Завантаження ...
banner

На Ніжинщині встановили ціновий рекорд на березовий сік

До складу березового соку входять Фітонциди, дубильні речовини, органічні кислоти, а також кальцій, залізо, калій і інші корисні для організму мікроелементи. Якщо на березах з'явилися бруньки, то березовий сік можна вже збирати. - Робіть це так, щоб не нашкодити дереву

березовий сік, реалізація

До складу березового соку входять Фітонциди, дубильні речовини, органічні кислоти, а також кальцій, залізо, калій і інші корисні для організму мікроелементи. Якщо на березах з'явилися бруньки, то березовий сік можна вже збирати.

- Робіть це так, щоб не нашкодити дереву. Вибирайте тільки дорослі берези. За допомогою гострого інструменту зробіть в стовбурі неглибоке отвір, прикріпіть до нього саморобний лоток - для стоку соку в підготовлену ємність. На одній березі в залежності від її розміру можна робити не більше трьох-чотирьох надрізів. Після припинення сокоруху замажте отвір глиною або заліпити воском, шматочком моху або пластиліном, - радить Катерина Степаненко з села Лісові Сорочинці Прилуцького району. Вона з чоловіком щороку збирає в лісі по 200 л березового соку. Частина його реалізує. Нинішня ціна 1 літра - 2 грн 50 коп.

В середньому по 2,50 і 3 грн за літр березового соку просять на Борзнянщині, Ічнянщині, Новгород-Сіверщині. А один з «сокодобитчиків» з Ніжинського району встановив ціновий рекорд - 5 грн за 1 л!

-А ми будемо здавати березовий сік на обробку ніжинському підприємству «Дрінкс Україна» - по 2,88 за літр, - розповідає головний лісничий ДП «Прилуцьке лісове господарство» Валентин Сурай. - Саме зараз ми збираємо сік з беріз, що ростуть на території лісництва в Прилуцькому та Ічнянському районах. Зразки з кожної ділянки перевіряємо в лабораторії на вміст радіації і пестицидів.

За матеріалами Ольги Іванченко, «Гарт» №13 (2973) від 26 березня 2020
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: