Завантаження ...
banner
banner

Розпочав свою діяльність "Ніжинський історичний клуб"

В суботу 21 січня стартував черговий культурно-освітній проект під назвою «Ніжинський історичний клуб». Ініціаторами проекту стали Ніжинський краєзнавчий музей імені Івана Спаського та ніжинський міський осередок ГО «Самопоміч»

Ніжинський історичний клуб, краєзнавчий музей


В суботу 21 січня стартував черговий культурно-освітній проект під назвою «Ніжинський історичний клуб». Ініціаторами проекту стали Ніжинський краєзнавчий музей імені Івана Спаського та ніжинський міський осередок ГО «Самопоміч».

Ідея проекту полягає у створенні майданчика, де б місцеві краєзнавці могли обмінюватись інформацією, досвідом, обговорювати актуальні проблеми, координувати дослідницьку діяльність. Для цього планується проведення регулярних семінарів-зустрічей істориків, краєзнаців та всіх, хто цікавиться історією Ніжина. Перший семінар був присвячений історії магдебурзького права у нашому місті.

Тема була обрана не випадково. Отримання нашим містом у 1625 році права на самоврядування є відліковою точкою задокументованої історії Ніжина. А подальша реалізація цього права наповнила цю історію змістом. Суботній семінар зібрав біля двох з половиною десятків зацікавлених. Причому серед учасників були як визнані метри краєзнавства Павло Михед, Олександр Морозов, Максим Потапенко так і краєзнавці початківці – члени краєзнавчих гуртків ніжинських шкіл.

Ніжинський історичний клуб, краєзнавчий музей


Перед аудиторією виступив директор Музею Геннадій Дудченком з доповіддю про феномен Магдебурзького права, закцентувавши увагу присутніх на причинах його поширення в Україні. З грунтовною доповіддю виступив доцент кафедри історії України НДУ імені Гоголя, кандидат історичних наук Максим Потапенко, який запропонував учасникам семінару блискучий джерелознавчий аналіз оригіналу однієї з грамот на підтвердження прав міста, що зберігається у музеї НДУ. 

З повним переліком привілеїв, грамот та універсалів, що затверджували права Ніжина ознайомила слухачів дослідниця Людмила Лесик.

Через велелюдність аудиторії та, можливо, незвичність запропонованої форми зустрічі, семінар виявився дещо пласким. У тому розумінні, що започаткувати жваву дискусію серед присутніх не вдалось. Але більшість учасників семінару не пожалкували про те, що завітали до Музею і визнали, що зустріч була справді цікавою.

Отримав семінар і своєрідний практичний вимір. Зокрема в ході спілкування фахівців, що займаються вивченням міського самоврядування було озвучено і обговорено ідею підготовки до друку збірника, який би увібрав усі відомі на сьогодні привілеї нашого міста. Наступне засідання «Ніжинського історичного клубу» відбудеться за два тижні. Присвячене воно буде історії революційних подій на Ніжинщині 1917-1921 рр.

Запрошуємо всіх зацікавлених та просто цікавих, наш Клуб відкритий для всіх.

Ніжинський історичний клуб, краєзнавчий музей

Ніжинський історичний клуб, краєзнавчий музей

Ніжинський історичний клуб, краєзнавчий музей

Ніжинський історичний клуб, краєзнавчий музей

Ніжинський історичний клуб, краєзнавчий музей

Ніжинський історичний клуб, краєзнавчий музей
 

Ніжинський краєзнавчий
музей ім. Івана Спаського
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: