Завантаження ...
banner
banner

Судмедексперти відмовили Анні Хоменко

Більше ніж три місяці тому до сайту gorod.cn звернулася дівчина з Ніжина, Анна Хоменко, зі скаргою на роботу ніжинських лікарів. Тоді ні лікар гінекологічного відділення Олена Лебідь, ні лікарі які проводили ультразвукове дослідження, Вікторія Хуторна та Микола Руденко, не змогли побачити позаматкової вагітності


Більше ніж три місяці тому, в липні, до чернівського сайту gorod.cn звернулася дівчина з Ніжина, Анна Хоменко, зі скаргою на роботу ніжинських лікарів. Тоді ні лікар гінекологічного відділення Олена Лебідь, ні лікарі які проводили ультразвукове дослідження, Вікторія Хуторна та Микола Руденко, не змогли побачити позаматкової вагітності, що ледь не призвело до смерті дівчини. 

Анну врятувало те, що вона, не чекаючи покращення, після ніжинської лікарні поїхала до Чернігова, де їй ледь встигли зробити операцію.

Дівчина подала позов до поліції, була відкрита кримінальна справа по статті 140 ККУ - Невиконання чи неналежне виконання медичним або фармацевтичним працівником своїх професійних обов'язків внаслідок недбалого чи несумлінного до них ставлення, якщо це спричинило тяжкі наслідки для хворого.
За час що пройшов справа фактично не зрушила з місця. Постійно відкладалося проведення експертизи, з гінекологічного відділення лікарні не надавали слідчому документи.
Головна роль у справі відводилася судово-медичній експертизі, яка мала визначити рівень завданої шкоди. З нею тягнули кілька місяців і, врешті-решт, у проведенні експертизи відмовили!
 
У відповіді вказано: “...в описовій частині постанови про призначення даної експертизи слідчим вказано, що потерпіла Хоменко А. під час допиту зазначила, що після операційної реабілітації вона звернеться на повторне обстеження до Чернігівського обласного пологового будинку для обстеження правої фалопієвої труби, з метою встановлення можливості в подальшому мати дітей.
Отже, в даному випадку, на думку членів експертної комісії мається невизначений кінець ушкодження, тобто в теперішній час визначити наявність або відсутність негативних наслідків для здоров'я хворої, а також стан її фертильної функції (здатність до запліднення) — неможливо”
 
Далі, посилаючись на статті законів, правил і інструкції, комісія зазначила: “Вказане вище... (перелік актів) змушує членів експертної комісії відмовитись від проведення даної експертизи, та повернути постанову про її призначення разом з додатками без виконання”.
У кінці відповіді комісія зазначила, що провести експертизу буде можливо після повторного обстеження, що можливо провести не раніше ніж через півроку, після завершення лікування (23 червня), тобто після 23 січня.
 
Якщо справа затягуватиметься, то лікарі в черговий раз жодним чином не відповідатимуть за свою помилку. Доки експерти встановлять рівень пошкоджень, слідчий буде змушений передати справу в архів. Виходить замкнене коло, кругова порука.
 
Незважаючи ні на що, Анна буде боротися за справедливість, що й підтверджує своєю рішучістю. Зараз матеріали її справи в обласній прокуратурі. Після їх повернення документи будуть направлені в Київ на повторну судово-медичну експертизу, щоб встановити таки рівень завданих ушкоджень. І, відповідно, ступінь провини лікарів.

Олександр Малаш
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: