Завантаження ...
banner
banner

У міській раді хочуть справедливого суду над Сергієм Смоляром

15 вересня на черговій 16 сесії Ніжинської міської ради обговорювали питання щодо учасників АТО з Чернігівщини, які вже 2 роки перебувають у СІЗО на Харківщині

Сергій Смоляр

15 вересня на черговій 16 сесії Ніжинської міської ради обговорювали питання щодо учасників АТО з Чернігівщини, які вже 2 роки перебувають у СІЗО на Харківщині.

“Якщо оцінювати ситуацію, що склалася, у рамках мирного часу, то злочин був. Коли вони поверталися з відпустки (а підрозділ наш знаходився під Батьківщиною Януковича, в Єнакієвому), у Харкові їх підрізали з георгіївською стрічкою на джипі, показали їм не дуже пристойний знак та почали гатити з травматичного пістолета. Сергій у відповідь дістав ПМ (пістолет Макарова) та почав теж стріляти. Це було б нормально, якщо відбувалося б у зоні АТО. Сепаратистів, які сиділи на блокпостах давно вже повідпускали, а хлопці наші сидять. Це проблема не тільки Сергія та Миколи, а проблема всього народу. Батьківщина не назвала війну “війною”, а послала хлопців у саме пекло, на смерть”, - прокоментував ситуацію депутат від ВО “Свобода” Анатолій Сліпак. 
 
Офіційна версія виглядає так:
 
10 вересня 2014 року 5 бійців 41-го Чернігівського батальйону поверталися з відпустки на “Жигулях” через Харків до зони АТО та скоїли п'ять тяжких злочинів, від яких постраждало дев'ятеро людей. 
 
За інформацією Олександра Говорущака, старшого прокурора Харківського гарнізону, четверо військовослужбовців із п’яти були в стані алкогольного сп’яніння (це підтверджено висновками медичної експертизи), в одного знайшли в речах метамфетамін (міг бути знеболювальним, за словами комбата 41 батальйону Олексія Дроздова) 
 
Спочатку вони обстріляли зустрічну автівку, у якій їхали цивільні хрестити внучку: 4 дорослих та одна дитина. Жінку поранили в голову. 
 
Дорогою до міста служби військові відібрали мікроавтобус у громадянина Німеччини й продовжили шлях вже на двох автівках. Водія - німця побили, пограбували й викинули з машини. Згодом - напали ще на двох осіб. Вояків відстежили протягом трьох годин після скоєння злочину та затримали на Ізюмському блокпосту.
 
Троє визнали свою провину повністю, двоє - частково.
 
У Сергія найважча стаття - замах на вбивство. Із цим формулюванням чоловік не згоден: 
 
"Стріляв тільки по колесах автомобіля, я не стріляв по людях. Якби в мене був мотив убити, повірте, добре підготовленому солдату це не склало б труднощів".
 
Каже - постраждалі самі його спровокували. Мовляв, на потерпілих були георгіївські стрічки та в одному з авто – пістолет, який скерували на машину вояків.

Сюжет ТСН 2015 року

За словами членів комісії, слідство затягується, ведеться упереджено, із значними порушеннями. Депутатський корпус спільно дійшов до думки написати лист - звернення Ніжинської міської ради до Верховної Ради України, Генпрокуратури та інших органів про неупереджене розслідування чи перенесення слідства до іншої області чи району. 

На сесії було дане доручення зібрати комісію по законності на 16 вересня на 15.00, залучити юристів міськвиконкому та сформулювати текст звернення. 

16 вересня на комісії по законності пропонувалося написати звернення до голови апеляційного суду чи до Вищої ради юстиції втрутитись стосовно затягування слухання цієї справи.
 
Що стосується клопотання про міру покарання, за словами депутата Ніжинської міської ради Олега Щербака, повинно бути інше звернення. Депутатський корпус не має достатніх повноважень втручатися в хід розслідування. Але, на його думку, характеризуючі ознаки від міськвиконкому, громадськості Ніжина можуть безпосередньо додаватися до справи. Для затриманого краще, коли це буде звернення до суду, але його має подавати адвокат підсудного.
 
Члени комісії повідомили, що 10 жовтня закінчується термін тримання обвинуваченого, після чого він подовжується. Тоді адвокат може подати клопотання про зміну запобіжного заходу.
 
На комісії було повідомлено, що на останньому судовому засіданні відбувся допит експерта по постраждалому німцю. З'ясувалося, що той має подряпини на носі та розсічення губи (раніше говорилося про втрату свідомості та поламані ребра). Члени комісії спільно дійшли до думки, що з такими травмами постраждалий іноземець не міг втратити свідомість, що справа “шита білими нитками”,ведеться або поверхово, або упереджено.
 
До того ж, на засіданні з'явилась інформація, що один із хлопців, що їхав у машині разом із Смоляром, у Чугуївському міському суді Харківської області виступив із офіційною заявою, що його нібито вмовила слідча обмовити Смоляра та “повісити” на чоловіка чужий злочин. 
 
Що справді сталося в той день достеменно ніхто не знає.
 
Михайло Булигін на комісії запропонував підготувати відео-звернення та поширити його через відеохостинг “Youtube”, звернувшись до Міністерства юстиції щодо затягування справи, де висвітлити проблему України вцілому, адже, на думку присутніх на комісії, подібних випадків багато.
 
Олег Щербак запропонував звернутися до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, щоб направити представника, який особисто спілкуватиметься з підсудним, буде присутній на судовому слуханні, допомагатиме обвинуваченому в організації звернень, різнобічно досліджуватиме справу.
 

Найдієвішим методом, який реально допоможе нашому земляку, на думку членів комісії, буде звернення народного депутата України Олександра Кодоли з трибуни Верховної Ради України до Генеральної прокуратури України, Президента України, Уповноваженого з прав людини та інших органів та підняти це питання, створивши резонанс у суспільстві.

Зміни в кваліфікації покарання залежать тільки від самого адвоката.

Сергій Смоляр


Юлія Солдатенко

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: