Завантаження ...
banner
banner

У Ніжині 16 листопада відкриється виставка присвячена митрополиту Андрію Шептицькому

У понеділок, 16 листопада в приміщенні Художнього відділу Краєзнавчого музею імені І. Спаського відбудеться відкриття виставки присвяченої 150-й річниці з Дня народження настоятеля Української греко-католицької церкви, митрополита Андрія Шептицького.

У понеділок, 16 листопада в приміщенні Художнього відділу Краєзнавчого музею імені І. Спаського відбудеться відкриття виставки присвяченої 150-й річниці з Дня народження настоятеля Української греко-католицької церкви, митрополита Андрія Шептицького. Відкриття виставки заплановано на 14:30.

Митрополит Андрій Шептицький (1865 - 1944) очолював Українську греко-католицьку церкву з січня 1901 року і до самої своєї смерті в 1944-му. Протягом цього часу він докладав значних зусиль для розбудови греко-католицької церкви. Будучи одним з найбагатших людей Галичини підтримував українські культурно-просвітницькі товариства "Просвіта", "Рідна школа", на власні кошти заснував у Львові Національний музей в якому зібрав одну з найбільших в Європі колекцій іконопису, відкрив у Львові лікарню, ряд українських навчальних закладів. Як галицький митрополит був депутатом Віденського парламенту та Галицького сейму.

Під час Другої світової війни Шептицький намагався примирити між собою українців, зокрема і організації ОУН(М) та ОУН(Б), які нерідко конфліктували між собою. Виступав проти міжнаціональної ворожнечі та проти знищення євреїв, багато з яких врятував особисто, переховуючи у власній резиденції та підпорядкованих йому монастирях та церквах.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: