Завантаження ...
banner

Вірус стихійної торгівлі все більше вражає Ніжин

Ні для кого не є секретом, що Ніжин – з давніх часів місто торгівельне. Тут можна продати/купити все – починаючи від різноманітних продуктів харчування і закінчуючи побутовою технікою чи деталями для різних марок авто.

ніжин ринок, ніжин базар, ніжинський базар,
А хто це у нас тут торгує без дозволу?


Ні для кого не є секретом, що Ніжин – з давніх часів місто торгівельне. Тут можна продати/купити все – починаючи від різноманітних продуктів харчування і закінчуючи побутовою технікою чи деталями для різних марок авто.

Інколи здається, що Ніжин – це один величезний суцільний базар, і люди тут розділяються лише на дві категорії – ті, хто купує і хто продає.Здавалося б, у торгівлі як суспільно-економічного явища насправді ніякої загрози немає. Проте – не в Ніжині.
 

Міські підприємці, а то й прості дрібні торговці з кожним роком упевнено відвойовують собі все більше території для торгівлі, абсолютно не цікавлячись, чи можна там взагалі торгувати і не маючи жодних дозвільних документів.

"Гаряча точка» стихійної торгівлі – залізничний вокзал

Баталії, що точаться між підприємцями та міською владою з приводу несанкціонованої торгівлю по вулиці Московській, давно усім відомі. Але є у нашому місті ще одна «гаряча точка» стихійної торгівлі – залізничний вокзал. Наслухавшись від знайомих, які часто їздять до Києва, скарг про те, що через торговців «ступити немає де» і що вони вже повністю зайняли майданчик між будівлею вокзалу та платформами. Тому я вирішила особисто перевірити – чи справді ситуація із стихійною торгівлею на залізничному вокзалі є настільки критичною? Приїхавши до вокзалу, перше, що я побачила, – прямо посеред тротуару жваво розкладають свої клумаки стихійні торговці. Стихійні вони тільки тому, що не мають офіційного дозволу.

«…один допитливий по частинах звідси поїхав»

Поводяться торговці доволі впевнено, розкладаючи товар. На запитання як їм вдається тут торгувати без дозволу, один із них сказав: «Один допитливий якось викликав міліцію, тепер його шукають і не знайдуть, бо він по частинах звідси поїхав».

Інша жінка, що розставляла на коврику, постеленому прямо на землі, слоїки з ягодами та овочі, на цікавість відреагувала агресією: «Що ти мене знімаєш? У мене пенсія – копійки, тому я тут торгую, і ніхто мене не осудить, іди звідси».

Чому люди купують продукти «із землі»?

Проштовхатися до платформи надзвичайно тяжко. Прямісінько під ногами на землі торговці порозкладали свій крам – молоко, творог, овочі та фрукти. Чи свіжі ці продукти харчування? Скоріше так, адже торгують здебільшого селяни продуктами із власного городу чи від своєї корови. Хоча, за умов аномальної спеки, яка останніми днями виснажує місто, без холодильників продукти псуються за лічені години.

Та й це ще не найстрашніше. Продукти харчування лежать мало не на землі, повз проходить величезна кількість людей, кожен із яких має індивідуальне бактеріальне оточення, страждає на різними хворобами. Стихійна торгівля продуктами харчування – загроза епідемічного добробуту населення. У жодній європейській країні не побачимо вуличних продавців крамом на тротуарах чи в інших, необлаштованих для цього місцях. Проте на вулицях нашого міста, на тротуарах, скверах та інших невстановлених місцях розгорнулася справжня мережа несанкціонованого збуту м’ясних і молочних продуктів, риби, городини тощо. Попри те, що придбані з рук продукти харчування не відповідають санітарним нормам, люди часто ігнорують ці застереження, вважаючи, що такі продукти дешевші та свіжіші, від господаря, а не від перекупників, та й заощаджується час на відвідини ринку та супермаркету.


Купувати продукти на стихійному ринку - небезпечно!

Покупці не хочуть розуміти, що споживання продуктів, куплених на стихійному ринку, може спричинити, як мінімум, гострі кишкові інфекції. Позиватися ж до суду за шкоду, заподіяну здоров’ю, підстав не буде – позивача немає. Тому в нашому місті – в умовах справжнього розгулу вірусу стихійної торгівлі та повної безкарності за неякісні товари – найефективнішим способом боротьби для кожного із нас повинен стати принцип – не купувати продукти харчування у невстановлених місцях. Відповідно, якщо попиту стане менше, торгівцям доведеться дбати про якість свого товару та дотримуватися конче потрібних, коли йдеться про людське здоров’я, медико-санітарних норм та правил зберігання. Вірус стихійної торгівлі все більше вражає місто, але кожна сторона процесу – від місцевої влади до торговців та покупців – зацікавлена в його поширенні, тому найближчим часом сподіватися на «одужання» не доводиться.

Ірина Лозенко, SVOBODA.FM

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: