Завантаження ...
banner
banner

Курчат рахують ... по весні

Багато жителів області вже почали купувати молодняк домашньої птиці. Традиційно найбільшим попитом користуються курчата. В топі - як звичні для всіх бройлери, так і відносно нові породи (редбро, майстер грей, іспанка). Але через карантин продавці не можуть торгувати

курчата, торгівля, інкубатор

Багато жителів області вже почали купувати молодняк домашньої птиці. Традиційно найбільшим попитом користуються курчата. В топі - як звичні для всіх бройлери, так і відносно нові породи (редбро, майстер грей, іспанка). Але через карантин продавці не можуть торгувати ними на ринку.

- Не біда! - вважає 46-річний Роман Кнуренко з Мени. - На початку березня я помістив в Інтернеті оголошення, що збираюся продавати курчат, і звернувся до людей, щоб у мене їх замовляли. Після цього мені зателефонувало чимало земляків, вони зробили замовлення на молодняк бройлерів, редбро, іспанки, далматинця, геркулесу і голошейкі. Я співпрацюю з приватним підприємством в Ніжині, де займаються розведенням цих порід, і тепер двічі на тиждень розводжу курчат бусиком по домівках клієнтів. Вартість одного пташеняти -19 гривень.

У 50-річної Надії Гриценко з Ніжина пташеня бройлера коштує 18 гривень, а представники редбро і майстер грей - 20. Домашній інкубатор «висиджує» курчат з імпортних курячих яєць (їх Надія Петрівна замовляє аж в Угорщині).

- В минулому році я заклала в інкубатор сотню яєць (купила на одній з птахоферм Київської області). А вилупилися з них тільки тридцять курчат. Тому на початку нинішнього року замовила кілька сотень яєць з Угорщини, Чехії та Польщі (одне коштувало 5 гривень). Отримавши їх, зробила кілька закладок в домашній інкубатор. А через 21 день вилупився чудовий молодняк, - розповідає 39-річна Тетяна Шинкаренко з Бахмача. - У мене єдина ціна на всіх курчат: «добові» стоять 18, а «тижневі» - 22 грн.

Коли 59-річна прилучанка Марія Литвинчук вийшла на пенсію (працювала вчителем), відразу ж завела невеличке господарство: кроликів, курей, поросят ... Щоб було що покласти дітям в сумку (живуть в Києві). Перших курчат вона купила на ринку навесні. З 20 пташенят до осені дожило лише вісім.

Тоді хтось порадив їй придбати інкубатор. Тепер у неї їх два - на 20 і на 80 яєць.

- Ті, що мають ручний перевертач - дешевше. Але такі інкубатори не зовсім практичні. Перевернути 20 яєць вручну можна за 5 хвилин. А сотню треба перевертати до 20 хвилин. За цей час змінюється температура в інкубаторі, що може нашкодити майбутньому потомству: яйця охолонуть - і курчат вилупиться менше, - пояснює Марія Іванівна. - В інкубаторі повинен бути терморегулятор. А без вентилятора можна обійтися. Краще, якщо пристрій гріють не лампою, а спеціальним тепловим шнуром. Тоді буде темно, як в природних умовах при висиджуванні яєць квочкою.

Ціни на інкубатори варіюються від 300 до 8 тис. грн.

За матеріалами Ольги Іванченко, «Гарт» №13 (2973) від 26 березня 2020, gorod.cn.ua
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: