Завантаження ...
banner

Літературний дебют ніжинки Лани Місячної: "Вірші не дають заснути"

У читальному залі Ніжинської центральної міської бібліотеки ім. М.В. Гоголя відбувся літературний дебют Лани Місячної (у звичайному житті педагога Світлани Лесик). Вона- новий автор в нашій “Літературній вітальні”, і

дебют, Лана Місячна, вірші, збірки

У читальному залі Ніжинської центральної міської бібліотеки ім. М.В. Гоголя відбувся літературний дебют Лани Місячної (у звичайному житті педагога Світлани Лесик).

Вона - новий автор в нашій “Літературній вітальні”, і це перша презентація двох її поетичних збірок: “Поклади пам’ять про мене у куточок свого серця” та “Коли думки минають свій рубіж”- представила авторку ведуча «вітальні» Тамара Колотило, заввідділом обслуговування ЦБС.

Народилася поетеса у Ніжині. Писати почала у 13 років. Творчість рятувала дівчину від самотності й підліткових непорозумінь. Потім Світлана навчалася у Ніжинському державному університеті. Стала вчителем-філологом та практичним психологом. Друкувалася у газеті “Ніжинський вісник”, а ще-в журналі “Психолог”. Найактивніше поетеса почала писати вірші у 2014 році, лікуючи сина, та вгамовуючи ночами душевний біль. Коли її меншому синочку було 1 рік і 2 місяці, у нього виявили нефробластому. Вона рік боролася за його життя. Саме тоді  прийшло усвідомлення цінності кожного прожитого без болю дня.

- Вірші для мене - це своєрідні ліки, за допомогою яких можна вилікувати як свою, так й інші знеболені душі, - ділиться пережитим Лана Місячна. Щоб не збожеволіти, поетеса створювала власну поетичну реальність, в якій все було добре, без того надривного болю, який терзав її душу. Друзі порадили створити у соцмережах свою сторінку, і допомогати іншим в подібній ситуації. З того часу Лана стала активною учасницею поетичних спільнот в інтернеті. Її вірші мають шанувальників.

Самій авторці поезія допомогає багато чого пережити, переосмилити, а ще познайомитися з цікавими особистостями. Лана вважає, що в житті найбільша помилка - опускати руки. Тому вона непереборний оптиміст.

- Пройшовши кола земного пекла з синочком, і повернувшись додому, я усвідомила, що готова до видання своєї 1-ї поетичної збірки “Поклади пам’ять про мене у куточок свого серця”. Вона писалася з 2014-2017 роки. Це був комерційний проект, тому що на сина чекали ще декілька операцій, і я прагнула назбирати на них кошти, - розповідає Лана Місячна. Сім’я підтримала поетесу і у 2017 році вийшла її перша збірка поезії, яку вдалося реалізувати у соцмережі.
 
Після збірки “Поклади пам’ять про мене у куточок свого серця” вірші вже писалися самі собою, вдень і вночі. Якщо вранці з’являлися перші рядки, то перед сном народжувався весь поетичний твір. Інколи вірші не дають їй заснути. І Лана мусить їх записувати. Чоловік відноситься до цього з розумінням.

Зате її публікували в альманахах “Квіти кохання”, “Напиши про війну”(2017), “За чашкою кави”(2019).  Знають ніжинку Лану Місячну і в інтернет-проекті “Народ UA”, де публікують найкращі поетичні твори сучасників.

-Життя таке, неначе хвилі океану, 
Не без складних проблем, не без обману.
Та вчить це нас боротися завжди,
Можливо, без проблем і ми були б не ми.

Якось поверталася Лана із синочком з Києва після чергової перевірки у лікаря. І несподіванно написала вірш, перші рядки якого й лягли у назву 2-ї поетичної збірки “Коли думки минають свій рубіж”. Художнє оформлення зробила Олена Печорна -найближча подруга поетеси, її кума й член Національної Спілки письменників України. Вона ж надихнула Лану Місячну на написання прозового твору. Зараз авторка над ним і працює, знаходячись у декретній відпустці з третьою дитиною.

“Щиро вірю в перемогу доброго початку кожного людського сердечка”- каже Лана.

-Душа оголена благає
Бути почутою всіма навколо.
І вкотре знову починає
Попереджати через слово.

Як професійний психолог, Лана Місячна провела з аудиторією «Літературної вітальні» спеціальні ігри для відпочинку й самопізнання.

Багато теплих слів про свою подругу і колишню однокурсницю ми почули від письменниці Олени Печорної, яка приїхала на зустріч з Ланою до Ніжина. Обидві - випускниці Ніжинського державного університету. Ще на першому курсі вони стали найкращими подругами. І залишились ними.

Оцінив творчі здобутки Лани й Олександр Вадимович Забарний - член Національної Спілки журналістів  та Національної Спілки письменників України. Дівчата пам’ятають його як талановитого викладача НДУ, улюбленого педагога. Творча спільнота нашої “вітальні” також привітала свою нову колегу Лану Місячну з виданням перших поетичних збірок.

Н. Старінко, бібліотекар Ніжинської ЦМБ

дебют, Лана Місячна, вірші, збірки

дебют, Лана Місячна, вірші, збірки

дебют, Лана Місячна, вірші, збірки

дебют, Лана Місячна, вірші, збірки

дебют, Лана Місячна, вірші, збірки

дебют, Лана Місячна, вірші, збірки

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: