Завантаження ...
banner
banner

Міська лікарня ризикує перетворитися на притулок для безхатченків?

Почалися холоди і, разом з цим, побільшало проблем у міськлікарні. Як повідомив сайту mynizhyn.com головний лікар Олександр Костирко, міська лікарня ризикує перетворитися на притулок для безхатченків. "Ми нікого не дискримінуємо

 міськлікарня, безхатченки, пункт обігріву

Почалися холоди і, разом з цим, побільшало проблем у міськлікарні. Як повідомив сайту mynizhyn.com головний лікар Олександр Костирко, до міської лікарні привозять все більше і більше безхатченків. 

"Ми нікого не дискримінуємо, – говорить головний лікар, – але це проблема, яку потрібно вирішувати. Дуже часто до приймального відділення привозять людей з вулиці. Такі особи або імітують хворобу, або оселяються на верхніх поверхах багатоповерхівок (бо зверху тепліше), куди вдалося зайти, або їх знаходять "у коматозному стані" десь під лавкою. Ніжинці викликають "швидку", медичні працівники привозять безхатченків до нас. Ми нікого не виставляємо за двері. Але, коли починають цю людину приводити до тями і оглядати... мало того, що від неї йде нестерпний характерний запах, так виявляються ще й воші, й короста... І ми змушені селити таких соціальних пацієнтів у палату зі звичайними хворими! У таких випадках обуренню останніх немає меж!".

"Ми все розуміємо, – наголошує О. Костирко, – завжди потрібно залишатися людиною і проявляти милосердя. Життєві ситуації бувають різними, але за моїми спостереженнями, люди, які опинилися на вулиці, не хочуть змінювати своє життя. Часто у них викривлене бачення навколишнього світу. Переважно це люди, які зловживають спиртним, або люди з кримінальним минулим. І ми таких пацієнтів оселяємо разом з усіма.

Вже у приймальному відділенні такий соціальний пацієнт імітує, що йому погано, він хоче їсти і прилягти... За благодійні внески ми купуємо для безхатченків одяг із Секонд-хенду, але кількість таких людей здільшується і одягу не вистачає. Був випадок, коли ми зняли з чоловіка його бруднющий одяг і нам не було в  чому перевести його у інше відділення, то чоловіка одягли в що було: в жіночу спідницю".

Пунктів обігріву з грубкою, де б людина могла зігрітися і випити чаю, у Ніжині вже немає років з п'ять.

Начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій, цивільного захисту населення, оборонної та мобілізаційної роботи Геннадій Чернишов зазначив, що зігрітися від холоду людина без житла може навіть у будь-якому цілодобовому магазині міста, і ніхто не має права виставити її за двері. Також у Ніжині у якості  стаціонарних пунктів обігріву діють залізничний вокзал, автостанція та Територіальний центр соціального обслуговування. "А намет треба буде, то поставимо, – зазначив Г. Чернишов, – це за умови великих морозів".

О. Костирко наголошує на необхідності створення у Ніжині центру одноденного перебування безхатченків. "У столиці такі центри діють, – говорить О. Костирко. – Там людина може елементарно хоч до ладу себе привести". А поки такого центру в Ніжині немає (і, мабуть, найближчим часом не буде), люди без власного житла шукають прихисток там, де можуть.

Валентина Пильник
Фото з мережі

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: