Завантаження ...
banner

ТОВ "НіжинТеплоМережі": "Уже маємо 7 заяв на звільнення спеціалістів"

Складна ситуація склалася на ТОВ "Ніжин ТеплоМережі". В.о. директора ТОВ "Ніжин ТеплоМережі" Любов Ісаєнко на сьогоднішньому засіданні виконкому розповіла: "Ми притримались постанови про зміну нарахувань у платіжках за

ТОВ

Складна ситуація склалася на ТОВ "НіжинТеплоМережі". В.о. директора ТОВ "НіжинТеплоМережі" Любов Ісаєнко на сьогоднішньому засіданні виконкому розповіла: "Ми притримались постанови про зміну нарахувань у платіжках за тепло у зв’язку зі змінами вартості газу.

У січні зробили зменшення нарахування на 2 млн. 760 тис. грн. і понесли збитки. Ми опинилися на межі зриву проплати 90% газу і на межі зриву виплати зарплати.  Заплатили податки, потім частково виплачували зарплату, усе це призвело до напруги на підприємстві.

Зараз, проаналізувавши всі витрати, всі складові собівартості, прийшли до висновку, що не можемо зробити перерахунок по постанові 10.82. Дана постанова не врахувала, що ціна газу для підприємства складається не тільки з ціни НАК "Нафтогазу України", а ще й ціни на транспортування і розподіл газу.

Щодо розподілу газу (наступний алгоритм застосовуватиметься вперше): беремо газовий рік попереднього опалюваного сезону, скільки спожито газу (по підприємству – 16 млн. кубів), ділимо на 12 місяців, і за кожен місяць ми повинні платити в міжопалюваний період. Це в той час, коли ми взагалі не будемо використовувати природній газ. Таким чином, до липня ми повинні платити щомісячно 1 млн. 433 грн Чернігівгазу, а з 1.07 – 1 млн. 700, тобто ця ціна збільшиться на 20%.

9 млн. 800 ми повинні заплатити влітку. Такі кошти влітку нам зібрати нереально. Працівники ТОВ уже попереджені про те, що у нас буде 3-денний робочий тиждень. Уже маємо 7 заяв на звільнення спеціалістів.

Тож ТОВ "НіжинТеплоМережі" прийняло рішення не робити цей перерахунок, бо тут найбільший тягар – цей розподіл газу, від якого ми не можемо відійти.
За лютий ми продали 13 тис. геокалорій. Це – фактично реалізована теплова енергія А по плану мали реалізувати 15,7 тис. геокалорій, що відшкодовує витрати підприємства всього на 87%. 

До того ж, у ТОВ – складна ситуація з НАК "Нафтогаз України". Є судова справа з "Нафтогазом". Наш уряд не спромігся проаналізувати роботу всіх теплопостачальних підприємств, різниця в тарифах не відшкодована державним бюджетом (по Ніжину це 32 млн).

У нас є непроплата за опалювальний період 2016-17 рр. Ця сума становить 6 млн. 800 тис. НАК «Нафтогаз" звернувся до суду, щоб ми їм відшкодували цю суму, до неї ще нарахували штрафні санкції – 440 тисяч. Суд відбувся в Чернігові, і він  частково на нашу користь: штрафні санкції ми платити не будемо.

Але "Нафтогаз" подав апеляцію, і 18 березня на нас чекає розгляд справи в Києві. Якщо сума основного боргу майже 7 млн. буде на користь "Нафтогаз", то вони подадуть судовий наказ на виконавчу службу і заблокують рахунки. Це буде катастрофа".
"Щодо боржників по Ніжину, – додала Л. Ісаєнко, –на кінець опалюваного сезону в нас буде близько 18 млн. боргу. Судимося з боржниками, але виконавча служба стягує з них по 200-300 грн. Заключили 251 договір реструктизації...".

В. о. директора ТОВ зазначила, що Прилуки і Чернігів теж опинилися в схожій ситуації.

Заступник міського голови Г. Олійник поцікавився, чи розглядали можливість передачі повноважень даного підприємства на комунальне, наскільки готове ТОВ "НіжинТеплоМережі" до цього? (адже ТОВ знаходиться в стані банкрутства).

Л. Ісаєнко відповіла: "У кінці березня буде суд (вже інший, по банкрутству). Арбітражним керуючим уже підготовано план по санації. Як вирішить суд: ліквідація чи санація, ми не знаємо".

"Ситуація складна. Якби нам держава погасила 32 млн різниці в тарифах, вона б трохи вирівнялася і підприємство б мало обігові кошти", – підсумувала Любов Миколаївна, а міський голова А. Лінник додав, що кошти на погашення різниці  в тарифах попередніх періодів нічого чекати, в бюджеті вони не закладаються уже 6 років.

Депутат Юрій Хоменко (фракція "Батьківщина"), який був присутній на засіданні, висловив власне бачення проблеми: "Є відповідна постанова кабінету міністрів України, яка зобов'язує підприємства зробити перерахунок тарифу. Але ТОВ "НіжинТеплоМережі" проігнорували це і перерахунок за лютий проведений не був".

Юрій Валерійович запропоновував внести зміни стосовно контролю даного підприємства зі сторони органів влади. 

Валентина Пильник
Фото з мережі
 

 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: