Завантаження ...
banner

Якір знову біля мореплавця

Фото.
Після тривалого періоду, до пам’ятника нашому мореплавцю Юрію Лисянському, знову повернули якір. Звичайно це не той, що був, а зовсім інший. Вагою він понад 170 кілограмів, а потрапив до Ніжина він з Одеси.

Після тривалого періоду, до пам’ятника нашому мореплавцю Юрію Лисянському, знову повернули якір. Звичайно це не той, що був, а зовсім інший. Вагою він понад 170 кілограмів, а потрапив до Ніжина він з Одеси.

Знайшли якір і привезли його до нашого міста завдяки підтримці "Спілки підприємців Ніжина", яку очолює М. Шкурко. За його словами, якір замовили в Одесі, причому після замовлення його просто... дістали з дна моря. Достатньо було лише вказати необхідні розміри і сплатити за нього. На якому кораблі знаходився якір невідомо, тавро на ньому затерте, більш-менш чітко можна розгледіти лише дату - 1905 чи 1916 рік.



















Юрій Лисянский (1773-1837), найбільше відомий своєю участю в першій Російській кругосвітній експедиції яку здійснив спільно з Іваном Крузенштерном. Він був капітаном шлюпу «Нева». Вийшовши з Петеребургу 7 серпня 1803 року мореплавець повернувся до Кронштадту 5 серпня 1806-го, провівши в морі майже три роки. Ведучи постійні дослідження мореплавець перетнув Атлантичний океан і досяг Бразилії, звідти, обійшовши південноамериканський мис Горн відправився до Маркізських островів; далі «Нева» Лисянського вирушила до Аляски, де взяла участь у війні з індіанцями; потім були Макао, Індійський океан, африканський мис Доброї Надії, знову Атлантика, британський Портсмут і, нарешті, Петербург.
 
На честь нашого мореплавця названі відкритий ним острів в Гавайскому архіпелазі, мис, протока і затока в Олександрівському архіпелазі біля Аляски, підводна гора в Охотському морі в районі Курильських островів, півострів на північному узбережжі Охотського моря. В Росії до цього часу працює криголам «Юрій Лисянський», спущений на воду в 1965 році, а в 2008 російський Аерофлот назвав його ім’ям один зі своїх літаків  Airbus A320. 
 
До речі, на могилі Юрія Лисянського в Олександро-Невській лаврі в Санкт-Петербурзі теж встановлено залізний якір на постаменті. Там же викарбувана епітафія написана самим мореплавцем:

Прохожий, не тужи о том,
Кто кинул якорь здесь
Он взял с собою паруса,
Под коими взлетит в предел небес


Олександр Малаш
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: