Завантаження ...
banner
banner

За 11 місяців свого життя маленька ніжинка пережила 4 операції

- На 7-му місяці вагітності я пішла робити УЗД. Воно і показало надмірну кількість амніотичної рідини. Це означало, що плід не може її ковтати через відсутність стравоходу, - згадує мама Мілани, 31-річна Вікторія Гриценко з Ніжина

Вікторія Гриценко, Мілана, допомога

За 11 місяців свого життя Мілана перенесла 4 операції і майже 24 години провела під наркозом.

- На 7-му місяці вагітності я пішла робити УЗД. Воно і показало надмірну кількість амніотичної рідини. Це означало, що плід не може її ковтати через відсутність стравоходу, - згадує мама Мілани, 31-річна Вікторія Гриценко з Ніжина. - Мене направили в Київський інститут педіатрії, акушерства і гінекології. Але столичні медики заспокоїли: все добре! І я повернулася додому до Ніжина. Інтуїція мені підказувала, що проблема є. І перед пологами я попросилася в Чернігівський міський пологовий будинок. Там мені 7 червня зробили кесарів розтин. Дочка важила всього 2,5 кг. Медики діагностували у неї атрезію стравоходу. Це серйозний недолік розвитку: зрощення верхнього і нижнього сегментів стравоходу з трахеєю. Пояснили, що ротом їсти дочка не зможе, тому що їжа буде потрапляти в трахею. Через годину після народження її госпіталізували у відділення інтенсивної терапії для новонароджених обласної дитячої лікарні. А на наступний день Мілані зробили першу операцію.

Раніше ми писали: Маленька ніжинка потребує допомоги!
Гастростомія тривала 9 годин. Лікарі роз'єднали стравохід і трахею, зробивши отвір в нижній частині шиї (езофагіт) для витікання слини, і вставили гастростому - спеціальну трубку для подачі їжі в шлунок через катетер. Стан дитини був важкий. У неї стався крововилив в мозок, виникла двостороння пневмонія. А ще медики діагностували цілий ряд супутніх захворювань: ураження центральної нервової системи, анемію, гіпербіліру-бінемія. Шансів на життя практично не давали. Через два тижні - ще одна біда. Порвалися шви, і їжа, яка через трубку надходила в шлунок, потрапила в легені. Там набралося багато рідини. І знову - операція, яка тривала 7 годин. За цей час малятко кілька разів було на межі життя і смерті через катастрофічно низький артеріальний тиск і сповільнену роботу серця. Але через кілька днів шви знову розійшлися. Треба було в третій раз робити операцію.

- Мілану виписали з лікарні тільки 25 липня. Перед тим лікарі і медсестри навчили мене, як годувати дитину через спеціальний катетер, дали мені ще багато корисної інформації ... А 26-го її знову госпіталізували в хірургічне відділення обласної дитячої лікарні через непрохідність шлунка. Під час операції лікарям довелося розрізати його, - каже Вікторія.

... Зараз Мілана знаходиться під особливим маминим наглядом. Днем Вікторія кожні три години годує її через катетер спеціальної молочною сумішшю, а також дієтичним супом-пюре з овочів і кролячого м'яса.

Мілана дуже худенька, важить всього 7 кг 400 г. А треба, як мінімум, 10 кг. Тільки при такій вазі можлива колопластика (остаточне формування стравоходу за допомогою сегмента кишечника).

- На лікування Мілани ми витратили 150 тисяч гривень. Засобами нам допомагали рідні, друзі, знайомі і колеги. Адже у нас невеликі доходи: я в декреті, чоловік працює продавцем, - зітхає Вікторія.

Щоденні витрати на лікування та підтримку життя дівчинки вичерпали всі фінансові можливості родини. А попереду - важлива операція, від якої залежить майбутнє маленької Мілани-Меланії.

І Вікторія просить про допомогу!

Гроші для Мілани можна перерахувати на картку ПриватБанку 5168742608195453 (Гриценко В.). Телефон Вікторії - 068 814 +2581.

Ольга Іванченко, «ГАРТ» № 21 (2981) від 21 травня 2020
gorod.cn.ua
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: