Завантаження ...
banner

Давньоруські довбанки своїми руками

У травні минулого року на річці Уборть в районі Олевська Житомирської області стартувала експедиція на ... довбанках. Серед усіх давньоруських човнів особливо виділявся один - 200-кілограмова довбанка з верби довжиною близько п'яти метрів


У травні минулого року на річці Уборть в районі Олевська, Житомирської області стартувала експедиція на ... довбанках. Серед усіх давньоруських човнів особливо виділявся один - 200-кілограмова довбанка з верби довжиною близько п'яти метрів. Звідки ж взявся цей незвичайний човен? Своїми руками його зробили наші земляки - студенти-археологи Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. Днями вони приступили до виготовлення ще двох, правда, не таких великих.

- У магістратурі нашого університету є спеціальність «археологія». Студенти, які там навчаються, вивчають експериментальну археологію, яка включає відтворення різних предметів старовини, - пояснив кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії НДУ Іван Кедун. - У минулому році ми, як в Стародавній Русі, виплавляли метал, робили з нього інструменти, а потім вирубували з дерева довбанку. Цього разу робимо човни нашвидку - готовим інструментом. У місті якраз проходила планова санітарна вирубка дерев, ось нам і виділили тополю, з якої плануємо видовбати два човни.
 
Згодом довбанки передадуть в розпорядження Центру експериментальної археології при місцевому музеї, де вони будуть зберігатися як експонат, а під час міських святкувань, наприклад свята Івана Купала, будуть використовуватися за своїм прямим призначенням.

Катерина Дроздова, ГАРТ, №19 (2771)
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: