Завантаження ...
banner

Знайомство в Інтернеті ледве не коштувало життя

Напевно, багато хто з вас хоча б раз бачив на «Новому каналі» телепередачу «Аферисти в мережах», у якій її ведуча Олена-Христина Лебідь виводить на чисту воду шахраїв, які «причаїлися» в різних куточках Інтернету, у тому числі й на сайтах знайомств

Інтернет-шахраї


Напевно, багато хто з вас хоча б раз бачив на «Новому каналі» телепередачу «Аферисти в мережах», у якій її ведуча Олена-Христина Лебідь виводить на чисту воду шахраїв, які «причаїлися» в різних куточках Інтернету, у тому числі й на сайтах знайомств.

На одного такого афериста натрапила й 31-річна чернігівка Маріанна, яка близько року тому зареєструвалася на сайті знайомств http://mamba.ua. І, як виявилося, не тільки вона ...
 
- Після спілкування онлайн у мене було кілька зустрічей з чоловіками з цього сайту. Ніякого негативу вони за собою не несли, - розповідає Маріанна. - На початку жовтня на цьому сайті мені написала людина на ім'я Давид Мамедов, у його анкеті місцем проживання значився Чугуїв Харківської області. Вік - 33 роки.

Ми спочатку спілкувалися через Інтернет, потім обмінялися номерами телефонів. Давид сказав, що за національністю він турок (у нього був сильний акцент, та й писав він не дуже грамотно), а в Україні в нього бізнес - займається продажем турецького чоловічого одягу.

Наше спілкування мені подобалося - Давид уміє знайти підхід до жінки, сказати в потрібний час правильні слова. До того ж він мені припав до душі і зовні.
 
Через деякий час Давид став наполягати на зустрічі. Сказав, що йому все одно, де зустрічатися. Але їхати в чуже місто я не ризикнула, тому ми вирішили, що він приїде до мене. Я про всяк випадок показала його фото мамі й подрузі. Вони наголосили на тому, щоб я приймала рішення сама. Хоча мама все-таки хвилювалася, вважаючи мій задум ризикованим. Подруга ж сказала: «Якщо його наміри дійсно серйозні, запропонуй йому зняти квартиру або замовити номер у готелі для зустрічі». Він погодився, підкресливши, що віддасть гроші за квартиру або готель, коли приїде.
 
Давид повинен був приїхати в четвер, 3 листопада. Запитав, чи можу я відпроситися в п'ятницю з роботи, щоб ми могли три дні провести разом. Про те, що в мене власний бізнес і, відповідно, працюю сама на себе, я йому на той момент не сказала. До останнього мовчала й про те, що вирішила не знімати житло, а запросити його до себе додому.
 
У день зустрічі Давид подзвонив нібито з Києва й запитав, як йому дістатися до Чернігова. Я пояснила, що він повинен їхати до станції метро «Лісова», а там сісти на маршрутку. Але трохи згодом він передзвонив і сказав, що йому порадили сісти на маршрутку на залізничному вокзалі і що в нього «сідає» мобільний, тому він його вимкне, а ввімкне, коли приїде до Чернігова.
 
Приїхав він близько дев'ятої вечора. Я саме підходила до місця зустрічі. Але він чомусь стояв не там, куди зазвичай під'їжджають маршрутки зі столиці, а на протилежному боці вулиці біля зупинки«Готель«Україна»», як їхати в сторону П'яти кутів. Я відразу звернула увагу, що він був без нічого. Як мені здається, людина, яка їде на кілька днів у чуже місто, повинна взяти з собою хоча б якісь речі. Давид став говорити, що його в Києві нібито «кинули», коли обмінював валюту. Тільки в маршрутці зрозумів, що 50 доларів фальшиві.


Інтернет - шахраї

Давид Мамедов


Потім каже: «Пішли в магазин, оскільки я з дороги зголоднів, потрібно щось купити на вечерю». А в мене вечеря вже була готова. Але він все одно наполягав: «Я не можу прийти з порожніми руками!» Ми зайшли в магазин, Давид купив фрукти, солодощі, сік і три "Red Bulla" (енергетичний напій. - Авт.). Я запитала: «Навіщо "Red Bull?» - «А що ми будемо пити?» - «У мене є коньяк». Однак "Red Bull" він таки взяв. І сам за все заплатив.

Тільки коли ми зайшли в квартиру, я йому сказала, що житло моє. У мене було дуже натоплено, тому він роздягнувся, і я помітила на його плечах татуювання. Давид сказав, що на лівому - морда вовка, але тату недороблені. Що на правому - я не зрозуміла, і він мені нічого не пояснив.
 
Ми вечеряли, спілкувалися. О десятій зателефонувала мама, запитала, чи все гаразд. Я відповіла, що все прекрасно. Тим часом Давид наливав в 50-грамові чарки половину коньяку й половину енергетика. Я ніколи так не пила, але спробувала, і мені сподобалося. Ми випили по три таких чарки і вийшли на веранду покурити. Зустріч проходила просто чудово - Давид був дуже уважним, обіймав, цілував ... Ми повернулися, випили ще по три чарки, і тут він каже: «У нас закінчився "Red Bull». Я здивувалася: у жерстяній банці - 500 мл, як він уже міг закінчитися? Ми знову вийшли покурити, і Давид дістав сигарету з травою. Почав пускати дим мені в обличчя й навіть намагався поцілувати в цей момент, щоб я відчула смак трави. Але мені це не сподобалося, я постійно відверталася.
 
Після другого перекуру Давид дістав з холодильника ще два енергетика. Кажу: «А навіщо два? Нехай би один охолоджувався». - «Ну вже дістав, не буду ставити назад». Ми зайшли в кімнату, і я відчула, що хочу спати. Випили ще по одній чарці - і все, далі я нічого не пам'ятаю. Вже потім дізналася, що о 23.15 мені дзвонила подруга, але мої мобільні вже були вимкнені.

Прокинулася я близько восьмої години ранку. Глянула, що Давида поруч немає, подумала: може, вийшов покурити? І знову провалилася в сон. Відкрила очі години через три. Насилу піднялася, вийшла на поріг, але його ніде не було, ще нічого не розуміючи, зайшла на кухню. Звернула увагу, що порожня коробка від набору каструль, яка була на шафі, стоїть на столі. Я була як зомбі, мені хотілося спати, тому мозок працював погано. Потім побачила, що мій гаманець чомусь лежить на поличці з вішалками для одягу. Він був відкритий, а картки з різних магазинів розкидані поруч. Із гаманця зникли 1300 гривень і кредитка.

Я на автоматі одяглася й пішла до банку. Добре, що там працює моя подруга. Вона, побачивши мій стан, була просто в шоці. Мене напоїли заспокійливим, і подруга сама зайнялася блокуванням картки. Але з моєї кредитки вже встигли зняти гроші (Давид знайшов в потаємній кишені мого рюкзака папірець, де був записаний ПІН-код від картки).

Спочатку мені сказали, що зняли 3000 гривень, але виявилося, що картку «почистили» під нуль, знявши 4670 гривень. Я потім бачила банківську роздруківку. Гроші зняли в 3.04 з банкомату іншого банку за шість підходів, але дуже швидко - буквально за 5 хвилин. Про це я дізналася пізніше.
 
Після візиту в банк я повернулася додому, сіла за комп'ютер (свої телефони я також не знайшла), на якому в мене був встановлений Viber (мобільний додаток, що дозволяє відправляти текстові повідомлення й дзвонити іншим користувачам Viber безкоштовно. Цю програму можна використовувати й на комп'ютері. - Авт.). Давид про це не знав (до речі, він через телефон видалив з Viber всю нашу переписку, свої фото та контакти). Я написала подрузі: «Мене обікрали, двері відкриті, я - спати». Хоча я цього не пам'ятаю.

Коли подруга приїхала, я вже спала. Вона викликала іншу мою подругу, медсестру. У цей час приїхав і сантехнік, якого я перед цим викликала, я прокинулася й навіть давала йому якісь вказівки, однак і це я знаю лише зі слів інших.
 
Подруга поставила мені вдома крапельницю. Це, напевно, і врятувало мене, тому що я могла б просто померти. Прийшла до тями я на наступний день годині о другій. Тільки тоді зрозуміла, що, крім грошей, кредитки та двох мобільних телефонів, у мене пропали золоті сережки й ланцюжок з кулоном (кулон справжній, а ланцюжок зроблений під золото), які були на мені. Я стала дивитися по всій квартирі, що ще зникло. Не знайшла в скриньці обручку, яка залишилася в мене після розлучення. Окремо біля косметики лежала біжутерія. Давид, мабуть, подумав, що це золото, і також її прихопив. Срібло не взяв, як і ще одне золоте, але зламане кільце. Знайшов він заховані 2 тисячі гривень. Усього збитків вийшло на 15-20 тисяч гривень.
 
Відчувала себе я жахливо: мене всю колотило, у голові - туман. Я не можу зрозуміти, що й коли Давид мені підсипав, тому що ми постійно були вдвох. Одного в кімнаті або на кухні я його не залишала. Можливо, вся справа в димі, яким він мені дихав в обличчя. Саме після цього я сильно захотіла спати.
 
Я сіла за комп'ютер, зайшла на сайт знайомств і написала Давиду (він якраз був у мережі): «Спасибі тобі велике за все! Міг би залишити хоча б телефон. У мене тільки одне питання: за що?». Він не відповів, зате відразу додав мене в чорний список, щоб я не могла йому писати й переглядати його сторінки. Також змінив ім'я на Морпех і місто на Ізюм (теж Харківської області. - Авт.).

Хтозна, звідки він насправді. Може, з Києва або взагалі з Чернігова. До речі, за тиждень до приїзду Давида я бачилася ще з одним чоловіком із сайту знайомств, на ім'я Тоні. Він нібито іноземець, а в Чернігів приїхав купити квартиру. Ми з ним тоді погуляли по Валу, поспілкувалися. Про себе він багато не говорив, навпаки - усе розпитував про мене, але я багато не розповідала. Після зустрічі зі мною він чомусь перестав заходити на сайт. Звичайно, це лише припущення, але, можливо, вони з Давидом якось пов'язані.
 
- А чому Ви відразу не звернулися до поліції?
 
- Важко сказати, я була в такому стані, що не передати словами ... Коли ж 15 листопада прочитала в Інтернеті про такий же випадок, як і в мене, то зрозуміла: потрібно діяти. Не можна цього так просто залишати.
 
В Інтернеті дійсно з'явилася інформація про 35-річну чернігівку, яку 12 листопада обікрали таким же способом, як і Маріанну. Що найцікавіше, у статті йшла мова про афериста ... Давида Мамедова з Чугуєва. У цій історії також фігурував енергетичний напій "Red Bull".

- 16 листопада я поїхала в міськвідділ писати заяву. Коли слідчий побачив фото Давида, які я спеціально роздрукувала, він лише запитав: «Давид?» Я переживала, що в поліції доведеться розповідати всю історію в деталях, знову її переживаючи. Але багато говорити не довелося - наші з тією дівчиною історії були практично ідентичні.
 
* * *

Ім'я Давида Мамедова зараз фігурує в п'яти заявлених від постраждалих з нашої області.
 
- Поліцією відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 185 (крадіжка) та частиною 2 статті 289 (незаконне заволодіння транспортним засобом) Кримінального кодексу України, - повідомила прес-офіцер Чернігівського відділу поліції Наталія Човпило. - Ведеться досудове розслідування.
 
Будемо сподіватися, що афериста швидко затримають. А всіх, хто спілкується на сайтах знайомств, хочемо застерегти: будьте обережні! Друкуємо фото того самого Давида. Можливо, хтось його впізнає.
 
Поліція просить усіх, хто знає місцезнаходження цієї людини, телефонувати за номером 619-911 або 102.
 

Олександра Денисенка, "ГАРТ" №48 (2800) від 24 листопада 2016
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: