Завантаження ...
banner
banner

На Чернігівщині дефіцит лікарів-анастезіологів

У Чернігівській області гостра потреба в лікарях-анастезіологах, гінекологах і педіатрах. Для спеціалістів цих напрямків у лікарнях є чимало вакансій, от тільки охочих їх зайняти немає


У Чернігівській області гостра потреба в лікарях-анастезіологах, гінекологах і педіатрах. Для спеціалістів цих напрямків у лікарнях є чимало вакансій, от тільки охочих їх зайняти немає. 

У всьому світі вважається, що за пацієнта в операційній відповідає не хірург, а анестезіолог. Звичайно, хірург відповідає за свою роботу, але за життя, за життєдіяльність організму в цілому відповідає анестезіолог. Тому цей лікар ціниться у всьому світі.

На Чернігівщині таких спеціалістів не вистачає майже у всіх медичних закладах. У більшості районних лікарень працює по одному анестезіологу, а у Варві, Мені та Куликівці їх узагалі немає. І щоб зробити операційне втручання в цих районних центрах, викликають лікаря з іншого району, або везуть пацієнта до іншої лікарні, а це затрачений час, який іноді буває ціною в життя людини.
 
«Сьогодні дуже мало лікарів вузької спеціальності, бо останнім часом усі почали вчитися на сімейних лікарів, – пояснює заступник начальника управління охорони здоров’я Чернігівської обласної державної адміністрації Володимир Пулін. – Лікар-анастезіолог – спеціальність доволі тяжка і надважлива. Та, на жаль, в області гостро стоїть проблема з наповненістю районних лікарень цими спеціалістами. В більшості працює по одному лікарю, а в трьох районах їх узагалі немає. Та така ситуація не тільки з лікарями цього профілю, не вистачає на Чернігівщині й педіатрів, травматологів та гінекологів. Взагалі укомплектованість лікарень лікарями по області становить 73%, а по районах і того менше – 63%. І більшість тих лікарів – пенсійного віку.

Молодь приходить, але відпрацювавши свої три роки, всіма правдами і неправдами намагаються переїхати до великих міст. І їх можна зрозуміти. Адже хочеться працювати на сучасному обладнанні, хочеться отримувати гідну зарплатню, ну і, звичайно, чималу роль грає забезпечення житлом. Тож зараз вихід із даної ситуації один – створення госпітальних округів інтенсивного лікування. Нехай це буде 7-8 лікарень в області, замість 22. Та вони будуть повністю укомплектовані спеціалістами і сучасним обладнанням. Там людина зможе отримати повний спектр якісного медичного обслуговування. І якщо трапиться якась біда, то не потрібно буде чекати на приїзд анестезіолога з іншого району».
 
Марія Пучинець, "Чернігівщина" №31 (588) від 4 серпня 2016
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: