Завантаження ...
banner

"Наша мова калинова" – ніжинські дошкільнята змагались у поетичному слові

На мальовничій околиці Ніжина розкриває свої обійми заклад дошкільної освіти №25 "Зірочка". З кожної групи (а їх у садочку 6) віє теплом і затишком. Цікаве і різноманітне життя у його вихованців! Але, що важливо,

ДНЗ №25

На мальовничій околиці Ніжина розкриває свої обійми заклад дошкільної освіти №25 "Зірочка". З кожної групи (а їх у садочку 6) віє теплом і затишком. Цікаве і різноманітне життя у його вихованців! Але, що важливо, виховний процес ДНЗ базується на педагогіці партнерства, в основі якої лежить співпраця з батьками.

А цей тиждень у дитсадку – особливий: присвячений Міжнародному Дню рідної мови, який відзначають 21 лютого. Тож кожного дня, з понеділка по п'ятницю,  у садочку – щось нове.

Так, у понеділок відзначали День спонтанного прояву доброти, у вівторок відбувся круглий стіл на тему як прищеплювати любов до рідної мови, сьогодні, 19 лютого, в актовій залі дитсадка з дитячих вуст голосно і мелодійно лилися вірші про рідну мову, родину, Україну – про все, що зігріває серце теплом.

А 20 лютого, в четвер, відбудеться новий захід – "Казка на новий лад у родинному колі". Яких тільки казок не побачиш у холі дитсадка! Родзинка у тому, що їх складали батьки разом зі своїми дітьми.  У дитсадку запропонували ідею, а мами, тати, дідусі та бабусі й, звісно, діти, із задоволенням включилися в роботу.

Завідувач садочка Ірина Дєдкова говорить: "Важливо те, що над створенням цих казок працювали спільно батьки і діти... Всі роботи такі різні: із зробленими власноруч ілюстраціями, хтось писав ручкою, хтось друкував, навіть є віршовані казки – вони неповторні. Обєднує тема сталого розвитку: більшість спонукають берегти природу, землю, воду, світло, інші – екологічгного спрямування... А є й про казвові країни, незвичайних героїв... Такий конкурс проводимо вперше, втім, упевнені, що він стане традиційним".
 
А сьогодні дітлахи запалювали віршами, співами та танцями! Конкурс на краще читання віршів "Наша мова калинова" – це спільна робота працівників дитсадочка, батьків та дітей: ідея належить дитсадку, а вірші обирали батьки разом зі своїми дітьми, кому який припав до душі, вчили їх вдома, перевіряли вихователі в садочку. Вірші написані рідною мовою про нашу країну, мальовничу природу, родину, щирі почуття... У сьогоднішньому конкурсі взяли участь вихованці молодшого, середнього та старшого віку. 
 
Розпочався захід із душевного виконання пісні про українську мову вихователями. А далі маленькі читці у національних костюмах старалися, як могли. Декламували, усвідомлюючи, що для кожного значить рідна мова і яка вона, разом з тим, демонструючи свої таланти, емоційність, артистизм. Такий захід виховує у дітей любов до рідної мови та розуміння її краси, розвиває мовленнєві здібності, збагачує словниковий запас.

У залі голосно лунали запальні українські пісні, діти танцювали, в ігровій формі характеризували нашу мову. "Вона багата, мелодійна, щира, материнська", – говорили діти.

По закінченню віршованих змагань кожного учасника було нагороджено медаллю та всі отримали солодкі подарунки, а журі (голова – завідуюча Ірина Дєдкова, член журі – методист Тетяна Манойло та мама одного із вихованців ясельної групи садочка Людмила Кодак) почали визначатися з переможцями.

А обрати їх було нелегко, діти вражали своїми талантами! Та все ж, перемогу вибороли і отримали медалі "Переможець конкурсу" аж дев'ять діток! Почесне третє місце посіли  Валерія Тимко, Настя Стогній та  Вероніка Декрет.  Женя Андрусенко,  Єфім Янєвіч та Женя Старокожко – на другому місці, а беззаперечними лідерами у конкурсі читців стали Матвій Скорбілін, Азізі Амір та Сатарі Ясмін.

Конкурс пройшов цікаво і невимушено, масу позитивних емоцій отримали всі присутні. А малеча усвідомила, яка прекрасна, розкішна і мелодійна мова, якою говорять мама, тато і вони самі.  Недарма кажуть: "мова наша, пісня стоголоса...".

Валентина Пильник
 
ДНЗ №25

ДНЗ №25

ДНЗ №25

ДНЗ №25

ДНЗ №25

ДНЗ №25

 

ДНЗ №25

 

ДНЗ №25

 

ДНЗ №25

 

ДНЗ №25

 

ДНЗ №25

 

ДНЗ №25

 

ДНЗ №25

 

ДНЗ №25

 

ДНЗ №25

 

ДНЗ №25

 

ДНЗ №25

ДНЗ №25

 

ДНЗ №25

 

ДНЗ №25


ДНЗ №25

ДНЗ №25

ДНЗ №25

ДНЗ №25

ДНЗ №25

ДНЗ №25

 

ДНЗ №25

ДНЗ №25

ДНЗ №25

ДНЗ №25

ДНЗ №25

ДНЗ №25

ДНЗ №25

 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: