Завантаження ...
banner
banner

Антирабічна допомога: ніжинців кусають собаки, а жителя району – миша

За 6 місяців 2020 року в місті Ніжині зареєстровано 69 звернень за медичною допомогою після отриманих укусів тварин. Це значно менше у порівнянні з 115 зверненнями за 6 міс. 2019 року. Найменша кількість

укуси тварин, антирабічна допомога, сказ

За 6 місяців 2020 року в місті Ніжині зареєстровано 69 звернень за медичною допомогою після отриманих укусів тварин.

Це значно менше у порівнянні з 115 зверненнями за 6 міс. 2019 року.

Найменша кількість звернень була в період жорсткого карантину з березня по травень, коли активність мешканців міста та їх господарська діяльність були значно знижені.

Роки / звернення 2019 2020
Місяці року

Січень 15   7
Лютий 12   10
Березень 16   7
Квітень 20   8
Травень 36   18
Червень 16   19

Щеплення в поточному році призначені 12 покусаним особам, з них в 3 випадках комбіновані; одна покусана від щеплень відмовилась, ще двом курс щеплень перервали.

Направлено 55 повідомлень про укуси в лікарню ветеринарної медицини. Отримані 48 довідок з результатами обстеження тварин. Мають місце випадки видачі довідок спеціалістами ветеринарної медицини із запізненням.

Вогнищ сказу в м. Ніжині не зареєстровано.

В Ніжинському районі за 6 місяців поточного року зареєстровано 19 звернень покусаних, що на 5 випадків менше у порівнянні з 24 зверненнями 2019 року.

Роки / звернення 2019 2020
Місяці року

Січень 4   4
Лютий 1   5
Березень 2   2
Квітень 5   2
Травень 8   1
Червень 4   5

Антирабічні щеплення призначені 1 покусаному дикою твариною (миша). Повідомлень про укуси в лікарню ветеринарної медицини направлено 18. Отримані 16 довідок з результатами обстеження тварин.

Ускладнюють ситуацію порушення правил утримання домашніх тварин власниками, їх неповне охоплення імунізацією проти сказу та зростання кількості безпритульних собак в м. Ніжині.

Викликає занепокоєння не вирішена проблема безпритульних тварин, відсутність заходів впливу, щодо стихійного розселенням собак поблизу місць торгівлі продуктами та біля закладів громадського харчування, що є передумовою формування осередків сказу міського типу. Тому епідеміологічний нагляд направлений на попередження захворювань на сказ та зниження ризику зараження як людини так і тварин.

Шановні ніжинці та жителі Ніжинщини! Дбайте про своє здоров’я і обов’язково звертайтеся за медичною допомогою після укусів тварин.

За матеріалами sanepidem.ucoz.com
С.С. Замишляк, лікар епідеміолог
Ніжинського МВ ДУ «ЧОЛЦ МОЗ
України»
Фото 
Нонна Литвиненко
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: