Завантаження ...
banner
banner

Адвокати допомогли жителям Чернігівщини списати борг за газ та електроенергію

На сьогодні для населення актуальними є питання заборгованості по комунальних платежах. Але не кожен погоджується із сумою боргу та нарахованою компенсацією про відшкодування збитків

Адвокати


На сьогодні для населення актуальними є питання заборгованості по комунальних платежах. Але не кожен погоджується із сумою боргу та нарахованою компенсацією про відшкодування збитків. Адвокати системи безоплатної правової допомоги Сергій Денисенко та Володимир Кухта через суд добилися списання боргу за газ та електроенергію для малозабезпеченої родини та особи з інвалідністю.

Жителька міста Прилуки (особа з інвалідністю) звернулася за отриманням правової допомоги до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для складання позовної заяви та представництва її інтересів у суді, так як ТОВ «Чернігівгаз збут» нарахував жінці борг за газ, спожитий до 01.04.2015 за цінами, що почали діяти після 01.04.2015, та припинив газопостачання за місцем її проживання.

Свої вимоги жінка мотивує тим, що після введення нових тарифів на 1 квітня та на 1 червня 2015 року їй були виставлені рахунки з показниками лічильника невідомо звідки взятими, отже нарахування за газ по новим тарифам їй провели неправомірно. На звернення позивачки, ТОВ «Чернігівгаз збут» повідомив, що оскільки 289 м. куб. було виявлено в червні, по тарифам червня й потрібно платити. Жодних рахунків на оплату газу до 10 числа вона не отримувала.
 
Захист прав жительки міста Прилуки здійснював адвокат системи безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Денисенко. Адвокат підготував позовну заяву про захист прав споживачів, а саме відновлення газопостачання та перерахунок вартості 289 куб.м. газу, спожитого до 01.04.2015. Однак Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області відмовив у задоволенні позовних вимог клієнтки центру до ТОВ «Чернігівгаз збут». Не погоджуючись із прийнятим рішенням, захисник подав апеляційну скаргу до Чернігівського апеляційного суду, де просив скасувати рішення Прилуцького міськрайонного суду. 
 
Рішенням апеляційного суду Чернігівської області від 29.08.2016 позовні вимоги захисника задовольнили частково та визнали незаконним дії Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Чернігівгаз» та зобов’язали ТОВ «Чернігівгаз збут» провести перерахунок вартості 289 куб. м. газу спожитого особою, за цінами, що діяли до 01.04.2015.
 
Наступним є приклад захисту прав та інтересів особи, що звернулася до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, для представництва та захисту її інтересів у суді, щодо якого ПАТ «Чернігівобленерго»відкрив цивільне провадження про відшкодування завданих збитків.

До Борзнянського районного суду Чернігівської області звернулось ПАТ «Чернігівобленерго» з позовом до Басенка І.І., як споживача електроенергії, в рахунок компенсації понесених позивачем збитків у сумі 10577 37 грн., а також сплаченого судового збору в сумі 1378 грн.
 
Позов обґрунтовується тим, що 17.11.2015 року при перевірці лічильника електроенергії на одному з підключень будинку до загальної зовнішньої мережі, який належить клієнту центра, на підставі повідомлення особи, яка перевіряла в серпні 2015 року лічильник в останнього, було виявлено порушення п. 48 Правил користування електричною енергією для населення, а саме: порушений індикатор магнітного поля MN№8743404, що закріплений на корпусі справа від диску електролічильника.
 
Центром було видано доручення та призначено адвоката Володимира Кухту. Відповідач та його представник заявили про невизнання позову й заперечили проти його задоволення. Свою позицію вони пояснили тим, що використання засобів вимірювальної техніки дозволяється застосовувати лише за умови, якщо вони пройшли повірку або державну метрологічну атестацію. Однак належних підтверджень позивач не надав. Крім того, факт втручання споживача в роботу приладів обліку, факт пошкодження пломб та приладів обліку має бути підтверджений експертизою. Але позивачем не дотримано вказаних вимог, оскільки експертиза проведена не була.
 
Таким чином, з урахуванням доводів захисника (Володимира Кухти) у задоволенні позову Публічного акціонерного товариства «Чернігівобленерго» Борзнянський район електричних мереж до Басенка І.І. про відшкодування завданих збитків відмовлено в повному обсязі заявлених вимог.
 
Зазначені адвокати діяли за дорученням Ніжинського місцевого центру та надавали послуги клієнтам за рахунок держави.
 
Забезпечення реалізації громадянами конституційного права на звернення, всебічний розгляд звернень громадян, оперативне їх вирішення, задоволення законних прав та інтересів громадян є на сучасному етапі одним із пріоритетних завдань Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
 
За отриманням консультації можна звернутись до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою : м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх), тел.: (04631) 2-40-05.
 
 
Ніжинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної 
правової допомоги.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: