Завантаження ...
banner
banner

Куди поділася вода з ніжинського Остра?

Минулого тижня місцеві жителі почали помічати що рівень води у річці стрімко падає. Місцями навіть почало виднітися дно. Через недостатню поінформованість населення, громада міста сприйняла це як

Остер, вода, рівень

Минулого тижня місцеві жителі почали помічати що рівень води у річці стрімко падає. Місцями навіть почало виднітися дно.

Через недостатню поінформованість населення, громада міста сприйняла це як «природній катаклізм», пов’язуючи зниження рівня води у річці із забрудненням водойми. Із численними зверненнями мешканці міста почали звертатися до міської влади, аби ті, в свою чергу, звернули увагу на річку та прийняли міри.

Тож, Чому з Остра пішла вода? і Хто в цьому винен?, дізнавалися кореспонденти сайту.

Перше, на що б хотілося звернути увагу - головна  водна артерія міста – наш славетний Остер, знаходиться на балансі Держави, а точніше на балансі Ніжинського міжрайонного управління водного господарства, яке в свою чергу підпорядковується Деснянському басейновому управлінню водних ресурсів, що є водогосподарською організацією Державного агентства водних ресурсів України. 

У міської влади немає повноважень приймати рішення по проведенню робіт на річці. Всі роботи виконуються виключно за розпорядженнями Держводагенства.

27 січня, згідно «Правил технічної експлуатації меліоративних систем» було відкрито русловий шлюз №15, через що рівень води в Острі почав спадати. Роботи були виконані спеціалістами Ніжинського МУВГ на розпорядження Держводагенства України.

Остер, вода, рівень

А от для чого виконуються такого роду роботи, пояснює начальник відділу водних об’єктів та з управління інфраструктурою Ніжинського МУВГ Юрій Бондар:

«Згідно правил технічної експлуатації меліоративних систем всі гідротехнічні споруди на осушувальних системах консервуються, тобто проводяться роботи по відкриттю затворів. Дані експлуатаційні заходи проводяться з метою покращення екологічного стану річок та каналів. 

Для того, аби в літній період річка була повноводною, потрібно промити русло шляхом відкриття затворів на руслових шлюзах. Що в свою чергу дає можливість очистити річку від сміттєвих наносів та шкідливої рослинності. Остер наповниться водою після проходження весняної повені - березень-квітень».

Крім того, Юрій Олександрович звернув увагу на те, що серйозного антропогенного впливу Остер зазнає саме в межах міста. Регулярне скидання в річку та на поверхню ґрунту або під землю стічних вод (промислових, побутових, сільськогосподарських) забруднює водні джерела, робить воду непридатною для пиття та навіть шкідливою для здоров'я. Забруднюються перш за все поверхневі води. Підземні води ще залишаються майже чистими, бо ґрунт є чудовим природним фільтром. 

Серед хімічних забруднювачів води зараз часто зустрічаються нітрати та фосфати.

Забруднюючи річки, людина завдає шкоди не тільки природі, але й самому собі. Ставлячись безвідповідально до річок сьогодні, людство багато в чому постраждає завтра.

Щоб на Землі продовжувалось життя, давайте зберігати природні водойми, берегти життя річок та озер, адже це й наше життя, і життя тих, хто буде після нас!

Провідний фахівець із зв’язків з громадськістю 
та пресою Ніжинського МУВГ 
Вікторія Коломійченко 

Остер, вода, рівень

Остер, вода, рівень

Остер, вода, рівень

Остер, вода, рівень

Остер, вода, рівень
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: