Завантаження ...
banner
banner

У Ніжині родина залишилась без даху над головою

- Чого тільки мені не снилося незадовго до пожежі! Нібито на нашому дворі бігають поросята, кури, качки. У сараю прив'язана корова. І вона голосно мукає. А ще прямо на землі валяються величезні шматки сала

пожежа, двоповерховий будинок, родина, допомога


- Чого тільки мені не снилося незадовго до пожежі! Нібито на нашому дворі бігають поросята, кури, качки. У сараю прив'язана корова. І вона голосно мукає. А ще прямо на землі валяються величезні шматки сала ... Кожен раз прокидалася з тривогою на душі, - зітхає 73-річна Ольга Скалацька з Ніжина. 18 листопада згорів її будинок. Крім жінки, в ньому жили її молодший син Олександр (йому 30 років) з вагітною дружиною Аліною (їй - 25) і 4-річним пасинком Тимофієм.

Двоє старших синів Ольги Миколаївни - 50-річний Микола та 46-річний Олег - живуть окремо.

- Мій Микола - приймак. А Олег з дружиною і дітьми знімають житло. Колись почали будувати свій будинок, але так і не завершили, бо немає грошей, - розповідає Ольга Миколаївна.

Вона прожила нелегке життя.

- Перший чоловік був гірким п'яницею. Часто бив мене. Зрештою ми розлучилися. І далі я самостійно ставила на ноги Олега і Миколу. У сорок років вдруге вийшла заміж. Народила треттого сина. А через чотири роки овдовіла. Мій чоловік помер від раку ... Будинок, який згорів, я купила сорок років тому. Віддала за нього три з половиною тисячі радянських рублів. Гроші займала. Протягом трьох наступних років віддавала борг. Возила до Києва і Москви картоплю і зелень. Стільки мішків довелося перетягать по електричках і потягах! А ще й дітей ростила ... Кілька років тому ми з Сашком вирішили розділити будинок на дві частини. Одна - для мене, друга - для Саші з сім'єю. Так і зробили! Син захотів побудувати другий поверх.

З тих пір в будинку Скалацьких не припинявся ремонт.

У той нещасливий день у частині будинку Олександра теж кипіла робота. Місцевий майстер клав плитку у ванній. Самих Олександра з Аліною і Тимофієм вдома не було. За процесом стежила Ольга Миколаївна. Розповідає:

- Майстра звуть Сергій. Трохи попрацювавши, він попросив поїсти. Я запросила його в літню кухню. Стала накривати стіл. На вулиці було похмуро, і я включила світло. Раптово він погас ... Я пішла в коридор перевірити електролічильник. Глядь - а в кутку горить електропроводка. Поруч стояла миска з водою, і я плеснула на вогонь. Але, мабуть, занадто близько підійшла, так як в наступну мить полум'я спалахнуло з новою силою і обпекло мені обличчя. Я відскочила. Крикнула Сергію: «Горимо!» Кинулася рятувати речі. І я, і Сергій розгубилися. А тим часом вогонь поповз по стінах (вони обшиті вагонкою), перекинувся на одяг, що висів на вішалці. Розгорілося так, що стало диміти аж на вулиці. Це побачили сусіди. Прибігли на допомогу. Через годину приїхали пожежники. Тримали мене за плечі, щоб не кинулася в палаюче приміщення рятувати речі. Я пручалася, плакала, кричала ...

За словами Ольги Миколаївни, в пожежі вони втратили не тільки дах над головою, а й все нажите за багато років. Згорів майже весь одяг і взуття. Вогонь знищив також дві пральні машини, мультиварку, два кухонних гарнітура, холодильник, електродуховку, бойлер, телевізор, комп'ютер. Збитки величезні.

Пожежа підірвала і здоров'я Ольги Миколаївни. Хапає серце, скаче артеріальний тиск ... Зараз вона знайшла тимчасовий притулок у будинку рідної сестри. Олександр з родиною живе у товариша.

Про те, щоб відновити житло, немає й мови. Потрібно будувати нове. Але всі заощадження родини Скалацьких пішли за димом. Люди залишилися, так би мовити, голі і босі. Давайте підтримаємо їх!

Карта ПриватБанку для перерахування коштів - 4149 4991 2533 6170 (Скалацька Ольга Миколаївна).

Зв'язатися з погорільцями можна за номерами: 0681010812 (Ольга Миколаївна), 0688145796 (Олександр).

Ольга Іванченко, «Гарт» №1 (2909) від 3 січня 2019
mynizhyn.com за матеріалами gorod.cn.ua
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: