Завантаження ...
banner
banner

Мандрівний фестиваль Docudays UA у Ніжині покаже фільм "Це моя земля"

Цього року найкращі документальні фільми на тему прав людини зможуть побачити мешканці понад 200 міст і містечок України - і мешканці Чернігівщини також серед них.


Цього року найкращі документальні фільми на тему прав людини зможуть побачити мешканці понад 200 міст і містечок  України - і мешканці Чернігівщини також серед них. Мандрівний фестиваль Docudays UA у Чернігівській області триватиме з 1 по 13 грудня та завітає цього року до Чернігова, Прилук, Ніжина та Мени.

Покази фестивальних фільмів відбуватимуться в кінотеатрах, будинках культури, вищих навчальних закладах, школах, молодіжних клубах, бібліотеках, а також в установах пенітенціарної системи. Глядачі зможуть поспілкуватися з відомими правозахисниками, діячами культури та митцями. Організатори влаштовують тематичні дискусії та обговорення для того, щоб перегляд фільму спонукав аналізувати порушену в ньому проблему та шукати оптимальні шляхи її вирішення на локальному та державному рівнях.
 
До програми цьогорічного Мандрівного фестивалю увійшли фільми-переможці та фільми позаконкурсних програм XІІ Docudays UA. Ми переконані, що чесне документальне кіно здатне захистити від зброї пропаганди, тому Мандрівний Docudays UA цього року покаже дві стрічки з програми ПРОПАГАНДА, що була центральною на фестивалі в Києві. Представлені в ній фільми «Звідки з'являється пил і куди зникають гроші» Тійто Оясоо та Ене-Лііс Семпері та «Це моя земля» Тамари Ерде торкаються важливих сфер суспільного життя – освіти та політики.
 
Загалом глядачі Мандрівного фестивалю на Чернігівщині побачать 25 найкращих документальних фільмів України та світу.

У Ніжині буде показано фільм "Це моя земля", який зображує кількох єврейських та арабських учителів упродовж навчального року. Спостерігаючи за їх суперечками й обміном думками з учнями, дебатами з міністерствами освіти та їх поглядами на шкільну програму, глядачі отримують уявлення про глибокий і тривалий вплив, який ізраїльсько-палестинський конфлікт транслює наступному поколінню.  

Показ фільму відбудеться 9 грудня о 14:30 у аудиторії 215 старого корпусу НДУ
 
Також разом із фестивалем Чернігівщиною мандруватиме інноваційна просвітницька виставка «Кожен має право знати свої права» - це експозиція зі 25 стендів, кожен з яких розповідає нам історію виникнення та становлення прав людини у світі, про цінності, що закладені в основу прав людини.
 
У Мені, Ніжині, Прилуках та Чернігові пройдуть лекції та тренінги з основ медіаграмотності – учасники цих заходів дізнаються як розпізнати у інформаційних повідомленнях маніпуляційні технології та пропаганду.
 
Докладніше з програмою регіональних показів можна ознайомитись на веб-ресурсах Громадської організації «МART», Чернігівського громадського комітету захисту прав людини а також на офіційному веб-сайті Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA та на сторінках цих подій у соцмережах:
 
Організатори фестивалю у Чернігівській області: Громадська організація «МART», Чернігівський громадський комітет захисту прав людини.
 
Розширення географії фестивалю на Чернігівщині стало можливим завдяки ентузіазму наших друзів -  викладачів та студентів Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя; активістів Мещини - Громадська організація "ГРОМ", Громадська організація "Менська сотня", Центр культури та дозвілля молоді Менської районної ради; педагогів та учнів Прилуцької гімназії № 5 імені В.А.Затолокіна; викладачів Чернігівського обласного педагогічного ліцею для обдарованої сільської молоді; та підтримці наших партнерів - Громадське телебачення: Чернігів, Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В.Г. Короленка, Громадянська мережа "ОПОРА", Чернігівський обласний художній музей ім. Г.П. Галагана, Музей сучасного мистецтва «Пласт-арт», ресторан «Avenue 33».
 
Docudays UA – єдиний в Україні міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. Він є неполітичний і некомерційний, проходить щороку впродовж останнього тижня березня у Києві. Щоосені Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми в регіонах України під час Мандрівного фестивалю. Покази тривають з жовтня до грудня (включно).
 
Мета Мандрівного фестивалю – сприяти популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.
 
Місія Мандрівного фестивалю – створювати можливості для кожної людини в Україні дивитися найталановитіше та найактуальніше документальне кіно з усього світу. Таким чином ми сприяємо розвитку критичного мислення, формуванню активної громадянської позиції та ставленню до людської гідності як до найвищої цінності.  Реалізуючи нашу місію, ми сприяємо популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.
 
Громадська організація "MART"
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: