Завантаження ...
banner

Болотяні черепахи облюбували водойми Ніжина

Болотяна європейська черепаха - це єдиний вид черепахи, що водиться в Україні. Але через осушення боліт, зміни русла річок, знищення дрібних водойм, чисельність виду, на жаль, скорочується

черепахи, водойми

Болотяна європейська черепаха - це єдиний вид черепахи, що водиться в Україні. Але через осушення боліт, зміни русла річок, знищення дрібних водойм, чисельність виду, на жаль, скорочується. 

Ареал цьоговиду охоплює Південну та Центральну Європу, Передню Азію та північно-західну частину Африки.

Болотяну черепаху можна впізнати за відносно довгим хвостом і характерними жовтими невеликими плямами. Вага дорослої особини до 1,5 кг

черепахи, водойми

Саме таку дорослу особину нещодавно зафільмували у Театральному сквері біля озера. Відповідне відео у групу Ніжин.Базар-Вокзал виклав Валерій Козирєв.

Також черепах часто бачать відвідувачі парка Шевченка біля водайми і в річці Остер цих черепах можна побачити.

Зазначимо, що болотяна європейська черепаха, як вид, близький до уразливого стану в природі, занесена до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи, Європейського Червоного списку, а також охороняється Конвенцією про охорону дикої флори і фауни та природних середовищ існування в Європі.

Болотна черепаха — санітар водойм. При всій своїй спритності у воді їй вдається спіймати лише хвору або поранену рибу, що в цілому сприяє покращенню популяцій риб, а також знищує личинок комарів.

А ще болотяні черепахи просто унікальні щодо пристосування у довкіллі. Уявляєте, дихають вони за допомогою витягування-втягування кінцівок, відтак — розширення легеневого міхура.

Ніжинці! Бережіть нашу унікальну природу! Якщо ж і вам пощастило зустріти болотяну черепаху, найкраще, що можете зробити, — сфотографувати і дати їй спокій. А вона сама дасть собі раду, як її родичі мільйони років тому.

Підготувала Наталія Нікітіна за матеріалами з відкритих джерел

черепахи, водойми
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: