Завантаження ...
banner
banner

Субсидії: що чекати у 2017 році?

Населення області, як і всієї України, дуже непокоїть, якими будуть субсидії у 2017 році, адже мінімальна заробітна плата з 1 січня збільшилася вдвічі. А також - чи змінилися умови, за якими надають соціальну допомогу


Населення області, як і всієї України, дуже непокоїть, якими будуть субсидії у 2017 році, адже мінімальна заробітна плата з 1 січня збільшилася вдвічі. 

А також - чи змінилися умови, за якими надають соціальну допомогу? Відповісти на ці та інші запитання «Деснянка» попросила директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олега Русіна.

- Питання субсидій непокоїть сьогодні багатьох, адже лише на Чернігівщині пільгами користуються 247 627 домогосподарств. Зазначу, що нинішні субсидії нараховано до кінця опалювального сезону, тобто до 1 травня, їх сума залежить від доходів за 2016 рік. І ніяких перерахувань не буде. Але в подальшому збільшення мінімалки призведе до перегляду соціальної допомоги.

- Чому?
 
- Коли соцслужби надають субсидію, то розраховують обов’язковий платіж для сім’ї. Незалежно від того, скільки використано ресурсів (у межах соціальної норми), доведеться щомісяця платити фіксовану суму. Її розраховують за такою формулою: дохід на одного члена сім’ї ділять на базовий коефіцієнт 2 і прожитковий мінімум, одержаний результат множать на 15%.
 
Наприклад, загальний дохід сім’ї з чотирьох осіб (батько й мати з мінімальними зарплатами і дві дитини) - 3200 гривень, по 800 гривень на кожного. Згідно із зазначеною вище формулою сума обов’язкового платежу становить: 800/1544/2x15% = 3,8% від загального доходу, тобто за комуналку сім’я віддасть 121,6 гривні. Після зростання мінімалки ця ж сім’я з двома мінімальними зарплатами на чотирьох заплатить за комуналку 492,8 гривні, тобто на 371,2 гривні більше.
 
Але не треба робити з цього трагедії. Відповідально кажу: розмір субсидії на 2018 рік залежатиме від доходів за нинішній рік та мінімальної зарплати, яку планують ще збільшити. Так що турбуватися заздалегідь не варто, адже зміни в законодавстві спрямовані на соціальний захист громадян.


- Але в Кабінеті Міністрів приготували «сюрприз», переглянувши соціальний норматив споживання природного газу для індивідуального опалення. Зрозуміло, що це також вплине на розмір субсидій.

- Так, починаючи з 1 травня 2017 року, місячний норматив буде знижено з 5,5 куб. м газу на 1 кв. м до 5 куб. м в опалювальний період.
 
Крім того, переглянуто соціальні нормативи використання теплової енергії для централізованого опалення (теплопостачання) для абонентів, чиє житло обладнано будинковими та/або квартирними приладами обліку - з 0,0548 до 0,0431 Гкал на 1 кв. метр опалювальної площі на місяць в опалювальний період.
 
Що стосується електричної енергії для індивідуального опалення, то норматив знижено з 65 кВт год до 51 кВт год на 1 кв. метр опалювальної площі на місяць в опалювальний період.
 
Але зазначу, відповідне рішення не передбачає перерахунку нинішніх розмірів субсидій, оскільки такі нормативи почнуть діяти з 1 травня цього року.
 
- Нормативи - нормативами, а ціни на енергоносії планують збільшити. Це також непокоїть населення.

- Нинішнього опалювального сезону людям немає підстав для хвилювання, адже перерахунки субсидій проводяться в автоматичному режимі. Однак це додає нам певного клопоту та збільшує навантаження, бо ми не маємо можливості робити ці нові розрахунки щодня.

 Жителів області хвилює, що зміни відбуваються мало не щороку, це породжує чимало міфів та пліток...

- Цьогоріч нашій області для субсидій уже виділено 1 млрд 282 млн грн. Однак є категорія громадян, які виступають проти надання таких соціальних допомог і нарікають, що все погано, все пропало і розповідають усілякі «страшилки». Тому вкотре наголошую: субсидія - це безповоротна державна допомога. Якщо ви вирішите продати квартиру, будинок або оформити спадок на свою нерухомість, це не перешкодить отриманню субсидії. Наявність будь-якого майна, зокрема квартири, автів-ки, трактора, корови, земельних паїв тощо не впливає на право отримання субсидії. Підчас розрахунку допомоги враховується дохід, який приносить це майно. Якщо, приміром, пай не здають в оренду, то й доходу немає.
 
- Чи впливає заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг на оформлення субсидії?

- Ні, якщо людина вперше звернулася по допомогу. Але якщо вона має субсидію і допускає заборгованість зі сплати комунальних платежів, то дозволено зупинити пільгові нарахування.
 
- А якщо громадянин має депозити в банках?

- Ці доходи, як і купівля валюти, не входять до переліку критеріїв, на підставі яких може бути відмовлено в наданні субсидії.
 
- А ось така ситуація: здорові молоді люди працездатного віку, які не навчаються, не перебувають на військовій службі, не працюють, доходів не декларують, але на якісь кошти живуть і виховують дітей, скажімо, допомагають багаті родичі. Чи можуть вони розраховувати на субсидію?

- Так, але в такому разі їм буде враховано умовний дохід, що становить два прожиткові мінімуми для працездатної особи: від 1 травня 2016 року - 2900 гривень.
 
- Сільські жителі, які не мають централізованого теплопостачання, нарікають, що їм вчасно не повертають кошти на придбання палива.

- Справді, є затримка з фінансуванням цієї послуги через певні бюджетні проблеми. Але якщо кошти споживачу нараховано, вони будуть виплачені щойно держава профінансує цю статтю витрат.
 
- 80-річний пенсіонер із Чернігова Євген Семенов запитує, чи вплине продаж дачі, яку він уже не в силах обробляти, на надання субсидії?

- Якщо продаж оформлено офіційно, податкова інспекція кваліфікує це як дохід громадянина. Тому раджу звернутися до Управління соціального захисту, щоб у подальшому не виникало проблем із поверненням коштів чи перерахунком допомоги. Потрібно в місячний термін повідомляти Управління соцза-хисту про зміни, які впливають на призначення чи перерахунок субсидії.
 
- Нині в Уряді активно обговорюють можливість запровадження монетизації- видавати субсидію «живими» грошима.

- У Кабміні впевнені: якщо гроші на субсидії українці отримуватимуть на руки, з’явиться стимул для економії. Нині «зекономлені» кошти переходять на наступний місяць. Уряд розглядає дві моделі монетизації. Перша - платити гроші надавачам житлово-комунальних послуг, які потім компенсуватимуть субсидії. Друга - перераховувати гроші, виділені на субсидії, безпосередньо споживачам. Але коли почнуть діяти ці новації - невідомо, адже потрібні відповідні нормативні акти.
 
- На рахунках деяких споживачів накопичилися чималі суми невикористаних субсидій за централізоване опалення та газ. Яким чином буде проведено перерахунок зазначених коштів?

- Деякі споживачі «вийшли» на нуль, а деякі зекономили до десяти тисяч гривень. Уряд залишкові суми переніс до бюджету, залишивши на цей опалювальний сезон пільгові 100 куб. м газу та 150 кВт год. У випадку, коли на особовому рахунку різниця від’ємна, розрахунок невикористаної субсидії не проводиться.
 
Більш детальніше про це можна дізнатися в Управлінні соціального захисту, ознайомившись із постановою Кабінету Міністрів №534 «Деякі питання надання субсидій для відшкодування витрат на оплату послуг з централізованого опалення (теплопостачання) та послуг з газо-, електропостачання для індивідуального опалення».
 
 
Сергій Гайдук, "Деснянка" №8 (641) від 23 лютого 2017
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: