Завантаження ...
banner

Знову про зарплату педпрацівникам. Чи все так просто і прозоро?

Місяць тому на минулій сесії міської ради заслухали звернення голови Ніжинської міської організації Профспілки працівників освіти й науки України Володимира Сорокіна з проханням урівняти права педпрацівників навчальних, дошкільних і позашкільних закладів

Бюджетна комісія


Місяць тому на минулій сесії міської ради заслухали звернення голови Ніжинської міської організації Профспілки працівників освіти й науки України Володимира Сорокіна з проханням урівняти права педпрацівників навчальних, дошкільних і позашкільних закладів. 

Нагадаємо, що згідно з постановою Кабміну від 14.12.2016 року підвищення посадових окладів педагогічних працівників навчальних закладів, які фінансуються за рахунок освітньої субвенції з державного до місцевого бюджету, здійснюється з 1 січня 2017 року, а педагогічних працівників інших закладів та установ освіти, що фінансуються за рахунок державного й місцевого бюджету, - із 1 вересня 2017 року.

На думку Володимира Сорокіна, таке розмежування може викликати незадоволення в колективах дошкільних і позашкільних закладів, поставить педагогів у нерівні фінансові та життєві умови. Голова профспілки на сесії міської ради звернувся до депутатів, аби вони врегулювали це питання, виділили з місцевого бюджету необхідні кошти, допомігши таким чином педагогічним працівникам інших закладів (вихователям, тренерам).

Читайте також:  "Чужі" серед "своїх": педпрацівники просять урівняти права й отримувати гідну зарплату

Тоді це питання відправили на доопрацювання, аби знайти шляхи його вирішення, оскільки коштів на це зараз у місцевому бюджеті нібито не передбачено. 


Бюджетна комісія


21 лютого на бюджетній комісії депутати знову повернулись до розгляду цього питання. 

Начальник фінансового управління Людмила Писаренко повідомила, що для того, щоб підняти заробітну плату педпрацівникам, підвищення яким не передбачено з 1 січня, щомісяця потрібно виділяти 1 млн. 100 тисяч грн. (по Ніжину ж лише вихователів у дитсадочках налічується 170 чоловік). Для зрівняння заробітної плати всіх педпрацівників запропонували надати 2 млн 825 тисяч грн, що вистачило б на 2 з половиною місяці. 
 
Знову заговорили про дефіцит коштів у міському бюджеті, про те, що вільні залишки бюджету краще направити на розвиток міста. 
 
“Кожен рік приймається якийсь план з оптимізації освіти. Якщо оптимізація й буде, то з 1 вересня, а рішення потрібно приймати вже зараз. За 10 років жоден план з оптимізації освіти не був прийнятий. На мою думку, 2, 8 млн. грн не вирішать цю проблему. Ми повинні розуміти, чи ми ремонтуємо дитсадки, школи, встановлюємо лічильники, утеплюємо приміщення, ремонтуємо дороги, чи “проїдаємо” ці кошти на зарплату педагогам”,- наголосив депутат міської ради Юрій Хоменко. 


Бюджетна комісія


“Гідна зарплата для вихователів та педагогів - не дрібниці. Коштів немає завжди, це основна їхня властивість. Ми повинні зробити все, щоб у дитсадочках були гідні вихователі, вчителі в школах, а не студенти, які рік -два попрацюють та ідуть зі шкіл, бо не хочуть працювати за 2 тисячі. Це дасть поштовх створити гарне майбутнє в нашій державі, виростити тих людей, які розвиватимуть місто, турбуватимуться про долю своєї країни”, - висловив свою точку зору депутат Дмитро Тимошик. 

Заступник міського голови Ігор Алєксєєнко підкреслив, що ніякі заходи з оптимізації освіти при існуючій мережі в 17 шкіл не дадуть суттєву економію та не знімуть дефіциту в міському бюджеті. 
 
Роздумуючи над цим питанням, депутати так і не змогли прийти до згоди. 

Прозвучала цікава думка від депутатів Дмитра Тимошика та Костянтина Смалія від ГО “Сапомопіч”:

"Розмова про підвищення зарплат педпрацівникам на 2 тарифних розряди чи на 50% була ще влітку минулого року.

На початку грудня подавався кошторис, який згодом затвердили, враховуючи підвищення заробітної плати педагогам. Наприкінці грудня вийшла постанова, у якій йдеться про підвищення заробітної плати педпрацівникам, але не всім одночасно: одним - із 1 січня 2017 року, а іншим - із 1 вересня 2017 року. 

Чи могли депутати знати раніше, що частині педагогів підвищать із 1 січня, а іншим - із 1 вересня? Швидше за все, не могли. У кошторисі ними було закладене підвищення заробітної плати в один термін - із 1 січня. 

Коли депутати дізналися про постанову Кабміну, очевидно, що кошти на підвищення зарплати з кошторису не повинні були нікуди зникнути, а мали залишитись там, бо вони вже були закладені ними раніше. То ж у чому суть проблеми? Чому говорять про дефіцит коштів у міському бюджеті?"

Бюджетна комісія


Усе ж рішення щодо цього питання того дня так і не було прийнято. Депутати мають повернутись до цієї проблеми на бюджетній комісії, що була запланована на 23 лютого та на черговій 21 сесії міської ради 28 лютого. 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: