Завантаження ...
banner
banner

Дві ніжинські релігійні громади можуть залишитись без даху над головою

Вчора, 22 лютого, до комісії з майнових і житлово-комунальних питань звернулися представники двох релігійних громад щодо оренди будівлі нежитлового приміщення по вулиці Гребінки

Релігійні громади


Вчора, 22 лютого, до комісії з майнових і житлово-комунальних питань звернулися представники двох релігійних громад щодо оренди будівлі нежитлового приміщення по вулиці Гребінки.

Як повідомила начальник відділу з управління та приватизації комунального майна Олеся Константиненко, 31 травня 2016 року КП «Оренда комунального майна» зробило обстеження даного приміщення та виявило, що там перебувають 2 релігійні громади, які фактично там проживають вже 13 років зі своїми сім'ями (по 10 чоловік кожна) не зовсім законно. Згідно договору оренди, ці громади повинні орендувати це приміщення для релігійних потреб, а не для проживання. 
 
Частина будівлі релігійними громадами використовується для проведення обрядів, інша ж - для проживання. Оскільки вона не є культовою спорудою, то не підпадає під перелік, яким можна користуватися безкоштовно. 


Релігійні громади


Представник цієї громади, настоятель церкви “Парафія Святого Георгія” протоієрей отець Віталій відмітив, що їхня парафія користується частиною приміщення площею в 134 квадратних метри, в одній половині велика кімната розділена навпіл. Коли обстежували приміщення, то заходили тільки в кімнату відпочинку, де проживає дана громада. 

“Кімната відпочинку розділена навпіл: в одній - іконостас, в іншій - хрестівня, де проживав священик Спаський. У нього теж була хрестівня, ми там збираємо громади, туди приходять прихожани, читаємо молитви. Іншого такого місця в нас немає. Ми по суті - безпритульні. Куди нам іти? На вулиці молитись? Ми ходимо до церкви Костянтина й Олени, що знаходиться на центральному кладовищі, - там всюди могили, немає опалення. Похрестити дітей туди ніхто не понесе, повінчатись ніхто не прийде. Ми як філіал тієї церкви, тож будинок, що зараз в оренді, нас добряче виручає”, - звернувся в розпачі отець Віталій до присутніх. 
 
Протоієрей також відзначив, що вони часто приходять до отця Сергія у Всіхсвятську церкву та просять, аби він втіснив їх у якийсь графік, щоб парафіяни могли виконати свій службовий обов'язок. 


Релігійні громади


“Нічого проти цієї громади не маємо проти. Але, коли обстежували приміщення, побачили, що там готується їжа, знаходяться душові кабіни. Можливо, там і проходять якісь служби, але фактично будівля використовується для житла”, - підкреслила начальник КП «Оренда комунального майна» Тетяна Вакулко. 

Представник юридичного відділу Ніжинської міської ради наголосив на тому, що в такому разі потрібно розривати договір та укладати новий, а потім на основі пільг встановлювати ціну орендної плати. 
 
Відмітимо, якщо приймуть рішення про заключення договору оренди на підставі поданих заяв представлених релігійних громад, то в першу чергу на сесії міської ради ставитиметься питання про зміну статусу приміщення - із нежитлового в житлове, оскільки на даний момент порушуються умови договору. Є два порушення: приміщення передали релігійним громадам безкоштовно, у нежитловому приміщенні проживають громади як у житловому. 


Релігійні громади


Інший представник релігійної громади отець Олексій із церкви “Утамуй мої печалі” повідомив, що на даний момент у них немає великих пожертв, щоб сплатити орендну плату. 

Юрист також відзначив, що якщо нежитлове приміщення переведуть у житлове, то в місті вишикується велика черга бажаючих на це місце, і представлені релігійні громади можуть не отримати приміщення. 
 
Аби якось вирішити це питання, члени комісії вирішили ще раз зробити там обстеження, комісійно виїхати туди. Після цього прийматимуть відповідне рішення, яке відповідатиме вимогам чинного законодавства.


Релігійні громади


Юлія Солдатенко

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: