Завантаження ...
banner
banner

Скільки у Ніжині виявили хворих на туберкульоз та на ВІЛ/СНІД?

23 грудня в великій залі міськвиконкому під головування заступника міського голови Сергія Дзюби відбулось засідання міської постійно діючої ради з питань протидії поширенню туберкульозу та ВІЛ/СНІДу

захворюваність, туберкульоз, ВІЛ, СНІД

23 грудня в великій залі міськвиконкому під головування заступника міського голови Сергія Дзюби відбулось засідання міської постійно діючої ради з питань протидії поширенню туберкульозу та ВІЛ/СНІДу.

На порядку денному розглянули три питання: про стан проведення профілактичної роботи з питань ВІЛ-інфекцій/СНІДу та туберкульозу серед населення міста; про стан виконання Порядку добровільного консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію в медичних та немедичних закладах м. Ніжина за 2019 рік; звіт про роботу міської постійно діючої ради за 2019 рік.

На засіданні були присутні представники медичної галузі, освіти та соціальної сфери.

Заступник головного лікаря по медичній частині Григорій Віротченко доповів, що станом на 20 грудня обстежено на ВІЛ-інфекцію в Ніжинській центральній міській лікарні ім. Галицького, жіночій консультації, протитуберкульозному, психо-неврологічному, шкірно-венеричному, наркологічному диспансерах, кабінеті довіри, пункті переливання крові, сімейних амбулаторія та у відділеннях лікарні 4528 осіб. У 25 осіб інфекцію виявили. За словами Григорія Віротченка, нині переважна кількість заражень стається внаслідок незахищених статевих контактів. До прикладу, в 90-х роках зараження ВІЛ-інфекцією, здебільшого, ставалось внаслідок введення в організм наркотиків за допомогою нестерильних шприців.

Семеро осіб, у яких виявили інфекцію, стали на облік у Ніжині. Інші, користуючись своїм правом, можуть стати на облік у медичних закладах Чернігова або Києва.

Зараз на обліку в місті перебуває 138 осіб, у яких виявили ВІЛ-інфекцію. 114 з них заразились внаслідок незахищених статевих контактів.

Заступник головного лікаря КНП «Ніжинського міського центру первинної медико-санітарної допомоги» Анна Стрельнікова доповіла про стан проведення флюорографічного обстеження населення міста. Протягом року в Ніжині провели обстеження 23 тис 756 осіб. У 6 тис 391 особи виявили патологію. У 7 осіб виявили та підтвердили захворювання на туберкульоз.

захворюваність, туберкульоз, ВІЛ, СНІД

За інформацією головного лікаря ОКЛПЗ «Ніжинського протитуберкульозного диспансера» Івана Короська за рік, що минає, за допомогою швидких тестів було виявлено 9 випадків захворювання на туберкульоз. Також, у протитуберкульозному диспансері провели тести на виявлення гепатуту В та С. За словами Івана Короська, у 35 % хворих на СНІД було виявлено й туберкульоз.

Для боротьби з туберкульозом та раннім його виявленням доросле населення має не рідше одного разу на рік проходити флюорографічне обстеження. Дітям – проводити щеплення БЦЖ та проби Манту. Усі ці процедури в нашому місті є безкоштовними.

Заступник міського голови Сергій Дзюба наголосив, що в міському бюджеті на наступний рік передбачили кошти у розмірі 140 тисяч грн. на закупівлю туберкуліну -  препарату, що застосовується для виявлення алергічної реакції в осіб, інфікованих туберкульозними бактеріями.  

Відділ інформаційно-аналітичного забезпечення та комунікацій з громадськістю, Лілія Ломакіна

захворюваність, туберкульоз, ВІЛ, СНІД

захворюваність, туберкульоз, ВІЛ, СНІД
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: