Завантаження ...
banner

І знову про збільшення ціни на проїзд. В чому причину

Минулого тижня Ніжин сколихнула новина про можливе підвищення ціни на проїзд у міському транспорті. Був оприлюднений проект рішення виконавчого комітету щодо подорожчання проїзду

Віктор Карпенко


Минулого тижня Ніжин сколихнула новина про можливе підвищення ціни на проїзд у міському транспорті. Був оприлюднений проект рішення виконавчого комітету щодо подорожчання проїзду. 

Окрім проекту рішення, публікувався й аналіз регуляторного впливу, підготовлений відділом транспорту Управління житлово-комунального господарства Ніжинської міської ради. От тільки з вищеназваних документів не дуже зрозуміло, чому саме такі ціни на проїзд мають бути. 

Аби з'ясувати деталі, ми звернулись до начальника відділу транспорту Управління житлово-комунального господарства Віктора Карпенка.

Запитали,  чому виникла пропозиція підвищити тарифи на проїзд у міському транспорті.

Віктор Миколайович відповів, що існує відповідна постанова Кабінету Міністрів України, по якій усе робиться, де чітко прописаний весь порядок та правила. 

Начальник відділу транспорту також повідомив, що перевізники не можуть працювати собі в збиток. За його словами, у зв'язку з подорожчанням паливно-мастильних матеріалів, електроенергії та тарифів в цілому, виникає потреба іти на такий вимушений крок. 

Одним із аргументів підняття ціни на проїзд було названо те, що ніжинські перевізники возять 7 категорій населення безкоштовно та 5 категорій за пільговою ціною. А відшкодування дотацій може не бути. Минулого року не було ніякого відшкодування дотацій, тож перевізники мають від цього збитки. Врешті-решт, перевізники надали розрахунки, а відділ транспорту виніс цей проект рішення на обговорення. 
 

Проїзд в маршрутних автобусах

Віктор  Карпенко

- Чи можете обґрунтувати ціну? Чому вартість проїзду на різних автобусах пропонується встановити неоднакову: 4,66 грн. (маршрут № 3/9) та 4,97 грн. (маршрути №11, 12, 13) і т.д?

Тому що різний пасажиропотік транспорту. Чим більша кількість пасажиропотоку, тим менша собівартість. Розрахунки робляться по кожному маршруту окремо, їх розробляють директори підприємств ТОВ “Пассервіс”, “ГраАль”, ПП “Омнібус Н”, ФОП Супруненка. 

Візьмемо для прикладу вулицю Комунарів - район там не дуже великий, перевозити треба менше. Кошти ж на це потрібно відшкодувати. Маршрут №4: планова кількість пасажирів - 845 тисяч за рік, розрахунковий тариф на перевезення - 4,96 грн. Маршрут №14: кількість пасажирів - 1 млн. 830 тис. за рік, тариф - 4,88 грн. Менша кількість перевезених пасажирів - більший відповідно й розрахунковий тариф. 

- Як проводяться розрахунки вартості проїзду, якщо квитки не даються кожному в руки, більшість автобусів їздять без кондукторів?

Працівники відділу транспорту вибірково їздять і рахують пасажиропотік. Водії також відмічають у себе, що зайшла людина. Перевізники рахують усе та надсилають нам ці розрахунки. 

А самі розрахунки, їх можна побачити й оприлюднити?

Це документи - щоб їх оприлюднити, треба написати запит на отримання публічної інформації на ім’я міського голови. Якщо він це дозволить, це можна зробити.

Виходить, що збільшення ціни  на проїзд обґрунтовується пропозиціями перевізників та розрахунками відділу транспорту УЖКХ, яких просто так не показують. 

У будь-якому разі рішення про підняття цін на проїзд ще не затвердили. Питання виноситиметься на обговорення профільних депутатських комісій, мають бути й громадські слухання.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: