Завантаження ...
banner
banner

Музей Лисянського шукає помічників-ентузіастів

Наближається визначна ювілейна дата: у 2023 році виповнюється 250 років від дня народження видатного українського мореплавця, вченого географа, океанолога, етнографа, учасника та одного з

музей Лисянського, пошук, ентузіасти

Наближається визначна ювілейна дата: у 2023 році виповнюється 250 років від дня народження видатного українського мореплавця, вченого географа, океанолога, етнографа, учасника та одного з організаторів першої в Російській імперії навколосвітньої експедиції 1803-1806 років Юрія Федоровича Лисянського (1773-1837), повідомляє Меморіальний Музей Юрія Лисянського.

У грудні 2019 року депутати Ніжинської міської ради одноголосно проголосували за передачу «Будиночка Лисянського» - пам’ятки історії та культури XVIII-XIX ст. місцевого значення Ніжина під створення «Меморіального будинку-музею Юрія Лисянського».

Майбутній музей повинен стати центром Меморіального комплексу Юрія Лисянського, місцем вшанування історичної слави нашого народу, своєрідним брендом Ніжина, привабливим туристичним об'єктом для численних гостей міста.

Музейну експозицію доведеться робити, як кажуть, «з нуля». На згадку про Лисянських у Ніжині лишилися тільки архівні документи та книги у бібліотеці Ніжинського держуніверситету. Тому науковці сподіваються на серйозну допомогу меценатів та ентузіастів.

Експозиція майбутньої меморіальної садиби буде розповідати, у першу чергу, про історію родини вихідців з шляхетної козацької старшини часів Гетьманщини, про дитячі роки, життя та подвиги ніжинця-мореплавця, про його численні географічні та наукові відкриття, літературну та просвітницьку діяльність.

Планується відтворити інтер'єр тієї доби, показати побут родини священика на межі XVIII-ХІХ століть. Цим займатиметься колектив Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського. Вже розпочато збирання експонатів майбутнього музею.

Отже запрошуємо усіх небайдужих долучитися до нашого спільного проєкту! Часу лишилося не так вже й багато.

Ми чекаємо Ваших пропозицій на фб-сторінках Музею Юрія Лисянського, Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського або на електронні адреси оргкомітету нашого музею: ndulibrary@ukr.net
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: