Завантаження ...
banner
banner

Антикорупційні баталії: міський голова дав свій коментар на звинувачення

17 лютого Анатолій Лінник з'явився на засідання комісії з законності, аби надати свій коментар щодо звинувачення його в корупції

Анатолій Лінник


14 лютого на засіданні депутатської комісії з питань регламенту, депутатської етики та законності голова комісії Олег Щербак зачитав подання від керівника Ніжинської місцевої прокуратури Ігоря Лабадіна щодо можливого порушення міським головою антикорупційного законодавства.

У поданні прокуратури йдеться про те, що в 2016 році виконавчий комітет Ніжинської міської ради, який за посадою очолює міський голова Анатолій Лінник, перерахував за надані послуги та товари фірмі ТОВ «Браво Трейд» понад 136 тисяч гривень. Подібні договори укладалась і в 2015-му. 
 
Як виявилось, згідно з витягом з Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців, Анатолій Лінник станом на 2 березня 2014 року був єдиним засновником та керівником ТОВ «Браво Трейд». Із 3 березня 2014 року засновником є інша людина - Божок М.П.
 
На посаді ж бухгалтера ТОВ «Браво Трейд» на даний момент працює громадянка Костирко О.С., яка є дружиною ніжинського мера. Тому прокуратура вбачає перерахування бюджетних коштів фірмі, бухгалтером якої значиться дружина мера, конфліктом інтересів.









На думку прокуратури, міський голова мав повідомити Національне агентство з питань запобігання корупції (або ж депутатів міської ради) про наявність у нього потенційного конфлікту інтересів.

16 лютого на засіданні виконавчого комітету міський голова дав свою оцінку та коментар щодо ситуації, того ж дня він опублікував звернення на своєму офіційному блозі, де висвітлив своє бачення проблеми стосовно звинувачення на його адресу.
 
“Я вважаю це черговою провокацією. Якщо звинувачують у чомусь, повинне бути відповідне рішення, протокол про фіксацію порушення підозрюваного. Поданню прокурора буде дана правова оцінка, готується звернення міського голови до відповідних органів. Не знайшлось іншого шляху, як передати таку інформацію на розгляд голови відповідної депутатської комісії. Замість того, щоб спочатку вивчити й розібратись у ситуації, він просто вирішив оприлюднити це в ЗМІ. Звинувачувати людину можна лише тоді, коли буде встановлена її вина”, - зазначив міський голова Анатолій Лінник. 

 
17 лютого Анатолій Лінник з'явився на засідання комісії з законності, головою якої є Олег Щербак. Засідання почалося з короткої словесної дискусії між обома. Міський голова виявив бажання, аби порядок денний оголосили та почали розгляд саме з подання прокуратури. Після невеликої суперечки почалося обговорення проблеми, Анатолій Лінник поцікавився, як протокольно виглядало доручення комісії минулого разу, на яких підставах зміст листа був оприлюднений у ЗМІ. 
 
“Комісія ніяких рекомендацій нікому не давала, зміст листа був оголошений без коментарів та пояснень. Було запропоновано роздати копії листа керівникам депутатських фракцій для ознайомлення та обговорення. Із метою всебічного вивчення питання звернутися до відділу юридично-кадрового забезпечення та бухгалтерського обліку виконкому з рекомендацією надати копії договорів та додаткових угод, які зазначені в тексті”,- пояснив Олег Шербак. 
 
Міський голова підкреслив, що до моменту розгляду питання відповідними органами лист не мали права оприлюднювати в ЗМІ. Анатолій Лінник звернувся до інтернет-видання “Нежатин” з вимогою пояснити, у чому ґрунтувалася підозра стосовно нього в заголовку статті, яким чином представники видання отримали матеріали подання; назвав такі дії комісії, що сприяли поширенню інформації, неприпустимими.


“Люди мають право на вільний доступ до інформації, засідання комісії є відкритими, публічними. Якщо ви не погоджуєтесь із даною позицією, звертайтесь до суду, що голова комісії діє всупереч закону”, - наголосив Олег Щербак. 

Після цього присутні, зокрема депутат міської ради Андрій Гомоляко та Олег Щербак, поцікавилися, чому інші листи та звернення можна оприлюднювати, як це було з ЗОШ №15 та депутатом Гомоляко. 
 
Виникла емоційна суперечка та дискусія. На думку міського голови, Олег Щербак мав вибачитись за те, що вчинив, як вважає Анатолій Лінник, у деякій мірі безвідповідально та упереджено, перевищив свої повноваження. Проте голова комісії відмовився просити вибачення, оскільки не вважав себе винним. 



«У листі прокуратурою допущено багато неточностей в датах та сумах, є помилки. Це питання потрібно ретельно вивчити. Якщо не виявлено правопорушення, ви не маєте права його оприлюднювати та розглядати. Це питання не до вас, цим повинні займатись відповідні органи”,- підкреслив Анатолій Лінник.

Секретар міської ради Валерій Салогуб також зазначив, що міська рада не може призначати службові перевірки. Такі повноваження має лише діючий керівник міської ради - сам Анатолій Лінник. 
 
Олег Щербак наголосив же на тому, що комісія, головою якої він є, ніяких розслідувань проводити не може. Тому готується відповідне звернення до місцевої прокуратури.




Юлія Солдатенко

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: