Завантаження ...
banner
banner

Ціна на тепло у Ніжині може ще більше зрости

Сьогодні, 1 грудня, на засіданні виконавчого комітету було вирішено надіслати лист до Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана щодо проведення зарахування за наявні борги "НіжинТеплоМережі" за енергоносії, спожиті в минулих періодах

Тарифи на тепло


Сьогодні, 1 грудня, на засіданні виконавчого комітету було вирішено надіслати лист до Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана щодо проведення зарахування за наявні борги "НіжинТеплоМережі" за енергоносії, спожиті в минулих періодах.

Заступник міського голови Сергій Осадчий повідомив, що потрібно врегулювати тарифи на теплопостачання. Різниця тарифів нижча по собівартості, у поточному році вона не відшкодовується. При затвердженні тарифів на теплопостачання постійно зростає вартість за електроенергію і газ. Тарифи ж не відшкодовують витрати. 
 
Цим листом учасники виконавчого комітету пропонують, щоб уряд розробив механізм автоматичного регулювання тарифів для відшкодування наданих послуг, щоб при зростанні вартості на електроенергію, газу підприємства Ніжина могли повністю відшкодувати собівартість наданих послуг.

Що цікаво, цей лист із проханням врегулювати становище фактично може призвести до підвищення тарифів на теплопостачання. 

За інформацією першого заступника міського голови Григорія Олійника, на сьогоднішній день, якщо не відшкодувати різницю тарифів минулого та поточного року, це може призвести до припинення подачі газу. Тож ситуація може нести за собою серйозну загрозу.

Григорій Олійник також повідомив, що є два важливі моменти, які змушують звернутися до Прем'єр-міністра. По-перше, це відшкодування субсидій підприємству. На сьогоднішній день відсутній алгоритм дій по відшкодуванню.
 
По-друге, за інформацією виконуючого обов'язків керівника “НіжинТеплоМережі”, при встановленні тарифів вартість газу повинна бути 7 тис. 222 грн, на сьогоднішній день вона піднялась до 9 тис. 450 грн. для бюджетних установ. У тарифах цього не передбачено, і підприємство, яке на сьогоднішній день фактично перебуває в стані банкрутства, знаходиться на примусовому розподілі. “НіжинТеплоМережі” понесло збитки в розмірі близько 700-800 тисяч грн. 
 
За попереднім поясненням виконуючого обов'язків директора “НіжинТеплоМережі”, при визначенні ціни на газ потрібно й скоригувати тарифи на споживання теплової енергії. Ці тарифи не були скориговані, що призвело до такого збитку. 
 
“Вчора закривалися останні платежі по тепломережах для того, щоб занести ліміт газу на грудень. Відділ НАК “Нафтогазу” не вніс ліміти. Ми отримали попередження від газової компанії, якщо не буде проплати, то 6 грудня відбудеться відключення газу. Така ситуація призводить до того, що вихолощуються оборотні кошти, що не дає можливість стабільно працювати підприємству. Якщо вартість газу в державі підвищується, то фактично ми повинні підвищити тарифи в місті, оскільки не зможемо розрахуватися. 
 
Підприємство, яке б воно не було, фізично не може виконати всі повноваження. Існує реальна загроза припинення газопостачання. Коштів на це просто немає, оскільки існує тенденція недотримання фінансової дисципліни кожного з підприємств. Тому ми не маємо іншого виходу, як не підвищити тарифи.
 
НАК “Нафтогаз України” не розглядає ніяких питань, крім коштів, які знаходяться на їхніх рахунках. Ми повинні знайти варіанти будь-яким способом компенсувати це. Якщо ми не даємо гарантій підприємству, часу в нас просто немає - до 25 грудня ми повинні повністю сплатити поточні рахунки, які спожили. Плюс розстрочені деякі платежі. Деякі питання ми вирішили - домовились щодо відстрочки розстрочених сум. Але поточні рахунки потрібно обов'язково сплатити ”, - пояснив Григорій Олійник.
 
Тож листом до Прем'єр-міністра виконавчий комітет просить збалансувати та розробити механізм по врегулюваннню проблемного питання. Лист зараз знаходиться в стадії доопрацювання та найближчим часом має бути відправлений.


Юлія Солдатенко
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: