Завантаження ...
banner
banner

Центр STEM освіти «ідеЯ»: гармонійний розвиток природнього потенціалу

Будь-яка дитина талановита і допитлива від природи. Для легкого і всебічного розвитку дітям потрібен цікавий і захоплюючий простір, в якому б вони могли гратися і, водночас, навчатися, не боятись проявляти себе,

НА ПРАВАХ РЕКЛАМИ


Центр STEM освіти «ідеЯ», LEGO-конструювання, робототехніка, розвиток, ментаніум

Будь-яка дитина талановита і допитлива від природи. Для легкого і всебічного розвитку дітям потрібен цікавий і захоплюючий простір, в якому б вони могли  гратися і, водночас, навчатися, не боятись проявляти себе, розкрити здібності, навчитися висловлювати власні думки та ідеї, дослухатися до  інших і працювати в команді…

А ще – отримати якісну, цікаву і доступну позашкільну освіту. Центр STEM освіти «ідеЯ», що діє в Ніжині, ідеально підходить для всебічного гармонійного розвитку дитячої особистості. Це сучасний освітній центр з міні-садочком та освітніми курсами технічного спрямування для дошкільнят та школярів. В основі усіх напрямків розвитку центру – LEGO-конструювання та STEM. Це поєднання цікавого з корисним, адже заняття з LEGO розкривають уяву, пробуджують фантазію, вчать структурно і логічно мислити.

Керівник Центру STEM освіти «ідеЯ» в НіжиніАнна Тимошик поділилася таємницями успішного ведення занять у центрі.

Центр STEM освіти «ідеЯ», LEGO-конструювання, робототехніка, розвиток, ментаніум
Анна Тимошик

Курси для дошкільнят LEGO Education

- Анно, Ваш центр – єдиний в Ніжині з подібним напрямком. Що надихнуло Вас на його відкриття?

- Я з власного досвіду знаю: коли кубики LEGO потрапляють в дитячі руки, починається магія… Ігри з власними дітьми з цим дивовижним конструктором і надихнули мене на відкриття такого дитячого простору. Адже гра – це серйозно, саме так до неї ставляться діти. 

- Чому саме LEGO? Можна ж взяти до рук будь-який конструктор і з ним гратися?

- Серії конструкторів розроблені до вікових потреб і інтересів дітей, для гри, навчання і конструювання. До того ж LEGO передусім якість, надійність  і чітка система, коли ми обираємо щось для дітей.  

Уже  40 років компанія LEGO випускає набори для навчання LEGO Education. Вони основані на системі 4С  (connect, construct, contemplate, continue). 

Насамперед дитина повинна розуміти, що ми будемо вивчати. На початку заняття обов’язково визначаємося з темою, через історію від LEGO –чоловічка, мультик, гру.

Наступний етап – конструювання. В залежності від віку діти конструюють за показом чи вказівкою педагога, схемою чи ілюстрацією, вони будують власні конструкції. На третьому етапі  - рефлексії  -діти порівнюють конструкції між собою знаходячи спільне і відмінне, усвідомлюють, що і всі ми чимось схожі, а в чомусь відрізняємось, це вчить дітей приймати один-одного.

Після цього настає етап розвитку  - діти отримують додаткові завдання для створення власної сюжетної творчої гри. Тут  кожен може висловити власну думку, власні аргументи, приміряти на себе будь- яку  соціальну роль, і головне кожна така гра є неповторна, адже кожна дитина в цій гріособистість і має свій унікальний досвід.
 
Теми кожного заняття різні, але зачіпають різноманітні сфери життя – це може бути осінній ліс, будівельна техніка, швидкісні перегони, морські мешканці, літаки, країни світу тощо.

- Які курси на сьогоднішній день діють у центрі?

- Коли ми тільки-но відкрились у вересні 2018 року, то починали як центр для дошкільнят. Тоді у нас діяли тільки напрямки для дітей дошкільного віку і садочок неповного дня. Але ж ми зростаєм і розвиваємось разом з нашими дітьми! І в цьому році маємо більше пропозицій.

На сьогоднішній день Центр STEM освіти «ідеЯ» пропонує 4 річні курси з LEGO конструювання для дошкільнят від 3 до 6-7 років. Кожен з курсів має свою особливу назву. Це Дослідники (3-4 роки), Експериментатори (4-5 років), Винахідники (5-6 років), «Юні Інженери» ( 6-7 років).

Центр STEM освіти «ідеЯ», LEGO-конструювання, робототехніка, розвиток, ментаніум

Кожне заняття триває годину і проходить раз на тиждень. 

Діти працюють зазвичай в парах, але є індивідуальна і групові форми роботи.

До речі для першокласників зараз відкриваємо додаткову групу на курс «Юні інженери».
 
Також вже другий рік є авторський курс «Підготовка до школи з LEGO», де використовуючи цеглинки LEGO діти тренують свої математичні навички, логіку та розвивають мовлення.
 
Курс з робототехніки

- У минулому році на базі центру стартував новий курс уже для школярів. У чому його цікавинки?

- Так, у вересні 2019 році у нашому центрі відкрився системний трирічний курс з робототехніки. Він розрахований на дітей від 6 до 11 років. На кожному занятті учні будують моделі реально існуючих роботів на спеціальному наборі від LEGO Education WeDo 2.0 і аналізують особливості їх роботи. Цікаві факти, власні дослідження, реалістичні та ефектні моделі посилюють інтерес дітей до захоплюючого навчання робототехніці. Це системний курс, який дозволить дитині із задоволенням опановувати складні технічні поняття, навчить мислити структурно і логічно, дає можливість вивчити основи механіки, працювати в команді А використання графічної мови програмування дасть змогу працювати з алгоритмами та самостійно писати програми для роботів вже з перших занять. 

Цей курс має три рівні: для дітей 1, 2, та (3, 4) класу. Втім, як показала практика, на третій рівень до нас прийшли шестикласники і семикласники. Для них це захоплююче цікаво, звісно, що в домашніх умовах опанувати такого робота вони не можуть. 

– Ніжинські вихованці Центру STEM освіти «ідеЯ» вже пробували свої сили у змаганнях?

– Так, у цьому році для  дошкільнят у компанії LEGO з’явився новий напрямок роботи – це участь у FIRST LEGO League Junior Discovery Edition для дітей 4-6 років. Звісно, ми вирішили теж долучитися і позмагатися. Але це відбувається в межах того закладу, який відвідує дитина. Обираються команди, тренер має перелік зустрічей, де вони працюють над однією місією. У цьому році для дошкільнят це тема «Будівельний бум», де в снові є розбудова міста. Тож 5-річні ніжинці вже переймаються благоустроєм міста.

Із 10 зустрічей у нас відбулося вже 5, працює 2 команди. Зазначу, що тут немає готових схем, рішень і вказівок від педагога, діти працюють самостійно. 
Важливо, що діти не бояться висловитися і помилитися, бо вже знають: якщо з конструктором не вийшло так, то можна спробувати по-іншому. А ще – поруч завжди є друг, який підкаже, як зробити краще. 

Поділюся планами на майбутнє: 22 лютого ми з вихованцями  Центру STEM освіти «ідеЯ» плануємо показати свої вміння в Чернігові на фестивалі «SIVER TechFest» Будуть приймати участь 2 команди у презентації проектів  та змаганнях з робототехніки. Наші діти вже усвідомлюють себе командою і готові підтримати один-одного.

Центр STEM освіти «ідеЯ», LEGO-конструювання, робототехніка, розвиток, ментаніум

– На заняттях Ви застосовуєте різні способи передачі інформації…

– Так. І хоча компанія дає певний алгоритм для самого тренера, як потрібно готувати дітей, та ми додаємо ще й щось своє. Вправи повторюються і змінюються. Важливо також навчити дітей довіряти один-одному. Як приклад: на одному із занять ми конструювали всліпу, із заплющеними очима. Вправа важка, але коли діти побачили результат, були вражені. «Я це зміг, я змогла!», – повторювали вони. Потім ми ускладнювали завдання: хтось побудував конструкцію, а інший запам’ятовує її лише дотиком із закритими очима намагається побудувати таку саму. А інші члени команди підказують. Це був справжній вибух емоцій від того, що діти змогли це зробити разом. Це навчає їх жити в колективі, адже інколи і лідеру треба дослухатись до інших.

– Як діти ставляться до не зовсім вдалих конструкцій, адже таке теж трапляється?

– Не можна ось так взяти і вигадати якийсь винахід. Як казав Т. Едісон про свій винахід – електричну лампочку: «Я не зазнавав невдач. Я просто знайшов 10000 способів, які не працюють». Тому на наших курсах діти й проходять цей шлях від дослідника до винахідника.
Діти за своєю природою є деструктивними, наші заняття допомагають мислити більш структурно, але, водночас, дитина може вийти за рамки і втілити свою ідею в життя. Саме тому ми розширюємося і запроваджуємо новий курс «Ментаніум».

Ментаніум –тренажер для мозку

«Уже в лютому плануємо розпочати роботу», – долучається до розмови тренер Галина Кузьменко

– Галина, розкажіть, що являє собою цей курс?

– Нерідко ми чуємо, або й самі говоримо: «Не можу запам’ятати, в мене погана пам’ять, важко зосередитись, я не вмію зосереджуватись, думки плутаються, не вистачає фантазії». І дуже часто це стосується дітей, хоча у дітей від природи дуже рідко буває погана пам'ять і увага, найчастіше вони просто не розвинені.

Наш мозок, як і наше тіло, потребує постійних і регулярних  тренувань, щоб бути в формі. Ментаніум – це і є тренажер для мозку. 

Центр STEM освіти «ідеЯ», LEGO-конструювання, робототехніка, розвиток, ментаніум
Галина Кузьменко

– На які вікові групи розрахований курс і що лежить в його основі?

– Курс розрахований на вік від 3 до 99 років і розроблений на основі 4 модулів. Перший – модуль ментальної арифметики. Він призначений для розвитку уяви, вміння швидко оброблювати інформацію, активізує і синхронізує дві півкулі мозку. 

Другий модуль – нейрогімнастика - розвиває взаємодію  тіло та розуму, удосконалює між кульову взаємодію мозку, розвиває рівновагу та координацію.

Третій модуль  - ейдетика, іншими словами – образне мислення. Він тренує уяву та розвиває фантазію, мовлення, емоційно-чуттєву сферу. Пам’ятаємо, що маленькі діти вивчають світ на дотик, мислять образами, ми всі так починали… Так і тут, ми пригадуємо і розвиваємо призабуті навички.

Четвертий модуль  - це креативне та критичне мислення. Цей модуль є формує сильне, системне, усвідомлене мислення, сприяє розвитку творчості, нестандартному підходу до вирішення ситуацій і розвитку мовлення. Учні вчаться спілкуватися, знаходити спільні рішення, взаємодіяти, не боятися помилятись, адже тут можуть бути висловленні найфантастичніші ідеї. У кожного свій життєвий досвід, і, чим більше ми дізнаємося варіантів відповідей, тим багатшими стаємо. Цей модуль дає можливість вийти за межі звичного. 

Отже, методика Ментаніум  – це збалансоване поєднання всіх модулів  на заняттях для досягнення максимального результату. 

Навчання буде проводитись у групах до 6- 8 чоловік, а це, крім безпосереднього тренування, удосконалює навички співпраці, взаєморозуміння, прийняття думки інших

Секрет успіху – в гармонійному розвитку свого природнього потенціалу. Це можливо лише в разі всебічного розвитку мозку, бо в людині все взаємопов’язане: тіло, емоційно-чуттєва сфера та інтелект. Розвиваючи розумові здібності, людина знаходить, розвиває та підносить свій талант. А те, що закладене в людині природою, визначає її як особистість, виявляє її цінність для світу. Саме відчуття своєї значущості допомагає людині почуватися комфортно, впевнено та щасливо.

Отож, Центр STEM освіти «ідеЯ» чекає на вас! Діти знайдуть тут нових друзів, навчаться дослухатися один до одного, логічно мислити, висловлювати свої думки, граючись, опановувати складні технічні поняття. А більш дорослі –  навчаться жити в гармонії з собою та на повну силу використовувати свої розумові здібності.

Центр знаходиться за адресою: м. Ніжин, вул. Московська, 54. Тел.: 0634330501

Спілкувалася Валентина Пильник

Центр STEM освіти «ідеЯ», LEGO-конструювання, робототехніка, розвиток, ментаніум

Центр STEM освіти «ідеЯ», LEGO-конструювання, робототехніка, розвиток, ментаніум

Центр STEM освіти «ідеЯ», LEGO-конструювання, робототехніка, розвиток, ментаніум

Центр STEM освіти «ідеЯ», LEGO-конструювання, робототехніка, розвиток, ментаніум

Центр STEM освіти «ідеЯ», LEGO-конструювання, робототехніка, розвиток, ментаніум

Центр STEM освіти «ідеЯ», LEGO-конструювання, робототехніка, розвиток, ментаніум

Центр STEM освіти «ідеЯ», LEGO-конструювання, робототехніка, розвиток, ментаніум

Центр STEM освіти «ідеЯ», LEGO-конструювання, робототехніка, розвиток, ментаніум

Центр STEM освіти «ідеЯ», LEGO-конструювання, робототехніка, розвиток, ментаніум

Центр STEM освіти «ідеЯ», LEGO-конструювання, робототехніка, розвиток, ментаніум

Центр STEM освіти «ідеЯ», LEGO-конструювання, робототехніка, розвиток, ментаніум

Центр STEM освіти «ідеЯ», LEGO-конструювання, робототехніка, розвиток, ментаніум
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: