Завантаження ...
banner

Знищення природи: екологічна катастрофа на Чернігівщині

Засновник першого в Україні приватного мисливського господарства «Великий бір» і біолог Петро Ярмоленко багато років займається збереженням природи Чернігівщини. На його думку, єдиною причиною

природа, знищення, водойми

Засновник першого в Україні приватного мисливського господарства «Великий бір» і біолог Петро Ярмоленко багато років займається збереженням природи Чернігівщини. На його думку, єдиною причиною знищення флори та фауни області є некомпетентність чиновників

Чоловік розповів, що в його господарстві налічувалося 8 тисяч гектарів луків, які зорали агрохолдинги. Вони ж знищили більше ніж 5 тисяч боліт, на місці яких зараз засіяно соняшником. 

«Спершу спустили воду з наших річок, каналів та озер. Потім сухий очерет запалили. Уся Україна вже горить. А зараз із торф’яниками те саме. Вони палають і зараз, хоча на дворі вже лютий. Після того, як місцевість вигорає, агрохолдинги запускають трактори, засівають поля соняшником і кукурудзою, які обробляють гербіцидами, та продають це все за кордон», – каже Петро Ярмоленко. 

Він зазначає, що потім усі отруйні речовини потрапляють у Десну, воду з якої п’ють люди. На його думку, саме це й призводить до зростання кількості онкологічних хворих. 

Чоловік наголошує і на тому, що через висушування водойм у колодязях і свердловинах пропадає вода

«Агрохолдингам дозволили захоплювати землі без жодних дозволів та оцінок. А все через те, що нема державного бачення. Усі хочуть залити землі отрутою, зібрати урожай і вивезти все за кордон, щоб заробити собі побільше грошей», – обурюється біолог. 

За його словами, меліорація, яку проводили у 70-х, на 200 років пришвидшила пересихання водойм. А їх знищення зменшує кількість опадів. 

Петро Ярмоленко звернув увагу й на те, що через людську діяльність на Поліссі зникають типові для цієї місцевості види тварин

Він неодноразово порушував питання екології на обласному рівні. 

«Минулого року я викликав начальника екологічної інспекції, він побачив, як на березі Десни відпочивають люди, поруч зорані землі і літак поливає отрутою поля, а вона потрапляє і на людей, і у річку. В результаті мені сказали, що там не знайшли складу злочину», – розповів Петро Ярмоленко. 

Як приклад для України він називає закордонний досвід охорони природи, де за будь-яке порушення виставляються штрафи, а політика цих країн спрямована на збереження екології.

Джерело: Чeline 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: