Завантаження ...
banner

А проїзд у маршрутках Ніжина по 3,50 таки незаконний

Документ.
Ви вже звикли до вартості проїзду в 3.50? А даремно! За висновками Антимонопольного комітету цей тариф дійсно був прийнятий з порушеннями як з боку виконавчого комітету міської ради...

Маршрутки нежин, ніжин маршрутки, пасажиропотік у Ніжині
Пасажиропотік у Ніжині в час пік

Ви вже звикли до вартості проїзду в 3.50? А даремно!

За висновками Антимонопольного комітету цей тариф дійсно був прийнятий з порушеннями як з боку виконавчого комітету міської ради, який своєю бездіяльністю створив умови «для вчинення суб’єктами господарювання – перевізниками порушення законодавства про захист економічної конкуренції» так і з боку самих підприємців.
 
На хвилі зимового подорожчання цін на запчастин та газ в квітні 2015 року міськвиконком ухвалив рішення «Про встановлення граничних тарифів на послуги міського пасажирського транспорту», яким було закладено тариф у 3 гривні 50 копійок. Це за умови, що ціна на газ не перевищуватиме 12 гривень 70 копійок. Але вже тоді неодноразово звучали заяви, що рішення незаконне, бо жодні обрахунки виконавчим комітетом насправді не проводились. Були використані обрахунки зроблені самими перевізниками. Питання про відміну даного рішення піднімалось і на наступних засіданнях виконкому, де його члени заявляли, що відміна рішення – це не їх компетенція, так і на сесії міської ради, на якій депутати відмовилися навіть включати це питання у порядок денний (за його включення проголосували лише близько 10 депутатів).
 
І ось тепер є офіційний висновок Чернігівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України про порушення і виконкомом і підприємцями статті 6 Закону України «Про захист економічної конкуренції» який повністю підтвердив всі попередні звинувачення. Тобто рішення дійсно приймалося з порушеннями антимонопольного законодавства і жоден чиновник міськвиконкому не захотів (?) обстежувати реальний пасажиропотік на транспорті і перевіряти достовірність поданих перевізниками обрахунків.

Цікаво, як тепер виконком, нібито не маючи відповідних повноважень, буде припиняти вчинене ним же порушення?
 
Порушення стосується наступних статей Закону України “Про захист економічної конкуренції”:
Стаття 6. Антиконкурентні узгоджені дії суб'єктів господарювання
...
Ч. 3.   Антиконкурентними  узгодженими  діями  вважається  також вчинення  суб'єктами  господарювання схожих дій (бездіяльності) на ринку  товару,  які  призвели  чи можуть призвести до недопущення, усунення  чи обмеження конкуренції у разі, якщо аналіз ситуації на ринку  товару спростовує наявність об'єктивних причин для вчинення таких дій (бездіяльності). (Статтю 6 доповнено частиною згідно із Законом N 2596-IV (2596-15 ) від 31.05.2005)
 
Стаття 50. Порушення законодавства про захист економічної конкуренції
Порушеннями законодавства про захист економічної конкуренції є: 
1) антиконкурентні узгоджені дії;

Стаття 17. Заборона схилення до порушень законодавства про  захист економічної конкуренції та їх легітимації
Забороняються дії чи  бездіяльність  органів  влади,  органів місцевого  самоврядування,  органів адміністративно-господарського управління та контролю (колегіального органу чи посадової  особи), що  полягають у схиленні суб'єктів господарювання,  органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського  управління та контролю до порушень законодавства про захист економічної конкуренції,  створенні  умов для вчинення таких порушень чи їх легітимації.
   
Стаття 50. Порушення законодавства про захист економічноїконкуренції 
7) вчинення  дій,  заборонених  згідно  із  статтею  17 цього Закону;
 
Повний текст документу ми публікуємо нижче:

Олександр Малаш

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: