Завантаження ...
banner
banner

Про роботу дослідних станцій у Носівському та Ніжинському районах

В рамках робочої поїздки заступник голови Чернігівської ОДА Олександр Савченко ознайомився з роботою двох дослідних станцій Чернігівської області. Зокрема, з однією з найстаріших наукових установ

дослідницька станція, Курути, Маяк, овочі
На дослідній станції "Маяк" у Ніжинському районі

В рамках робочої поїздки заступник голови Чернігівської ОДА Олександр Савченко ознайомився з роботою двох дослідних станцій Чернігівської області.

Зокрема, з однією з найстаріших наукових установ України  - Носівською селекційно-дослідною станцією (розташована у с. Дослідне, рік заснування - 1911) і ДС «Маяк» у Крутах Ніжинського району.

Обидві є відокремленими підрозділами Національної академії аграрних наук України. Зареєстровані як неприбуткові державні бюджетні установи. Напрямок - дослідження та експериментальні розробки у сфері природничих і технічних культур.

Носівські науковці спеціалізуються на вирощуванні зернових, бобових та олійних культур, а фахівці «Маяку» - на овочах та баштанництвіУ своєму роді «Маяк»- унікальний підрозділ. Таких станцій лише чотири по Україні.

В ході візиту Олександр Савченко оглянув матеріально-технічну базу установ, проаналізував фінансовий стан, ознайомився з асортиментом нових культур, і головне – результатами дослідницької роботи в полях.

- Сталий розвиток аграрного сектору, нарощування обсягів виробництва та реалізації сільськогосподарської продукції, і як результат - посилення конкурентоспроможності на ринку місцевих сільгоспвиробників – є одними з ключових завдань для влади. Провідна роль у цьому процесі належить саме науковцям. Це і виведення нових сортів, і впровадження їх у виробництво для покращення врожайності тощо, - зазначив Олександр Савченко. – Щоб оцінити вклад селекціонерів запланували ознайомитись з роботою усіх шести дослідних станцій, що працюють на теренах Чернігівщини.

Дослідницьку роботу провадять на державних землях. У розпорядженні Носівських селекціонерів понад тисяча гектарів сільгоспугідь. У 2020 році вирощується 16 сільгоспкультур, які представлені 36 сортами в 59 генераціях. Є позитивна динаміка врожайності по роках. Налагоджено тісну співпрацю із сільгоспвиробниками в частині реалізації насіннєвого матеріалу.

Установа розвивається – оновлюється техніка, ремонтуються приміщення, будуються склади, вчасно виплачується заробітна плата. У 2019 році до місцевого бюджету перераховано близько 3 мільйонів гривень податків. Станція не має ані кредиторської, ані дебіторської заборгованості.

дослідницька станція, Курути, Маяк, овочі

дослідницька станція, Курути, Маяк, овочі

дослідницька станція, Курути, Маяк, овочі

Натомість, ситуація на «Маяку» не така оптимістична. Лише 3 га земельних площ або 1% використовують для наукової роботи. Займаються селекцією огірків, салатів, спецій, ревеню, редьки тощо. Втім більшу частину земель відведено під товарне виробництво, зокрема, кукурудзу, що не є притаманним науковій діяльності. При цьому, з огляду на відсутність модернізації та незадовільний стан приміщень станції, ефективність товарного виробництва виглядає доволі сумнівно. Такий стан речей свідчить про неефективний менеджмент, або хронічне недофінансування з боку засновників.

Зі свого боку ОДА залучає дослідні станції для участі у виставках та ярмарках сільгоспвиробників. Спільно з Департаментом розвитку економіки та сільського господарства проводять Дні села. Налагодження співпраці з аграріями дає змогу науковцям виходити на нові ринки збуту.

дослідницька станція, Курути, Маяк, овочі

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: