Завантаження ...
banner
banner

Ніжин стане центром госпітального округу

Дискусію щодо кількості госпітальних округів на Чернігівщині, яка жваво тривала останні півроку, здається, завершено


Дискусію щодо кількості госпітальних округів на Чернігівщині, яка жваво тривала останні півроку, здається, завершено. Начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Петро Гармаш під час зустрічі з журналістами заявив, округів буде чотири — Чернігівський, Корюківський, Ніжинський і Прилуцький. 

Так, планували спочатку п’ять, потім йшлося про сім-вісім. Рахували по методиках Кабміну. Чернігівщина надала свої розрахунки, МОЗ їх відкоректувало – вийшло чотири. Попри заяви і бажання ледь не більшості районів області стати центром медичного округу.
 
Головна аксіома розрахунків: від пацієнта до лікарні – 60 кілометрів або 60 хвилин їзди. Не до центральної окружної лікарні, а до лікарні, де людині нададуть невідкладну допомогу, коли на рахунку кожна хвилина – наприклад, при пологах, при необхідності хірургічної допомоги, при проблемах з серцем. А далі, за необхідності, — туди, де нададуть більш фахову допомогу. При цьому, обіцяють медчиновники, жодна райлікарня не закриється.
 
Система госпітальних округів на Чернігівщині має запрацювати з 1-го січня 2018-го року. Де-факто, створюється нова система медичної допомоги, тісно пов’язана з адміністративною реформою – створенням об’єднаних тергромад. І керувати округами будуть госпітальні ради. Госпітальна рада регулюватиме фінансування медицини в окрузі. За задумом, це має довести —  з врахуванням всіх регіональних особливостей – те, що гроші мають йти не на ліжкомісця, а на конкретні лікарські послуги.
 
Нинішній варіант з госпітальними округами на Чернігівщині ще не затверджений Кабміном, але, скоріш за все, остаточний.
 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: