Завантаження ...
banner
banner

Ніжинському програмісту «Чернігівобленерго» має сплатити 100 тис. грн компенсації

Монопольний постачальник АТ «Чернігів обленерго», нарахувавши 35-річному Олександру Анатолійовичу Зяліку з Ніжина борг у 293 грн., на рік залишив його будинок без електропостачання

програміст, суд, Чернігівобленерго, компенсація

Монопольний постачальник АТ «Чернігівобленерго», нарахувавши 35-річному Олександру Анатолійовичу Зяліку з Ніжина борг у 293 грн., на рік залишив його будинок без електропостачання.

Ніжинець завзято боровся за свої права, і наразі «Чернігівобленерго» зобов’язано відшкодувати 100 000 грн. за нанесену йому відключенням моральну шкоду. Таку постанову виніс Чернігівський апеляційний (головуючий суддя: Євстафієв Олександр Костянтинович, суддя-учасник колегії: Бечко Євген Миколайович, суддя-учасник колегії: Скрипка Анжела Антонівна)суд 31 січня 2020 року по справі № 740/2714/19.

Наразі на сайті Судова влада  відсутня інформація про те, що «Чернігівобленерго» подало апеляцію, але в них є ще 10 днів на це, так як строк подачі касації 30 днів з дня складення повної постанови.

Контролери Ніжинського РЕМ АТ «Чернігівобленерго» протягом 2016-2018 рр. з’являлися до будинку Зяліка для зняття показань лічильника нерегулярно, виставляючи йому рахунки «за середнім». Споживач зі свого боку щомісячно знімав показання та сплачував рахунки. У травні 2018 р. «Чернігівобленерго» повідомило абонента, що йому нарахований борг з абонплати у сумі 364 грн. 60 коп. та почало погрожувати судовим стягненням. На спроби споживача прояснити механізм виникнення боргу відповіді він не отримав. У липні 2018 р., без попередження у встановленому порядку, його будинок був відключений від електропостачання.

Споживач опинився у вкрай тяжких умовах, бо був на той час безробітним та використовував комп’ютер з оплаченим наперед виходом в Інтернет для пошуку роботи, а також був вимушений припинити роботу над кількома благодійними проектами, що негативно вплинуло на його ділову репутацію. Він втратив можливість використовувати будь-які електричні прилади, при цьому в будинку не було плити та газового опалення. Без електропостачання громадянину довелося провести більше року, повторне підключення відбулося лише у серпні 2019 р.
 
До речі докази того, що для виживання і пошуку роботи Олександр Зялік дійсно використовує комп’ютер з інтернетом ми знайшли на сайті work.ua, там розміщено резюме чоловіка від 04.01.2020 року, в ньому він розповідає про досвід своєї роботи програмістом та творчого перекладу комп’ютерних ігор, також пише, що у шкільні роки вигадав та створив, з підручних матеріалів, вельми складну настільну гру, на кшталт сучасних покрокових стратегій, з видобутком ресурсів, бойовими діями, обстрілами, економікою та навіть дипломатією. Гру було розраховано на 2-4 гравців з можливістю дипломатичної перемоги. Ігрове поле формувалося з різних невеличких полів котрі набиралися випадковим чином перед грою, тому кожна гра відбувалася на неповторній мапі. Зазначається, що Олександр Зялік мріє стати гейм-дизайнером.

Зялік звернувся до «Чернігівобленерго» з вимогою про визнання дій по відключенню від електропостачання незаконними та стягнення моральної шкоди. Та енергетики вперто відмовлялися визнавати, що їхні дії спричинили негативні наслідки.

В судових засіданнях представники «Чернігівобленерго» взагалі не змогли довести існування боргу та лише демонстрували свої «точні» розрахунки, які декілька разів ними коригувалися й нарешті склали 293 гривні. Споживач, натомість, підтвердив регулярність оплати послуг, маючи на руках квитанції за весь час існування договору з енергетиками. Він пояснював, що відключення його будинку від електропостачання було здійснене без його відома, внаслідок чого він не мав у той момент можливості надати розрахункові документи.

Суд першої інстанції (Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області, суддя Олійник Володимир Петрович) 13.09.2019 зробив висновок, що відключення було проведено без належних підстав та попередження споживача у встановленому порядку, таким чином, незаконно, тому «Чернігівобленерго» повинно відшкодувати на його користь 30 000 грн. моральної шкоди. Енергетики звернулися з апеляцією, не бажаючи визнавати нанесену ними шкоду. Але суд апеляційної інстанції, переглянувши справу, підвищив суму компенсації моральної шкоди споживачу, яка буде стягнена з «Чернігівобленерго», до 100 000 грн. Монополісту доведеться відповісти за незаконні дії.

Gorod.cn.ua за матеріалами сайту Верховенство права 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: