Завантаження ...
banner
banner

У Ніжині обговорили новий закон України "Про повну загальну середню освіту"

20 січня у малому залі міськвиконкому відбувся брифінг щодо Верховною Радою нового Закону України «Про повну загальну середню освіту» (16 січня 2020 року). Брифінг провели заступник міського голови Ігор Алєксєєнко та

освіта, Закон України, Ніжин, брифінг

20 січня у малому залі міськвиконкому відбувся брифінг щодо Верховною Радою нового Закону України «Про повну загальну середню освіту» (16 січня 2020 року). Брифінг провели заступник міського голови Ігор Алєксєєнко та начальник управління освіти Ніжина Станіслав Крапив’янський.

Ігор Алєксєєнко підкреслив: "Основний принцип цього закону – дитиноцентризм.  На першому місці стоять саме інтереси дитини. У Ніжині, в середньому, на загальну кількість близько 6 тисяч учнів функціонує і фінансується 18 загальноосвітніх закладів. Я вважаю, що освітня мережа в першу чергу формується від спроможності міського бюджету. А у Ніжині він – соціально-орієнтований". 

Станіслав Крапив'янський зазначив, що новий закон написаний просто, зрозуміло, чітко, прозоро і зупинився на океремих моментах. Так, педагогічне навантаження, вказане в законі – 18 годин (ставка). "Міністерство планувало підняти педагогічне навантаження до 40 годин, – повідомив Станіслав Миколайович, – пояснюючи, це тим, що навантаження – це і підготовка, і перевірка, й інша робота, але в законі чітко написано саме 18 годин. 

Обговорили питання наповнюваності навчальних закладів, адже від кількості дітей буде визначатися освітня субвенція. Найнижча межа – це 5 учнів у класі в сільській місцевості. "На сьогодні в Ніжині орієнтуємося, щоб у класі було не менше 30 дітей. Якщо більше, відбувається конкурс, як, наприклад, у ЗОШ №9, де набирають 2 класи по 30 дітей, а всі інші діти переходять в сусідні школи". 

Вчителем може бути не лише людина з педагогічною освітою. Головне – мати вищу освіту і володіти державною мовою. Уроки малювання і креслення може читати інженер, а інформатику, скажімо, випускник Політехнічного інституту. Щоб стати директором школи, треба мати педагогічний чи науково-педагогічний стаж не менше 3 років, педагогічна освіта теж не є обов'язковою.

Початкова освіта,  як і раніше, 1-4 класи, базова середня – теж протягом 5 років, а профільна середня освіта здобувається протягом 3 років. Тепер діти, які йдуть у 10-ті класи, будуть навчатися  в школі 12 років у школі.
 
Іще одна новація: в школах вводиться посада ментора, іншими словами, це вчитель вчителя. Молодий спеціаліст рік проходить у школі інтернатуру і визначається, чи хоче він своє подальше життя пов'язувати з цією професією. А ментор за супровід отримує 20% доплати.

Щодо фінансування освітнього процесу: Ігор Алєксєєнко нагадав, що з міського бюджету уже 3 роки поспіль на утримання поточних шкіл виділяється сума в межах мільйону, щоб забезпечити школу (крейдою, миючими засобами і т.п.). Втім, батьківські комітети залишають за собою право збирати кошти і витрачати їх наприклад, на додаткові подарунки, заохочення і т. д., при цьому, в законі зазначено, що якщо хтось не здає гроші на такі потреби, це ніяк не обмежує права дитини в навчальному закладі. 

Стосовно безпосередньо Ніжина, Станіслав Крапив'янський назвав проблематичним набір у перші класи: "У Ніжині розгалуджена мережа навчальних закладів, але в цьому році в перші класи прийде на 160 дітей менше, ніж у минулому. Ми просимо директорів шкіл набирати у класи не менше 20 дітей. Не всі керівники шкіл з цим погоджуються, бо, зазвичай, до трьох шкіл Ніжина подають менше заяв. Утримання класу коштує приблизно чверть мільйона гривень. Тобто відкриття класу з малою наповнюваностю – це значні витрати.

Також управління освіти турбує 10 клас 2020 року. Зараз у школах Ніжина навчається  581 дев'ятикласник. Кожного року в 10-ті класи йде близько 60% учнів".
 
Є у Ніжині переповнені навчальні заклади, це ЗОШ 7, 9 і 10, а є, які не набирають старші класи протягом останніх років. Тож директорам ЗОШ 5, 6 і 13 запропонували стати гімназіями (завершувати навчання 9 класом). Питання вивчають. 

На брифінгу підкреслили, що про закриття шкіл у Ніжині мови немає. Усі заходи спрямовані на те, щоб традиційну для Ніжина структуру освітніх заходів було збережено.

Валентина Пильник 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: