Дружба Нова", схожа на замкнене коло, де переплутані всі шляхи вирішення. Близько 70 тисяч населення потерпають від викидів з елеваторів вищезгаданого підприємства, а дослідити їх природу

підприємство, екологія

Ситуація, яка склалася в Ніжині з СТОВ "Дружба Нова", схожа на замкнене коло, де переплутані всі шляхи вирішення. Близько 70 тисяч населення потерпають від викидів з елеваторів вищезгаданого підприємства, а дослідити їх природу виявляється мало не надзавданням.

Ніхто не має права зайти на територію підприємства і здійснити позапланову перевірку, не маючи дозволу та погодження Міністерства охорони здоров’я та регуляторної служби. 


Відповідні листи уже надіслані давно, але, як повідомили сьогодні на засіданні комісії з питань техногенно–екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, станом на 25 жовтня погодження на перевірку не надано, тому термін розгляду звернення буде подовжено до 45 днів.

Тож, виходить, будемо чекати, поки червоні ошурки від кукурудзи не приб'є дощем чи не замете снігом? До речі, представник лабораторного відділу повідомив, що діяти треба якнайшвидше, бо при температурі нижче 10 градусів прибори не працюють.

До того ж, як було зазначено на засіданні, розміщення філії СТОВ "Дружба Нова" в Ніжині – під питанням, адже підприємство не зареєстроване і функціонує в Ніжині незаконно. Члени комісії озвучили риторичне запитання: "Хто давав дозвіл на установку потужного елеватора біля житлової зони?".

Міський голова повідомив, що поліція по цьому питанню вже відкрила кримінальне провадження, відомості внесено до єдиного реєстру досудових рішень.

Що ж вирішили сьогодні? Вирішили створити міжвідомчу комісію для проведення необхідної перевірки та досліджень.

Поки пишуться листи, чекають відповіді, збираються комісії, час іде. Як було підмічено в ході засідання, сушка кукурудзи на підприємстві триватиме з вересня по грудень, а, можливо, й довше, а коли ми бачимо такі викиди, то це говорить про порушення технологічного процесу, або відсутність фільтрів, але підтвердити це можна, лише обстеживши підприємство, зайти на яке ніхто не надає дозволу.

Валентина Пильник 




Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: