Завантаження ...
banner

Юрій Хоменко: "В дитинстві я був мрійником"

Ресторатор Юрій Хоменко мріяв про цю професію з дитинства. Відкривши караоке-паб "Gangster Pub" та кафе «Боївка», він постійно реалізує в межах цих закладів поняття ідеального ресторану як насамперед культурного осередку для відпочинку

Юрій Хоменко


Ресторатор Юрій Хоменко мріяв про цю професію з дитинства. Відкривши караоке-паб "Gangster Pub" та кафе «Боївка», він постійно реалізує в межах цих закладів поняття ідеального ресторану як насамперед культурного осередку для відпочинку. Атмосфера у цих закладів надзвичайно промовиста - відчувається, що їх власник, - це людина, яка крокує в ногу з часом, слідкує за сучасними тенденціями ресторанного бізнесу, вкладає душу в улюблену справу і, безперечно, ні на мить не зупиняється на досягнутому.

Досьє. Юрій Хоменко народився і виріс в Ніжині. Закінчив Ніжинський державний педагогічний університет імені М.Гоголя за спеціальністю «Історія і правознавство».
 
Починаючи із 18 років, займався підприємницькою діяльністю, працював на посаді керуючого супермаркетом «Маркет» та гіпермаркету «Велика кишеня». У 2012 році заснував власний заклад ресторанного типу, який нині користується великою популярністю в ніжинців, адже у цьому закладі можна не лише смачно пообідати, а і якісно та плідно відпочити.
 
-Юрію Юрійовичу, поділіться, чому Ви вирішили займатися ресторанним бізнесом?
 
-Насправді це рішення навряд чи можна назвати спонтанним, адже про власну справу я мріяв іще з юних років. Це вже потім, у більш зрілому віці, ця мрія, так би мовити, «оформилась» у прагнення створити власний заклад. 
 
В дитинстві я був мрійником, дуже любив музику, не уявляв без неї своїх буднів. Разом із друзями ми навіть організували рок-гурт і виступали на різноманітних культурно-масових закладах у межах нашого міста. Пізніше я зрозумів: хочу створити заклад, де люди могли б не лише смачно пообідати та відпочити, а й послухати якісну музичну продукцію, стати глядачами живих виступів.
 
 - Розкажіть історію створення Вашого закладу
 
-Взагалі «Gangster Pub» - це наступна сходинка моєї підприємницької діяльності, пов’язаної із ресторанним бізнесом. До того, як стати безпосереднім власником закладу, я займався також встановленням програмного забезпечення у закладах ресторанного типу, вивчивши цю кухню, так би мовити, «зсередини». Це також стало для мене своєрідним поштовхом: а чому б не спробувати відкрити щось своє? 
 
Першим закладом, натхненником і ініціатором створення якого я був, - став суши-бар «Самурай». Це був цікавий і плідний досвід для мене, але через фінансові труднощі мені довелося його продати. 
 
А через деякий час отримав пропозицію орендувати приміщення в районі міського ринку, де колись розміщувалось кафе «Партнер», і я одразу ж погодився… Розумів, що ризикую, але, вирішивши для себе, що хочу займатися цією справою, відкинув усі вагання і взявся до втілення своєї мрії…
 
-Кафе отримало назву «Gangster Pub». Чому саме така назва? 
 
-Назві "Gangster Pub" посприяла творча ідея, яка стала пізніше буттєвою філософією мого закладу. Принципи інтер’єру і антураж закладу базуються на американській стилістиці, яка відтворює атмосферу гангстерського Чикаго 30-40-их років. Через незнання деякі люди вкладають у поняття «гангстер» зовсім інший сенс, асоціюючи американських мафіозі із відповідним прошарком нашого – сучасного - суспільства… Насправді гангстери займались зовсім не тим, чим живуть бандити нині, їх способи заробляння грошей відрізнялися від сучасних. Вони певною мірою були навіть каталізаторами суспільного блага, допомагаючи звичайним людям і перебуваючи у постійному протистоянні із державою, яка провадила здирницьку політику, стягуючи величезні податки не лише із заможних, а й із бідних людей. 
Окрім того, перебравши величезну кількість варіантів назв, я вирішив, що "Gangster Pub" – це яскраво, емоційно, стильно. Тобто, якраз те, що мені підходить…
 
- Опишіть трьома словами свій заклад.

- Сучасний, динамічний, перспективний. Мрію і максимально працюю для того, аби він став культурним осередком нашого міста. 
 
-«Gangster Pub» - один із небагатьох закладів нашого міста, де можна не лише смачно пообідати, а й культурно відпочити. Це один із культурних осередків нашого міста, де постійно відбуваються різноманітні заходи, виступи гуртів та вокалістів, тематичні вечірки. Кого запрошуєте виступати?
 
- Створюючи власний заклад, я завжи хотів, щоб люди в першу чергу відпочивали і збагачувались духовно. Періодично ми справді організовуємо концерти гуртів, читання поезій, різноманітні культурно-масові акції. За час існування закладу було проведено понад 45 концертів. 
 
Відкриття закладу відбулося за участі Ігоря Кондратюка, у форматі концертного вечора в закладі виступала співачка Еріка, гурт «Табула раса» та багато інших. Також я постійно залучаю до співпраці ніжинські гурти, талановиту молодь, вокалістів. Намагаюсь дати можливість людям самореалізуватись, продемонструвати власні вміння, адже талантів у нашому місті насправді вистачає… Проблема лише в тому, що відвідувачі чомусь не поспішають – інколи навіть безкоштовно – відвідувати такі заходи… Це пов’язано, на жаль, із доволі низьким рівнем культури суспільства. У більшості випадків люди не звикли, що до ресторану можна прийти не тільки для того, аби випити і поїсти, а ще й культурно відпочити. Але я докладаю максимум зусиль, аби хоча б частково виправити цю ситуацію…
 
- Окрім ресторану «"Gangster Pub"», Ви ще є власником кафе «Боївка». 

Цей заклад є одночасно своєрідним музеєм бойової слави бійців УПА. Де збирали експонати?
 
-Усе, що є в залі, - результат пошуків і роботи творчої групи, яка займалась розробкою ідеї оформлення кафе. Усі експонати збирались і купувались в межах Чернігівської області. Зброю я придбав офіційно у Міноборони, вона деактивована. Переважно це зразки 1943 року, тобто свого часу експонати були справжньою зброєю…
 
-Цьогоріч було створено Попечительську раду при Ніжинському академічному українському драматичному театрі імені М.М.Коцюбинського - добровільне об'єднання благодійників для здійснення фінансової підтримки основної діяльності театру (постановки нових вистав та проведення на базі театру Міжнародного театрального фестивалю жіночої творчості ім. М.Заньковецької. До її складу увійшли директор ресторану «Глорія» Олена Камачева, директор приватного підприємства «Лакс» Анатолій Литвин та його заступник Валентин Андрієць, пізніше долучилася директор ПП «Копиця», депутат Чернігівської обласної ради Наталія Копиця, і звичайно ж Ви. Поділіться – чому вирішили вступити у це об’єднання?
 
- Я переконаний, що люди, які мають можливість і бажання це робити, повинні підтримувати і допомагати підносити на вищий рівень культурно-мистецький статус свого краю. Ніжинський театр – це культурний осередок і гордість нашого міста. Тому я вважаю своїм безпосереднім обов’язком підтримувати театральне мистецтво, адже саме завдяки йому люди збагачуються духовно, замислюються над небуденними речами і, безперечно, стають кращими…
 
-Як думаєте, в чому секрет успішного ресторанного бізнесу? Поділіться своїм власним
 
-Найперше – це гнучкість у стосунках із людьми. Це стосується як робочих моментів, так і буденних життєвих ситуацій. 
 
-І одне із банальних питань наостанок: яке Ваше життєве кредо?
 
-В житті я намагаюсь бути правдивим. Самокритичний, аналізую свої помилки, відстоюю власні принципи. Намагаюся жити в гармонії із власною совістю. Це для мене головне…
 
 
Спілкувалась Ірина Панькевич –
керівник літературно-драматургічної частини
Ніжинського академічного
українського драматичного театру 
імені М.Коцюбинського
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: