Завантаження ...
banner
banner

Чи справедливе буде підвищення ціни на проїзд?

9 лютого відбулись громадські слухання, де кожен бажаючий міг висловити свою точку зору щодо можливого підвищення тарифів міського транспорту, шукались варіанти вирішення складної проблеми

Маршрутки
 

Місяць тому був оприлюднений проект рішення про підвищення тарифів в міському транспорті, що викликало жваве обговорення та обурення серед населення. Аби зважити всі “за” і “проти”, провели 3 засідання з майнових і житлово-комунальних питань, які були присвячені цьому питанню. 

9 лютого відбулись громадські слухання, де кожен бажаючий міг висловити свою точку зору, обговорювались причини подорожчання проїзду, культура, якість роботи водіїв міського транспорту, шукались варіанти вирішення складної проблеми. 

Чи чесним є підвищення ціни?

У присутніх виникли сумніви щодо чесності розрахунків вартості проїзду в транспорті, які надали перевізники. Головною думкою, що лунала з уст громадян було те, що про підвищення тарифів можна говорити тільки тоді, коли ціни справедливо обґрунтовуватимуться й відповідатимуть якості надання послуг. 

Причиною, що змушує говорити про підвищення тарифів, за словами начальника відділу транспорту Управління житлово-комунального господарства Віктора Карпенка, є подорожчання паливно-мастильних матеріалів, електроенергії, тарифів, підвищення мінімальної заробітної плати, кількість пільговиків, що не відшкодовується. 
 


“Якщо є розрахунок, то він повинен бути не тільки в плані видатків, затрат перевізників, а й його доходів. За 2 роки хоч один перевізник добровільно пішов з ринку надання цих послуг?”,- пролунала думка в залі, із якої почалась дискусія. 

На думку директора ДКП “Комунальний ринок” Анатолія Вершняка, аби говорити про прозорість і справедливість наданих розрахунків, не сумніватися в чесності перевізників, потрібно мати свої розрахунки або незалежні дані керівника транспортного відділу, треба бачити цифри на свої очі, чітко розуміти кожен прорахунок.
 
“По тих даних, які надали нам перевізники, з урахуванням підвищення мінімальної заробітної плати, палива, тариф повинен складати 6 грн. (я не говорю конкретно про цифру, яку затвердить виконком).

Фактично за 2-3 роки не відбулось оновлення автопарку. 2016 рік перевізники відпрацювали, як кажуть, “за спасибі”. Минулий рік держава повинна була компенсувати вартість проїзду всіх пільгових категорій, вона ж не дала ні копійки. Сума ця по розрахунках складає близько 4 млн. грн. Перевізники добровільно перевозять пільговиків. Якщо не приймати популістські рішення, а підійти до цього виважено, то тариф по суті повинен складати 4 грн 50 коп., аби нашим перевізникам вийти на нульову рентабельність (за умови, якщо вони погоджуються без компенсації з місцевого бюджету возити пенсіонерів по 3,50, школярів по 2,50 та всіх пільгових категорій відповідно до переліку)”, - висловив свою точку зору голова депутатської комісії з майнових і житлово-комунальних питань Володимир Башинський. 


Громадські слухання


А можна в Ніжині зробити, як в Конотопі?

Коли присутні почали порівнювати Ніжин із Конотопом, говорити, що міська влада Конотопу вирішила це питання на користь громадян, Володимир Башинський наголосив на тому, що там є свій комунальний транспорт, тролейбусна та трамвайна мережа, у міському бюджеті Ніжина таких коштів поки що немає.

Директор ДКП “Комунальний ринок” запропонував створити в Ніжині комунальне підприємство, яке б займалось перевезенням пасажирів. Це, як з'ясувалося, можливо, проте в комунального підприємства повинна бути матеріальна база і для міського бюджету це має бути вигідно. Наприклад, для цього маршруту 3/9 потрібно закупити 14 ПАЗів, виділивши з міського бюджету 20 млн. грн.
 
Начальник відділу транспорту Управління житлово-комунального господарства Віктор Карпенко також зазначив, що для самостійної діяльності достатню матеріально-технічну базу для пасажирських перевезень має лише ТОВ «Пассервіс», усі інші перевізники заключають із ними договір співпраці. Із нинішніми перевізниками заключений договір, який діє до 2020 року, проте його можна розірвати, якщо перевізник не може забезпечити та належно організувати рух транспорту.


Громадські слухання


Як рахують пасажиропотік

Запитали й про те, на якій методиці базуються розрахунки пасажиропотоку. Проте чіткої відповіді начальник відділу транспорту не дав.  “Є певні методи розрахунку, які використовуються. На деяких маршрутах людям дають квитки в руки, перевізники рахують пасажиропотік транспорту”, - повідомив Віктор Карпенко. 

“Є певна кількість пасажирів, яких можна перевозити по маршруту, кількість автобусів, що закріплена за цим маршрутом. Кожен маршрут має місткість на 15 чоловік. Цю суму множать на кількість автобусів, що обслуговують місто. Кількість рейсів за день кожного автобусу множать на максимальну кількість сидячих пасажирів, яких перевозять (за нормою таких має бути 15). Наприклад, у розрахунках фігурує цифра, що маршрут 3/9 за рік перевозить 3 млн. чоловік. Це розраховано з наявності кількості маршруток, які працюють по цьому маршруту, кількості рейсів та з кількості робочих днів. У розрахунках тариф включає максимальну кількість сидячих місць згідно з кількістю рейсів маршрутів - з'являється цифра по кількості перевезених пасажирів. Скільки фактично перевозять пасажирів на сьогоднішній день ніхто точно сказати не може. У час-пік є стоячі й лежачі, перевозять і по 2 чоловік”, - пояснив Володимир Башинський. 


Громадські слухання


Член Народної ради Юрій Римський поділився своїми власними дослідженнями: “У мене є два розрахунки: за 2016 і поточний роки. Якщо підійти до них з прагматичної сторони, розрахувати все на калькуляторі, то нібито правильно, усі цифри сходяться. Та якщо зануритись глибше – виявляються деякі нюанси. Візьмемо, приміром, розрахунок за минулий рік: заробітна плата водія – 2500 грн, у цьому році – 2 000 грн. У нас що, зарплати впали, чи люди гірше почали працювати? Ідемо далі. Є середньомісячний пробіг автомобіля – звідки взялись ті цифри? По старим розрахункам він складає – 841 км., а по новим – 710 км. Хто знає, який об’єм заправних баків у «Руті» і як прорахувати, скільки разів автобус їздив на заправку, який його кілометраж? Мастильні матеріали в минулому році коштували 57 грн. за літр, а в цьому – 32 грн. Хтось вірить, що вони подешевшали? По аналізу двох розрахунків можна зробити такий висновок: треба було там 3.50 грн., а порахували на 4.50. Ніжинці мають знати, за що вони платять».

Чим закінчили обговорення

Аби вийти з цієї ситуації, громадська рада доручила відділу економіки міської ради провести своє власне незалежне дослідження, з'ясувати рентабельність комунального транспорту Ніжина. Після цього зібрати знову комітет, запросивши всіх перевізників та розглянувши перегляд тарифу. 

Наводимо розрахунки вартості проїзду в міському транспорті: зліва - за минулий рік, справа - за 2017 рік
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: